VIDEO În ce stadiu sunt lucrările pe Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești. Gata în 2025?

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.12.2022 - 14:29

Lucrările pe cei 30,35 km ai Secțiunii 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești, dintre Pitești și Curtea de Argeș, sunt cât de cât în grafic, dar specialiștii apreciază că pe Secțiunea 3, pe care lucrările ar trebui să înceapă în februarie 2023, calculele CNAIR nu se potrivesc.

SHARE

”Suntem în grafic, dar se poate accelera ritmul pe Secţiunea 5 Sibiu-Piteşti. În iulie vă spuneam că suntem foarte dezamăgiţi de progresul în teren şi de atitudinea antreprenorului general, WeBuild, unul din cei doar câţiva pe care-i considerăm serioşi. La final de an, şantierul este cât-de-cât în grafic dar este loc de (mult) mai bine”, au transmis specialiștii Asociaţiei Pro Infrastructură, pe Facebook.

Potrivit acestora, italienii de la WeBuild au în obligaţii întocmirea documentaţiei pentru relocările de utilităţi, dar invocă o ordonanţă abrogată care, spun ei, li s-ar aplica şi ar pasa responsabilitatea la stat.  

Citește și: VIDEO Colindători 2.0: Cu barbă de Moș Crăciun, boxa de gât și trompetă de stadion

”Au pierdut procesul în primă instanţă însă au făcut apel. Aşa că, până la noi ordine, stâlpii LEA tronează în mijlocul autostrăzii. În octombrie, CNAIR a raportat un stadiu fizic oficial de 23,70% la un an după emiterea ordinului de începere lucrări din 01.09.2021. În prezent, după ce vedem din dronă, s-a ajuns la 26-28%. Constructorul nu are voie să nu respecte generosul termen contractual de 4 ani de execuţie”, au mai transmis oficialii organizaţiei.  

Citește și: În ce condiții românii vor plăti taxe pe energia produsă cu panouri fotovoltaice și sisteme eoliene

”Are peste 30 de km şi, deşi nu traversează un relief accidentat, traseul croşetează prin zone mlăştinoase şi/sau inundabile pe lângă acumulările de pe Argeş. Asta se traduce în terasamente (ramblee) foarte înalte, podeţe fără număr şi peste 5 kilometri de poduri şi viaducte pe autostradă (nu socotim pasajele peste A1 şi pe cele din nodurile rutiere). Una peste alta, un an mediocru pe acest şantier. Sperăm că 2023 le va aduce o viteză în plus celor de la WeBuild”, mai spun specialiștii ONG-ului.

48 de luni pe 30,35 km relativ simpli şi doar 45 pe 37,4 km prin creierii munţilor

Potrivit acestora, este necesară accelerarea lucrărilor în perspectiva startului pe Secţiunea 3 Sibiu-Piteşti, cel mai mare contract pe care CNAIR l-a atribuit prin licitaţie în istoria sa: 5,32 miliarde lei pentru 37,4 km. 

”CNAIR promite că emite ordinul de începere în februarie 2023, antreprenorul având la dispoziţie 12 luni de proiectare şi 45 de execuţie. Da, ceva nu se leagă: 48 de luni pe 30,35 km relativ simpli şi doar 45 pe 37,4 km prin creierii munţilor. Nu ne puneţi să vă explicăm "logica" responsabililor CNAIR”, mai arată Asociaţia Pro Infrastructură.  

Specialiştii acesteia apreciază că italienii de la WeBuild ”au mult de tras pe cei aproape 68 de kilometri de pe coloana vertebrală a infrastructurii rutiere din România”.  

”Sperăm să-şi respecte blazonul şi obligaţiile contractuale, deşi le va fi foarte greu mai ales cu ritmul şi atitudinea din 2022”, a mai transmis asociaţia.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te