VIDEO Capcanele sistemului e-factura. Cine și când trebuie să-l folosească. Cum evitați amenzile

DE Mihai Duță | Actualizat: 24.02.2024 - 17:54

Capcanele sistemului e-factura, cine și când trebuie să-l folosească, excepțiile și amenzile, sunt explicate de expertul fiscal Mădălina Ion la Newsweek Report.

SHARE

Obligativitatea folosirii sistemului e-factura a creat multe probleme celor care trebuie să-l folosească.

Capcanele sistemului e-factura, cine și când trebuie să-l folosească, excepțiile și amenzile,  sunt explicate de expertul fiscal Mădălina Ion la Newsweek Report.

VIDEO Capcanele sistemului e-factura. Cine și când trebuie să-l folosească. Cum evitați amenzile

Newsweek România:  Ce este e-factura de fapt?

Mădălina Ion: E-factura este un document. Menirea e-facturii este ca statul să știe mai bine ce taxe poate colecta. Vorbim în special de TVA.

La nivel de stat și la nivelul comunității europene s-a constatat că a fost un număr semnificativ de facturi neînregistrate și un număr semn la fel de semnificativ de facturi înregistrate cu întârziere.

Citeşte şi: Ce nouă funcție a fost adăugată sistemului e-factura? Ar trebui să facă automat conversia

Înțeleg totuși că e-factura nu este chiar ceva nou.

Chiar nu e ceva nou. Sistemul e-factura a fost legiferat prin ordonanța de urgență 120 din 2021, deci de acum trei ani. Anul trecut a existat un termen limită de înregistrare pentru persoanele juridice care furnizau bunuri și servicii către autorități.

De atunci se știa că de la 01/01/2024 majoritatea operatorilor economici vor trebui să emită e-facturi.   

Citeşte şi: Cum te poţi înregistra în Spaţiul Privat Virtual şi de ce acte ai nevoie pentru a o face?

Cine trebuie să utilizeze sistemul e-factura?

Orice operator economici, și când zic operator economic nu e neapărat firmă persoană juridică, poate să fie și PFA, PFI, întreprindere individuală, societate în comandită simplă, n-are importanță. Trebuie să fie e-factură dacă emiți o factură către un alt operator economic.   Dacă sunt într-o relație cu o persoană fizică, nu trebuie emisă e-factură.

Citește și: Cum poți lua o amendă de 60.000 de lei pentru o neregulă minoră. Nouă prevedere în Codul Fiscal

Excepția o fac operatorii din Horeca, fiind vorba de cei care prestează servicii către persoane fizice, servicii care le sunt achitate cu vouchere de vacanță. În acest caz, este necesară e-factura.

Toată lumea se plânge că e greu să intri în sistem, că sistemul pică și că sunt și niște costuri acolo. Cât de complicat și de costisitor este accesarea acestui sitem?

Depinde de câte facturi faci. Ce să spun? Și pe mine m-a uimit, dar m-a uimit pe de o parte, pentru că am zis OK, toți operatorii economici ar fi trebuit să știe că de la 1 ianuarie trebuie să emită e-factura. 

Citește și: VIDEO Câți bani cash pot încasa organizatorii de nunți. Ce poți achita cu banii jos, în delegație

Pe de altă parte și dacă ne uităm în lege și dacă am încerca să emitem o e-factură, știm că trebuie să avem semnătură electronică, că trebuie să ne înregistrăm semnătura electronică pe site-ul ANAF și ANAF să ne dea o confirmare că a primit această înregistrare și abia după aceea că putem să emitem o factură în spațiu SPV.

Surpriza a fost că și site-ul ANAF-ului a fost depășit de situație și s-a blocat în primele zile ale lunii ianuarie și am auzit cazuri în care oamenii au tot încercat să încarce facturi și au primit mesaj de eroare, după care au primit mesajul că s-a încărcat aceeași factură de câteva ori.

Ce se întâmplă în această situație?

Trebuie să stornezi fiecare factură de fiecare datî în care apare că s-a încărcat, iar acum fiecare stornare se trece tot prin SPV. Procedura e complicate.

Am văzut că au apărut și site-uri oficiale, site-uri private care oferă acest serviciu

Din fericire avem soluții private, dar acestea sunt contra cost. Da, cum am văzut la unul dintre furnizori, el spune nu te taxez în plus pentru e factura, dar trebuie să ai abonament la mine.

Care sunt amenzile și de când vor fi ele aplicate?

Inițial termenul de la care vor începe amenzile a fost 1 martie și eu la acest termen mă raportez până la o altă comunicare oficială.

Amenzile sunt între 1.000 și 2.500 de lei pentru firmele mici, de la 2.500 la 5.000 de lei pentru firmele medii și peste 5.000 de lei pentru cele mari.

Trebuie să fim foarte atenți pentru că pe de o parte mă interesează și am grijă să-mi trimit eu toate facturile prin SPV, dar pe de altă parte va trebui să fiu atent și la toate facturile pe care le primesc eu.

Așadar eu am la obligativitatea să verific că factura este prin SPV și legea îmi permite ca până la 1 iulie să factura să circule pe două canale. Când fac o factură, pe de o parte o trimit clientului meu prin SPV.

Totodată  eu trimit și pe email, e un fel de vezi, ți-am trimis factura. Este foarte important pentru persoanele juridice, pentru cei care vor să deconteze această factură, să verifice că factura a fost corect întocmită și trimisă prin SPV, pentru că dacă nu fac asta, nu e deductibilă și vor plăti o amendă suplimentară de 15% din valoare facturii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te