VIDEO Colindători 2.0: Cu barbă de Moș Crăciun, boxa de gât și trompetă de stadion

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 06.12.2022 - 14:09
Colindători 2.0 în Brașov / Foto: brasov.net

Colindătorii se pare că s-au modernizat și adaptat. Trei bărbați îmbrăcați în costume de Moș Crăciun umblă, de exemplu, pe străzile din Brașov cu o boxă atârnată de gât, o tobă, clopoței și o goarnă cu care fac un zgomot asurzitor.

SHARE

Lângă ei se perindă doi indivizi care poartă haine cu motive tradiționale românești. Ei sunt casierii cetei de colindători care au ca scop doar obținerea unui profit cât mai mare. Oamenii care le apar în cale nu scapă până nu le dau câțiva lei.

Citește și: Care sunt cei 7 jucători pe care Becali îi dă afară de la FCSB. Unii l-au costat sute de mii euro

Tradiția este ultimul lucru la care se gândesc acești așa ziși colindători. Nici de costumația lor nu le pasă prea mult. Unul dintre bărbații îmbrăcați în Moș Crăciun umlbă pe străzi cu pantalonii rupți între picioare. Cartierele din oraș, dar și zona centrului istoric au devenit scena acestor artiști de ocazie. Brașovenii și turiștii spun că nu sunt deloc încântați de spectacolul grotesc, relatează brasov.net.

Citește și: În ce condiții românii vor plăti taxe pe energia produsă cu panouri fotovoltaice și sisteme eoliene

„Ei nu sunt autentici. Dacă erau din Maramureș sau altă zonă și cântau colinde, nu aveam o problemă. Dar la trebuie ei să fie tare, să spargă urechile și să te tragă de mână să-i dai bani. Pe mine mă bucură un colind autentic, civilizat, frumos, nu așa ce fac ei, că asta nu e colind”, spune o brașoveancă.

„Nu mi se pare ceva tradițional. Ei fac orice altceva, numai nu colindă. Pur și simplu vin, bat de două ori o tobă, atâta a fost. Și umblă cu boxa prin oraș. De mici copii suntem învățați că dacă te duci cu colinda, te duci și cânți tu, nu îți pui o boxă de gât. Deranjează puțin mai mult”, a spus o altă brașoveancă.

În această perioadă, la Poliția Locală din Brașov curg reclamațiile cu privire la gălăgia pe care o fac aceste presupuse cete de colindători. Cei care vor să cânte pe domeniul public trebuie să ceară aprobare de la primărie, însă acest lucru se întâmplă rar. Oamenii legii pot să îi sancționeze doar dacă îi prind în fapt.

„Instituția noastră este pregătită să intervină în astfel de situații. Conform legii 61, tulburarea liniștii și ordinii publice, se sancționează constravențional cu amendă între 200 și 1.000 de lei. Sunt și grupuri de colindători care în baza unui acord eliberat de Primăria Municipiului Brașov pot să desfășoare astfel de activități pe domeniul public. Nu cred că acei colindători cu boxe protabile, capre, urși ar fi autorizați. Îi legitimăm, verificăm dacă au acord sau abonamente care să îi împuternicească să desfășoare astfel de activități, în caz contrar, individual sunt sancționați contravențional”, a declarat Dragoș Ioniță, din cadrul Biroului Operațiuni Operative al Poliției Locale Brașov.

Astfel de cazuri au apărut în toate orașele din țară, iar pe rețelele de socializare curg zeci de videoclipuri cu indivizi care colindă cu boxa după ei. Pentru a obține și mai mulți bani, unii umblă cu ursul sau capra pe străzi ori prin cartiere și așteaptă ca de la ferestre oamenii să le arunce bani. Autoritățile îi îndeamnă pe români să nu încurajeze astfel de cete de colindători și să recompenseze doar artiștii autentici care promovează tradiția colindatului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te