Andronescu se împiedică în școlile cu WC în curte: nu ies la număr și la bani

DE Petre Bădică | Actualizat: 31.05.2019 - 14:36
Inquam Photos

 Ecaterina Andronescu a promis că, anul acesta, nicio școală nu va mai avea toaleta în curte, dar a alocat bani pentru pentru mult mai puține.  

SHARE

 Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat, zilele trecute, că în acest an, se va rezolva problema şcolilor care mai au toaletele în curte sau neconforme, fiind alocată de la buget suma de 65 de milioane de lei, care va merge către primării. Într-o Hotărâtre de Guvern, elaborată ieri, Ministerul Educației a anunțat că va trimite suma 64,9 milioane de lei pentru infrastructura școlară. Doar că, banii sunt suficienți doar pentru 858 de școli, după cum arată un document prezentat de edupedu.ro în care sunt enumerate școlile ce vor primi finanțare.  

Necesarul ar trebui să acopere 1.460 de școli sau 2.400 școli, depinde cine numără.

Cati numără ca în Caragiale

Newsweek a mai semnalat încă o problemă esențială și anume faptul că Ministerul Educației se contrazice atunci când numără școlile cu probleme sanitare din România. Anul trecut, fostul ministru Liviu Pop, a anunțat că mai sunt 2.400 de școli cu toaleta în fundul curții. Fără explicații, cifrele au intrat la apă. În ianuarie, Andronescu anunța că mai există 1.460 de școli cu toaleta în curte, fără să poată preciza cum a soluționat problemele pentru cele 1.000 de școli care apăreau statistica lui Liviu Pop.    

Funcționarii contrazic miniștrii

În aprilie anul acesta, Ministerul Educației a oferit alte cifre: 1.180 de școli au în continuare toaletă în curte sau care „sunt dotate necorespunzător”. „În 2017, 2.219 școli funcționau fără toalete moderne. Dintre ele, 730 au fost modernizate, prin Programul Național de Dezvoltare I și II și prin fonduri de la Ministerul de Finanțe. În 2018, au mai rămas 1.489 de școli cu toalete în curte, iar pentru 309, „situația a fost remediată”, susține MEN, într-un comunicat remis redacției.  Iar, Programul Național de Dezvoltare Locală nu recunoaște cifrele Ministerului. Potrivit PNDL, în domeniul „școli” număr obiective propuse au fost 584, finalizate - 28. Procent realizări: 5%.   

Promisiuni vechi de 7 ani

În 2012, Andronescu a vizitat o școală din localitatea mehedințeană Jirov, veche de o sută de ani, fără apă, cu toaleta în curte și cu încălzire la sobă, ea refuzând buchetul de flori dat de directorul unității. “Lăsați florile. Aveți o școală de îmi vine să plâng! Uitați cum este școala, sunt foarte supărată!”, a spus Ecaterina Andronescu, în 2012, citată de Știrile Pro TV. Directorul școlii, Ion Dumitrache, a afirmat, atunci, că a cerut fonduri de la minister în mai multe rânduri în ultimii ani pentru terminarea lucrărilor la un nou corp de clădire pentru școală din Jirov, însă nu a primit niciun ban. Întoarsă la București, Andronescu a promis că va rezolva problema. Urmare a acestei stări de fapt, ministrul de atunci a Educaţiei, aceeași Ecaterina Andronescu, anunța, pe 5 septembrie 2012, că Guvernul va aloca 25 de milioane de lei pentru şcolile care au "urgenţe majore".        

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te