„Autoritățile au compromis acest an școlar prin tot ce (nu) au făcut”, a acuzat președintele Asociației Elevilor din Constanța, care a susținut că „decizia de a suspenda cursurile pentru restul anului școlar este una întemeiată”, dar avertizează că „nu s-a schimbat nimic de la începerea crizei, nu toți elevii au acces la educație, iar acolo unde există internet, învățarea online nu este reglementată”, potrivit unui comunicat al elevilor, citat de edupedu.ro.
Cele patru asociații ale elevilor sunt: Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).
„Reprezentanții elevilor consideră că autoritățile trebuie să înceapă de urgență procedura unei achiziții publice, deoarece aruncarea responsabilității către inspectoratele școlare va izola în continuare elevii din mediile rurale sau proveniți din familii cu posibilități materiale reduse de educație și va face imposibilă respectarea dreptului la educație gratuită.
Enumerăm întrebările pe care principalii actori din educație le-au adresat, întrebări ce necesită clarificări, astfel încât încheierea mediilor și rezultatele examenelor naționale să nu fie afectate în mod negativ:
Cum se va realiza învățarea la distanță pentru elevii fără acces la un dispozitiv conectat la internet?
Ce se întâmplă cu acordarea burselor școlare?
Unde nu există numărul necesar de note pentru încheierea mediei, cum se va realiza acest lucru?
Cum se vor rezolva situațiile de corigență?
Când și în ce condiții se vor susține examenele de bilingv și cele practice de la filiera vocațională?
Care va fi durata unei ore de curs, respectiv numărul maxim de ore pe care elevii îl vor petrece în fața dispozitivelor?
Suntem total nemulțumiți de atitudinea ignorantă a guvernanților și le cerem să înceapă în regim de urgență procedura unei achiziții publice de tablete și abonamente la internet, pentru a face posibilă punerea în aplicare a învățământului la distanță pentru elevii din mediile dezavantajate, ale căror familii nu au posibilități materiale pentru a cumpăra un dispozitiv conectat la internet. Totodată, în contextul unui nou val al pandemiei din toamna următorului an școlar, aceste tablete vor putea fi folosite în cazul suspendării cursurilor.
Așadar, asociațiile elevilor din Constanța, București și Ilfov, Maramureș și Vâlcea, solicită Ministerului Educației și Cercetării să achiziționeze tablete și abonamente la internet pentru elevii din mediile dezavantajate și să emită un ordin de ministru care să prezinte clar cum se va încheia acest an școlar!”, potrivit comunicatului elevilor.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat, luni, că elevii nu se vor mai întoarce la școală în acest an școlar, tezele din semestrul al II-lea vor fi anulate, competențele digitale și cele pentru limba modernă studiată se vor susține după examenul de Bacalaureat, elevii din anii terminali pot reveni la orele de curs începând cu data de 2 iunie, cu mențiunea că într-o sală de clasă vor fi maximum 10 elevi, iar materia din această perioadă va fi recuperată în primul semestru al anului școlar 2020-2021.
Citește și: OFICIAL Evaluarea Națională începe în 15 iunie. Examenul de Bacalaureatul debutează pe 22 iunie