Străinii țin cont atunci când aleg să muncească sau să investească în România de oferta școlilor cu predare în limbi de circulație internațională. Școlile internaționale, care oferă educație de la creșă la liceu, sunt o soluție nu doar pentru expați, dar și pentru românii cu venituri peste medie.
Școlile private sunt bine reprezentate în București, deși nu la același nivel ca în Europa centrală și de Vest. Materia principală de predare este engleza, iar o comparație cu Ungaria ne arată că diferențele de preț nu sunt extraordinar de mari, potrivit specialiștilor în educație.
Citește și: VIDEO Care sunt programele culturale ale ICR și cum pot fi accesate. Ce mari evenimente sunt în 2023
Un număr de 17 școli private sunt monitorizate de către un portal de specialitate. Prețurile pe care le prezintă privesc taxa pe un an de zile, iar ele sunt minime și maxime și, desigur, pot suferi și alte modificări în funcție de disciplinele și activitățile pe care părinții le aleg pentru copii lor.
Oferta bună pentru străini
„Este posibil ca Bucureștiul să nu vă vină imediat în minte atunci când vă gândiți la locurile de întâlnire ale expatriaților din Europa. Cu toate acestea, datorită costului ieftin al vieții și statutului de piață emergentă, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a vă stabili departe de casă în capitala României.
Orașul își îmbunătățește încet, dar constant, oferta pentru expatriați, inclusiv prin înființarea de noi școli internaționale. Dacă vă gândiți să vă mutați, iată ce trebuie să știți despre școlile din București. (Portalul se adresează străinilor care vin cu familia în România, dar mulți copii români sunt înscriși la școlile internaționale din București.).
Bucureștiul nu are aceeași selecție de școli internaționale ca alte capitale europene, dar există totuși o mulțime de școli din care puteți alege. Cele mai multe dintre ele urmează curriculum-ul britanic, fiind reprezentate și în alte câteva țări europene. Un număr mic de școli urmează programa americană”, se arată în prezentare.
Atenție la aglomerație
Școlile internaționale din București sunt împrăștiate în tot orașul, mai ales în centru și în suburbiile din nord și est.
„Deși nu este un oraș mare, țineți cont de faptul că timpul de călătorie în București va fi mai lung decât vă așteptați din cauza aglomerației. Dacă locuiți într-o parte a orașului, iar școala copilului dvs. se află în partea opusă, acest lucru ar putea însemna cu ușurință o navetă de peste o oră în fiecare sens.
Citește și: Artistul adulat pe marile scene ale lumii, condamnat la moarte în România. Era prieten cu Pavarotti
În școlile internaționale din București veți găsi o populație locală de elevi mai mare decât în alte țări. În majoritatea școlilor, 30 - 40% din corpul de elevi se vor fi născut și crescut în România. Acest lucru se datorează faptului că standardul de educație oferit în școlile internaționale este mai ridicat decât în școlile publice din România. Pentru familiile care își pot permite, trimiterea unui copil la o școală internațională este o opțiune mult mai dezirabilă”, arată sursa mai sus menționată.
Taxele pe care le publicăm sunt cele de pe site-ul mai sus menționat. De asemenea, publicăm prețurile de pe site-ul oficial al insituției de învățământ. Spre comparație, publicăm prețurile „școlilor internaționale” similare din Budapesta.
American International School Of Bucharest. Taxa anuală între 10.200 și 21.000 euro. Pe site-ul instituției prețurile încep de la 7.800 euro și ajung la peste 23.000 de euro pentru elevii de clasa a XIII-a. Detalii AICI
American International School Of Budapest Taxa anuală între 13.100 și 23.900 euro.
International School of Bucharest. Taxa anuală între 7.100 euro și 13.800. Pe site-ul instituției, prețurile sunt un pic mai mari, de la 8.420 euro (creșă) la 13.000 euro gimnaziu și 14.823 euro la liceu. Detalii AICI
International School of Budapest Taxa anuală între 8.800 euro și 12.900.
International British School of Bucharest Taxa anuală între 11.000 euro și 17.300 euro. Tarifele publicate de instituție sunt între 11.000 euro și 17.650 euro, apropiate de cele menționate de sursa mai sus amintită. Detalii AICI
International British School of Budapest Taxa anuală între 10.500 euro și 20.100 euro.
French International School of Bucharest Taxa anuală între 7.200 și 8.100 euro. Tarifele publicate de instituție sunt între 7.500 și 8400 de euro. Detalii AICI
Lycée Français Gustave Eiffel de Budapest Taxa anuală între 4.200 și 5.400 euro.
Cambridge School of Bucharest Taxa anuală între 9.000 euro și 12.700 de euro. Tarifele publicate de instituție sunt între 11.000 euro și 14.500 euro pe an. Detalii AICI
Britannica International School Budapest Taxa anuală între 12.100 euro și 17.200 euro.
Salariul mediu net la Budapesta este de 1.184 de euro, iar la București de 1.003 euro. Detalii AICI.
CONCLUZIE Tarifele anuale pentru un elev care urmează o școală internațională sunt destul de apropiate la Budapesta și București cu fluctuații de 10-15%. Taxa variază între 800 și 1.700 euro pe lună. Școlile sunt accesibile pentru o familie în care ambii părinți au venituri peste media din București.
Cum sunt caracterizate „școlile internaționale” din Ungaria
Școlile internaționale din Budapesta, deși nu sunt la fel de răspândite ca în alte capitale europene, sunt totuși numeroase și foarte bine cotate, potrivit unei analize pe care o găsiți AICI
Școlile internaționale din Budapesta predau, de obicei, prin intermediul limbii engleze. Printre cele mai populare programe de învățământ oferite se numără cele britanice, americane și Bacalaureatul Internațional. În afară de acestea, există și alte școli internaționale care predau programele de studii franceze sau germane (prin franceză și, respectiv, germană).
Unul dintre primele lucruri pe care oricine le află despre Budapesta este că orașul este împărțit de fluviul Dunărea în două părți: Buda și Pesta. Buda este partea rezidențială, cu un ritm de viață mai lent și o atmosferă prietenoasă pentru familii. Pesta este locul unde se petrece cea mai mare parte a "acțiunii", cu o cultură vibrantă a cafenelelor și un cartier de afaceri aglomerat. Majoritatea școlilor internaționale din Budapesta sunt situate în partea Buda a orașului.
Majoritatea școlilor internaționale din Budapesta sunt de dimensiuni mici sau medii în comparație cu standardele internaționale. Câteva școli au 1.000 de elevi sau mai mult, dar majoritatea se situează undeva între 200 și 500 de elevi. În orice caz, clasele nu sunt prea mari, cu 20 - 30 de elevi pe clasă.
Profesorii vorbitori nativi de limba engleză sunt o caracteristică standard a școlilor internaționale din Budapesta. În toate școlile se predau și alte limbi străine.
Un serviciu de autobuz școlar este comun în rândul școlilor internaționale din Budapesta, deși nu în toate școlile. Activitățile extracurriculare sunt, de asemenea, o caracteristică a tuturor școlilor. Unele au spații dedicate, cum ar fi terenuri de sport, teatre etc., pentru programe extracurriculare, în timp ce alte școli vor folosi în schimb facilități din vecinătatea școlii.