Ce le-au propus Ciucă și Ciolacu profesorilor pentru a renunța la greva generală

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 22.05.2023 - 13:12
Profesorii au intrat în grevă generală din 22 mai - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Profesorii au intrat în grevă generală din 22 mai - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii Coaliției de guvernare, premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, s-au întâlnit duminică, 21 mai, la Palatul Victoria, cu sindicaliștii din învățământ și le-au făcut mai multe propuneri în încercarea de a dezamorsa greva generală.

SHARE

În urma discuției din data de 21 mai 2023, desfășurată la Palatul Victoria, la care au participat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, reprezentanți ai executivului și liderii federațiilor sindicale reprezentative din învățământ, Guvernul României a anunțat că Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea mai multor acte normative care să creeze cadrul legal pentru:

- Salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.

Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la  90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior.

Citește și: Se amână Bacalaureatul și Evaluarea Națională? Cum se încheie mediile? Răspunsul sindicaliștilor

- Acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți.

- Acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

Guvernul a menționat, de asemenea, că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, 22 mai, la vot, în plenul Senatului României.

Citește și: EXCLUSIV Budăi dă 2.000.000€ subordonaților pentru „boli închipuite”. Pentru profesori nu are bani

Profesorii, nemulțumiți, au intrat în grevă generală. „Nu facem grevă nici pentru PSD, nici pentru PNL, pentru niciun partid”

Nemulțumiți de propunerile Guvernului, profesorii au intrat în grevă generală pe termen nedeterminat de luni, 22 mai. 

Greva a fost declanșată cu numai o săptămână înainte de începerea înscrierilor elevilor la Bacalaureat 2023. Iar acest lucru pune, evident, în pericol buna desfășurare a examenelor.

Preşedintele Federaţiei sindicatelor din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a afirmat că unii îi acuză pe sindicalişti că fac grevă în favoarea PSD-ului, alţii că o fac în favoarea PNL-ului, precizând că această manifestare a fost declanşată de nemulţumirile acumulate în sistem de peste 30 de ani.

“În ultima vreme, atât domnul Ciolacu, cât şi domnul Ciucă şi nu numai, tot felul de experţi în probleme de mişcări sociale şi de educaţie puneau o întrebare foarte tranşantă: ”De ce faceţi grevă taman acum când se schimbă Guvernul, când situaţia ţării este foarte delicată?”

Unii vin şi ne acuză că ”Faceţi grevă în favoarea PSD-ului”, alţii că ”Faceţi grevă în favoarea PNL-ului”. Mesajul nostru este foarte clar: nu facem grevă nici pentru PSD, nici pentru PNL, pentru niciun partid. Nu ne interesează de aşa ceva.

Este vorba de nemulţumirile acumulate în sistem de peste 30 de ani, este vorba de subfinanţarea sistemului, este vorba de statutul social al personalului care lucrează în sistemul de învăţământ preuniversitar, s-a ajuns la o limită, iar clasa politică, din păcate, nu se bucură de credibilitate în faţa colegilor noştri”, a declarat Marius Nistor. 

Întrebat ce s-a discutat la întâlnirea de duminică, 21 mai, de la Guvern, liderul de sindicat a explicat că atunci “când au început discuţiile, a fost o intervenţie a domnului prim-ministru, surprinzător ea a apărut deja în presă şi foarte rapid au început să curgă reacţiile colegilor noştri din ţară.

Colegii noştri din ţară ne-au spus să transmitem Guvernului că nu sunt asistaţi social, cer o salarizare decentă. Când vorbim de salarizare decentă, ne referim la toate categoriile de personal nedidactic, didactic, auxiliar didactic, didactic de predare, colegii care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control.

La un moment s-a vorbit de grila de salarizare pe care am negociat-o cu ministerul Educaţiei, o grilă de salarizare decentă, o  grilă de salarizare care zace la Ministerul Muncii şi unii au început să acrediteze ideea că sunt nişte costuri foarte mari pentru Guvernul României şi nu îşi pot permite să pună în aplicare aşa ceva”.

Profesorii din România își compară câștigurile cu cei din Germania

“Am întrebat următorul lucru: dacă punem în aplicare acea grilă şi un cadru didactic cu vechime peste 40 de ani, studii superioare de lungă durată, ajunge să primească 7.000 de lei pe lună, ce ar înseamna venit anual? În jur de 16.800 de euro. 

Şi mă raportez la un cadru didactic din Germania, ştiţi cât câştigă anual? 60.000 de euro.

Cam aşa este diferenţa între noi şi ei, păstrând totuşi o limită, ţinând cont de PIB-ul Germaniei şi PIB-ul României, totuşi nu putem merge pe ideea că trebuie să menţinem cadrele didactice la o salarizare care este pur şi simplu batjocoritoare. 

Luăm şi personalul nedidactic – 1900 de lei salariul pe lună. Un personal didactic auxiliar – 3.200 – 3.500 – secretare, contabilă. Este inacceptabil.

Luăm personal didactic de predare debutant  cu 2.500 de lei cu bonusuri, cu alocaţia de hrană cu tot. Un profesor cu grad didactic II care ajunge după 25 de ani să primească 3.500 de lei”, a mai afirmat Marius Nistor. 

El a declarat că guvernanţii se vor baza pe faptul că va fi pusă o presiune asupra profesorilor din partea părinţilor şi elevilor dacă această grevă va continua mai mult timp. 

“Dacă vor să dea un semnal pozitiv, astăzi la Senat pesemne se tranşează pachetul legislativ, să reintroducă acel articol care spune clar că salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu pe economie.

Acesta ar fi semnalul pozitiv.  (…) Ştiţi pe ce se bizuie mai departe? Că ne vor acţiona în instanţă sau nu ne vor acţiona în instanţă, dacă vor lăsa greva să continue, greva va continua cât şi-o vor dori colegii noştri, ei sunt singurii în măsură să renunţe la aşa ceva.

Merg pe ideea că dacă se va prelungi prea mult va apărea o presiune formidabilă din partea părinţilor şi elevilor îndreptată împotriva cadrelor didactice şi uite aşa rezolvăm această situaţie a învăţământului preuniversitar.

Este o mare greşeală, pentru că asta înseamnă că amanetăm viitorul acestei ţări”, a mai declarat Marius Nistor.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te