VIDEO Cum ne afectează veniturile și ne lasă fără beneficii noile taxe și impozite

DE Mădălina Ion | Actualizat: 15.07.2022 - 20:34

În urma noilor modificări propuse, așa cum sunt enunțate acum, se vor impozita (în plus) și se vor considera și în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii (CSO) un număr de beneficii care, în momentul de față, sunt neimpozabile.

SHARE

Toate scenariile privind impactul noilor taxe și impozite propuse de Ministerul Economiei eu fost analizate la Newsweek Live. 

Citește și: Iubirile vedetelor din Epoca de Aur. Silvia Dumitrescu și Dida Drăgan, copil cu același bărbat

Așadar, în urma noilor modificări propuse, așa cum sunt enunțate acum, se vor impozita (în plus) și se vor considera și în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii (CSO) un număr de beneficii care, în momentul de față, sunt neimpozabile și care nu fac parte din baza de calcul a CSO. Aceste beneficii sunt:

  • Tichetele de vacanță, serviciile de tratament, cazare, transport care erau nedeductibile în limita unui salariu mediu brut pe țară

  • Contribuțiile pentru asigurări de pensie suplimentară care erau neimpozabile în limita a 800 Euro/an și neincluse în baza de calcul a CSO în limita a 400 Euro/an

  • Contribuțiile pentru asigurările suplimentare de sănătate și serviciile medicale care erau neimpozabile în limita a 800 Euro/an și neincluse în baza de calcul a CSO în limita a 400 Euro/an

  • Cazarea/chiria în locuințele de serviciu care acum este considerată un beneficiu neimpozabil în limita a 20% din salariul de baza minim brut pe țară

  • Alocația pentru telemunca – acum neimpozabila în limita a 400 lei pe luna

Citește și: VIDEO Un vasluian a brevetat mașina viitorului. Nu are motor, nu poluează, merge cu aer comprimat

Conform modificărilor propuse, toate aceste beneficii, împreună cu diurna care depășește de 2.5 ori diurna angajaților bugetari și cu valoarea tichetelor de masă, se compară cu 33% din salariul de baza și, tot ce depășește această suma, devine venit impozabil și venit inclus în baza de calcul a CSO.

Cum este afectat un angajat cu un salariu de bază de 3.000 de lei

Astfel, dacă încercăm o simulare a impactului acestor modificări, e drept, fără a avea normele de aplicare, care pot schimbă radical modalitatea de calcul, avem:

1.     O persoană care are un salariu de baza de 3000 de lei și, într-o lună are „ghinionul” să primească toate aceste beneficii (o diurnă de 500 Lei pentru 5 zile de deplasare, tichete de masă în valoare de 300 lei, alocația pentru telemuncă de 400 lei, tichete de vacanță în valoare de 10.000 lei, abonament pentru servicii medicale de 4000 lei și contribuția anuală pentru asigurarea de pensie suplimentară de 4000 lei) plătește acum contribuția pentru pensie (CAS) 2.929 lei, contribuția pentru sănătate (CASS) 1171 lei și impozit în valoare de 377 lei.

În urmă modificărilor propuse, această persoană va plăti CAS 5.253 lei, CASS 2.101 lei și impozit 1.346 lei. Cu 4.223 lei mai mult! Dar poate am exagerat considerând această situație. Să luăm și o situație mai prbabila.

2.     O persoană cu un salaru de baza tot de 3.000 lei, dar care, într-o lună primește doar diurnă pentru 5 zile de deplasare (500 lei), tichete de masă în valoare de 450 lei, alocația pentru telemunca de 200 lei și are „ghinionul” să i se plătească în luna respectivă contribuția pentru pensie suplimentară de 4000 lei și abonamentul la servicii medicale 4000 lei. Această persoană plătește acum CAS 1.990 lei, CASS 796 lei și impozit 133 lei și, în urmă modificărilor propuse ar trebui să plătească CAS 2.790 lei, CASS 1.116 lei și 705 lei, deci, în total ar plăti cu 1.692 lei în plus.

Care va fi efectul

Angajatorii vor încerca să limiteze toate aceste beneficii la plafonul de o treime din salariul de bază. Vor pierde, bineînțeles, angajații, dar vor pierde și toți cei care furnizau beneficiile respective: cei din turism, firmele de asigurări, clinicile medicale, etc.

Care sunt veștile bune

În ceea ce privește venitul din salarii, există totuși și o veste bună și anume aceea că, în urmă noilor modificări, va crește venitul pentru care se acordă deducerea personală, respectiv acea suma neimpozabilă, de la 3600 lei la 2000 lei + salariul minim brut pe țară, ceea ce acum înseamnă 4550 lei.

De asemenea, noile modificări introduc și o deducere suplimentară de 15% din salariul de bază (salariul din contractul de muncă) pentru tinerii cu vârste până la 26 de ani ȘI de 100 lei pe copil minor înscris la școală, care se acordă părintelui care are copilul în îngrijire.

Că să fiu foarte precisă, această deducere NU reprezintă o sumă acordată părinților, ci o reducere a salariului impozabil, deci această deducere înseamnă o reducere a impozitului de plată cu 10 lei.

Citește și: VIDEO De ce n-a mai cântat Salam pentru Scandal Spoitoru, Nixon de la Buzău și Ciprian de la Madrid

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te