Cum te poţi înregistra în Spaţiul Privat Virtual şi de ce acte ai nevoie pentru a o face?

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.02.2024 - 19:26
Cum te poţi înregistra în Spaţiul Privat Virtual şi de ce acte ai nevoie pentru a o face? - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Cum te poţi înregistra în Spaţiul Privat Virtual şi de ce acte ai nevoie pentru a o face? - Foto: INQUAM PHOTOS / Alexandru Buşcă

Cum te poţi înregistra în Spaţiul Privat Virtual şi de ce acte ai nevoie pentru a o face? Pentru a folosi sistemele e-factura, e-transport sau SAF-T, ai nevoie să fii în spaţiul privat virtual (SPV).

SHARE

Cum te poţi înregistra în Spaţiul Privat Virtual şi de ce acte ai nevoie pentru a o face? Pentru a folosi sistemele e-factura, e-transport sau SAF-T, ai nevoie să fii în spaţiul privat virtual (SPV), iar pentru aceasta trebuie să ai semnătură digitală.

Folosirea interfeţelor e-factura, e-transport sau SAF-T este gratuită, ca şi intrarea în SPV. Obţinerea semnăturii digitale costă. Sumele nu sunt mici.

Cum te poţi înregistra în Spaţiul Privat Virtual şi de ce acte ai nevoie pentru a o face?

Nu sunt nici mari, dar ele reprezintă, pentru o firmă care lucrează B2B (adică business to business) şi are venituri lunare de, să zicem, 25.000 de lei, un efort financiar.

"Semnatura electronică creată cu certificat digital calificat este o modalitate digitală puternic securizată, prin care se confirmă faptul că un anumit document este semnat de către o anumită persoană şi că informaţiile din documentul respectiv nu au fost modificate ulterior semnării", potrivit upromania.ro.

Este deci foarte bine să faci acest pas. Dar este şi util?

O firmă care prestează servicii de obţinere de semnătură electronică oferă acest serviciu pentru un cost de 108 lei, 186 de lei sau 245 de lei, pentru o valabilitate de un an, doi ani, respectiv trei ani.

Citeşte şi: Noul şef ANAF, misiune imposibilă: Inspectorii ANAF forțează falimentul firmelor și pierd procesele

Potrivit OUG 38/2020, toate autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia primirii înscrisurilor semnate cu semnătura electronică calificată.

O bancă oferă obţinerea semnăturii electronice la 90,30 lei + TVA, cu reducere de 30%. Evident, condiţia este să ai cont la acea bancă.

Dar există şi posibilitatea să doreşti să economiseşti şi aceşti bani. Poţi să îţi obţii semnătura privată şi pe cont propriu, dar va dura şi va trebui să urmezi o procedură, ai cărei paşi îi vom prezenta în continuare.

Procedura de obţinere a semnăturii private

PASUL 1 Se accesează website-ul ANAF, secțiunea Spațiul Privat Virtual. Sunt două secțiuni: a) persoane juridice și alte entităţi fără personalitate juridică; b) persoane fizice.

La persoane fizice, trebuie selectată rubrica „înregistrare utilizatori persoane fizice”, apoi opțiunea de înregistrare cu parolă. Analog, la persoane juridice, dar trebuie folossite datele de identificare ale firmei.

PASUL 2 Încărcarea datelor în platformă. Din actul de identitate, se introduc CNP-ul, seria şi numărul de buletin. La firme, CUI-ul (codul unic de identificare) şi J-ul (hotărîrea judecătorească de înfiinţare a firmei).

Citeşte şi: Digitalizarea ANAF şi a fiscalităţii, în primă lectură, în şedinţa de Guvern

Se creează un cont de utilizator, ca la orice admin obișnuit. Ţi se pune o întrebare de securitate, care are rolul de a feri website-ul de spameri şi a-i ajuta pe cei care trebuie să-și recupereze contul.

Evident, toate datele de logare trebuie salvate explicit, pe un domeniu de stocare sau mai multe, nu doar implicit, în browser, pentru că atunci lucrurile se pot complica pentru administratorul unei firme.

Foto: INQUAM PHOTOS / Alexandru Buşcă

După introducerea datelor de identificare, există mai multe opțiuni de înregistrare: a) aprobare la ghișeu; b) identificare la distanță, prin mijloace video; c) verificare număr document; d) verificare număr înregistrare decizie.

Cele mai facile metode

Cele mai facile metode de înregistrare sunt aprobarea la ghișeu și cea digitală, prin apel video. Pentru cea clasică, la ghișeu, la finalizarea introducerii datelor utilizatorul primeşte un cod, cu care trebuie să se prezinți la orice ghișeu ANAF.

Pentru aprobarea la distanță, prin mijloace video, va trebui să programezi un interviu video, cu un reprezentant ANAF. În urma acestui interviu, vei primi aprobarea în cel mult 24 de ore.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te