VIDEO „Cârtițele” au început să sape cele mai lungi tuneluri feroviare din România. Când vor fi gata

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 29.05.2024 - 18:30
„Cârtițele” au început să sape cele mai lungi tuneluri feroviare din România. Când vor fi gata - Foto: Aktor

„Cârtițele” au început să sape cele mai lungi tuneluri feroviare din România. ,,Eleni” a început lucrările pe 5 martie și deja a forat 102 metri, iar „Varvara” a pornit motoarele pe 29 mai.

SHARE

Lucrările de artă gemene de la Ormeniș, magistrala Brașov - Sighișoara, au 6,9 km fiecare.

Grecii de la Aktor au început lucrările la cel de-al doilea tunel feroviar de la Ormeniș, de pe viitoarea magistrală CFR Brașov-Sighișoara, pe lotul Apața -Cața din județul Brașov, cu a doua „cârtiță” (utilaj TBM), botezată „Varvara”. Forarea primului tunel geamăn în muntele de lângă Racoș a debutat în 5 martie și cârtița „Eleni” deja a spat 102 metri. 

Un utilaj TBM poate să foreze tuneluri la scară mare cu o medie de 10-15 metri pe zi, șase zile pe săptămână și o zi de întreținere, conform Aktor. Deci, tunelurile ar putea fi gata cam în 2 ani.

Citește și: VIDEO Reabilitarea liniei CFR Brașov–Sighișoara: 1.000.000.000 € ca să faci cu 50 minute mai puțin

„Cârtițele” au început să sape cele mai lungi tuneluri feroviare din România. Când vor fi gata

„Aktor a pornit cel de-al doilea utilaj TBM, denumit Varvara, pentru săparea tunelurilor gemene de la Ormeniș, în muntele de lângă Racoș, pe traseul viitoarei căi ferate Brașov – Simeria, parte a Coridorului Rin – Dunăre, secțiunea Brașov – Sighișoara, subsecțiunea 2: Apața-Cața.

Varvara (numită după Sf. Varvara, protectoarea minerilor) va săpa alături de Eleni, primul utilaj TBM care a pornit pe 5 martie 2024.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, iar contractul a fost semnat de Compania Națională de Căi Ferate (CFR SA) cu consorțiul AKTOR SA – Alstom Transport SA – Compania Arcada. Cele două TBM-uri vor fora în munte tunelurile gemene Ormeniș, cu o lungime de 6,9 km fiecare, între Racoș și Ormeniș, pe segmentul sudic al tronsonului de cale ferată care va străpunge dealurile din zonă.

Între timp, pană la sfârșitul săptămânii trecute, Eleni a săpat 102 metri (echivalentul a 68 de inele prefabricate de beton) în interiorul muntelui. Ritmul forajului s-a accelerat după faza de teste și calibrări complexe necesare pentru a seta o astfel de mașină uriașă în direcția și la înclinația corecte.

Citește și: Avem cea mai frumoasă cale ferată din lume și nu știm să o exploatăm! Traversează munții

Echipa AKTOR va aplica aceleași proceduri de accelerare a forajului cu Varvara ca și cu primul TBM, Eleni: întâi faza de testare, iar apoi treptat, frontul de foraj va câștiga viteză.

Există și aspectul privind structura solului prin care sapă Eleni, același căruia va trebui să îi facă față și Varvara”, a transmis compania.

Potrivit lui Sotirios Koropoulis, directorul de proiect pentru tronsonul Apața-Cața, șantierul Lotului 2, litologia actuală pe care echipa AKTOR o exploatează poate fi clasificată drept argilă. Compoziția solului este unul dintre elementele care dictează abordarea de forare.

AKTOR mai spune că, în vara 2024 ca începe lucrările și la tunelul de 10 km de la Homorod.

Citește și: Trenurile metropolitane, doar un vis în 2024. În 1948, se mergea pe CFR din București la Snagov

,,O a doua pereche de tuneluri, numită Homorod, cu o lungime de 5,1 km fiecare, va fi forată între Racoș și Homorod, iar începerea lucrărilor acestora este programată pentru această vară.

TBM-urile 3 și 4 au fost livrate 100% și sunt în proces de asamblare în diferite etape.

Conform planului de execuție, acestea sunt programate să înceapă în iulie, respectiv, august, urmând să foreze aproximativ 15 luni, Homorod fiind un tunel mai scurt decât Ormeniș”, explică constructorul grec.

Pasajele subterane Ormeniș/Homorod vor fi formate fiecare din câte două tuneluri feroviare cu câte o linie de cale ferată. Distanța dintre cele două tuneluri forate va fi variabilă și este planificată să fie cuprinsă între 30 de metri lângă zonele de intrare și 70 m lângă zona cu suprasarcină mare.

Cele patru tuneluri vor avea un diametru interior de 8,6 metri (un diametru exterior de 9,4 metri, datorită căptușelii din beton). Acestea vor fi forate cu ajutorul a patru TBM-uri, construite de compania HERREKNECHT.

Contractul pentru reabilitarea secțiunii centrale Apața – Cața, acum în lungime de 43 km și 28 de km după reabilitare, a fost semnat pentru 2,7 miliarde de lei (suplimentat la 2,9 miliarde) cu asocierea Aktor- Alstom – Arcada și are o durată de 4 ani. Este un contract cu o mare complexitate tehnică pentru că vor fi construite patru tuneluri noi, potrivit CFR Infrastructură.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te