Angajații din Ministerul Educației, sporuri de 8 ori mai mari ca profesorii. Ajung la 2000 lei/lună

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.05.2023 - 17:47
Profesorii primesc salarii mici - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Profesorii se pregătesc de grevă generală, nemuțumiți, în primul rând, de salariile mici. În același timp, angajații din Ministerul Educației primesc sporuri uriașe la care profesorii nici nu pot visa.

SHARE

Sindicatele amenință cu greva generală începând de lunea viitoare, când școlile s-ar putea închide. 70% dintre sindicaliști au fost în favoarea grevei generale. Cea mai importantă doleanță este creșterea salariilor.

Citește și: Elevii ar urma să rămână acasă de lunea viitoare. Profesorii amenință cu greva generală

În timp ce salariile profesorilor rămân foarte mici, angajații din Ministerul Educației ridică sporuri lunare care se apropie de salariul unui profesor debutant (2.800 lei net pe lună, după spusele Ligiei Deca).

Toți angajații din Ministerul Educației primesc un spor pentru condiții vătămătoare de muncă, în valoare de 15% din salariu, deși muncesc din fața computerului și din birouri.  Profesorii nu primesc acest spor pentru condiții grele de muncă, deși predau la clase și de 30 de elevi. 

La Ministerul Educației, viața e în pericol

Potrivit unui „fluturaș” de salariu consultat de Newsweek România, un profesor care primește un salariu de 3.600 de lei net ia un singur spor de suprasolicitare de 280 de lei. După cum se vede din documentul de mai jos, secretarul din Ministerul Educației primește un spor de condiții vătămătoare de peste 2.000 lei pe lună.

Profesorii nu iau acest spor pentru condiții vătămătoare de muncă (15% din salariu) pe care îl primesc aproape toți cei 1,2 milioane de bugetari. Newsweek a consultat un alt fluturaș de salarii și a văzut că la o altă școală generală se acordă profesorilor spor de stres/suprasolicitare de 10% din salariu. În funcție de salariul profesorului, acest spor este de 300-450 lei pe lună.

Mai jos, lista salariilor, dar mai ales a sporurilor primite de angajații din Ministerul Educației.

Un secretar din Ministerul Educației ia 2.100 lei spor pentru condiții vătămătoare, deși stă la birou și muncește din fața computerului. Un director general ia un spor pentru condiții vătămătoare de muncă de 1.500 de lei, la un salariu de 13.000 - 18.000 de lei.

Un consilier din Ministerul Educației, care muncește tot de la birou, ia spor de condiții vătămătoare de 1.100 lei.

Newsweek România a aflat că sporurile pentru condiții grele de muncă ale angajaților din Ministerul Educației ajung la 50.000 euro

Citește și: Sporuri la Ministerul Educației: 50.000 de euro pentru angajații care stau în fața computerului 

Defavorizați din toate perspectivele

Newsweek România a scris că cererile profesorilor de creștere a salariilor sunt îndreptățite din două perspective. Sunt foarte prost plătiți comparativ cu medicii, altă categorie esențială de bugetari. Iar, comparativ cu profesorii din alte state, câștigă foarte puțin.

Despre sporurile imorale plătite pentru condiții vătămătoare de muncă tuturor bugetarilor, Newsweek a scris AICI

Cum arată salariile profesor vs medic

„Precizăm că funcția de profesor studii superioare de lungă durată debutant din învățământul preuniversitar este prevăzută în grila de salarizare aferentă Familiei Ocupaționale de Funcții Bugetare ”Învățământ“ din Legea-cadru cu un coeficient de 1,64 și un salariu de bază de 4098 lei la gradația 0, pentru anul 2022.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 4856 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 5102 lei.

Funcția de medic din Unități clinice este prevăzută în grila de salarizare aferentă Familiei Ocupaționale de Funcții Bugetare ”Sănătate și Asistență Socială“ din Legea-cadru cu un coeficient de 2,56 și un salariu de bază de 6400 la gradația 0, pentru anul 2022.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 7584 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 7968 lei”, a spune Ministerul Muncii într-un răspuns spentru Newsweek România.

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Ce spune Ministerul Muncii

Salariile profesorilor sunt mici comparativ cu ce se petrece în Occicdent

Citește și: Profesor cu 15 ani vechime câștigă mai puțin ca un taximetrist sau un vânzător Mc Donald's din Vest

Un profesor debutant câștigă în România 500 de euro față de 1.920 de euro în Franța. Un profesor cu experiență primește, în Franța, peste 2.500 euro, iar în România doar 900 euro.

Citește și: Un profesor câștigă în România de 4 ori mai puțin ca în Franța. Diferențe de venit și de 1.500€/lună

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar sunt miercuri în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 - 13:00, timp în care cursurile nu vor avea loc. Dacă negocierile nu dau rezultate, luni va fi grevă generală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te