Unul din 5 tineri români este șomer, iar 40% lucrează în comerț și agricultură. Ce job-uri caută

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 22.08.2023 - 16:12
Unul din 5 tineri români este șomer, iar 40% lucrează în comerț și agricultură. Ce job-uri caută - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani este de aproape 22%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Dintre cei care au un loc de muncă, 40% sunt înregistraţi în Comerţ şi Agricultură, chiar dacă au studii superioare.

SHARE

”Rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani este de aproape 22%, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Naţional de Statistică.

Totodată, dintre cei care au un loc de muncă, 40% sunt înregistraţi în Comerţ şi Agricultură, chiar dacă au studii superioare.

Principalul motiv este că salariile pentru joburile de la început de drum sunt prea mici pentru a acoperi nevoile tinerilor, aşa cum declarau 64% dintre respondenţii celui mai recent sondaj bestjobs efectuat în rândul publicului 18-24 de ani.

Citește și: Țara care angajează români cu 2.000 €/lună la o fabrică de biscuiți. Primești și 50€ pentru cazare 

Astfel, 40% dintre ei ajung să-şi înceapă cariera într-un domeniu nou, pentru care nu au studii sau care nu necesită un anumit set de abilităţi, doar pentru a câştiga un salariu mai bun şi experienţă în CV”, potrivit platformei de recrutare online Bestjobs.

Tinerii aplică pentru job-uri în Retail, E-commerce, Call Center, Marketing, Administrativ, Turism, HoReCa, Logistică sau Curierat.

Candidaţii din categoria 18-24 de ani reprezintă 20% din totalul utilizatorilor platformei de recrutare online Bestjobs şi au efectuat aproape 1 milion de aplicări de la începutul anului şi până în prezent.

Cele mai multe au fost în Retail, E-commerce, Call Center, Marketing, Administrativ, Turism, HoReCa, Logistică sau Curierat.

O bună parte dintre candidaţi vizează şi internship-urile sau joburile entry-level în Inginerie, IT sau Financiar, iar mulţi dintre ei se orientează către joburi din mediul digital, unde îşi pot construi o carieră care să le asigure flexibilitate şi opţiuni de lucru remote.

Citește și: Germania oferă românilor 100.000 de slujbe plătite cu 4.000€/lună. Nici nu trebuie să cunoști limba

„În mod normal, alegerea carierei ar trebui să fie strâns legată de domeniul studiat, astfel încât traseul profesional să fie unul coerent. Din păcate, pentru mulţi nu este aşa.

Tinerii candidaţi descoperă rapid că ofertele salariale sunt sub nivelul aşteptărilor lor, cerinţele sunt prea mari, iar mediul de lucru este adeseori stresant în cadrul domeniilor pentru care s-au pregătit academic.

În acest context, aleg soluţia mai uşoară, care de cele mai multe ori se rezumă la un job mai bine plătit într-un domeniu precum Comerţ sau HoReCa, unde salariile oferite nu depind la fel de mult de setul de abilităţi sau de vechimea în muncă.

Acest scenariu este nefavorabil pentru piaţa muncii în general, întrucât nivelul de cunoştinţe academice şi dorinţa de a evolua în domeniul studiat se diluează în timp, creând o distanţă tot mai mare între experienţa aplicată şi cerinţele sectorului respectiv”, spune Ana Vişian, marketing manager bestjobs, potrivit News.ro.

Citește și: Austria angajează români și oferă un salariu de 4 ori mai mare decât în țară. Ce meserie se cere

Tinerii între 18-24 de ani cu studii superioare aplică mai des decât candidaţii mai experimentaţi şi caută joburi bine plătite încă de la început.

Cei mai mulţi candidaţi tineri, activi pe bestjobs, au studii academice trecute în CV şi provin din oraşele centre universitare, precum Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj sau Constanţa.

Ei înregistrează mai multe aplicări decât segmentele de vârstă superioare, ceea ce indică faptul că angajarea este mai dificilă în cazul lor, fie prin prisma ofertelor salariale care nu le acoperă nevoile, fie prin cea a recrutorilor, care preferă candidaţi cu experienţă.

„Lipsa de îndrumare reprezintă şi ea un obstacol în calea dezvoltării lor profesionale, întrucât amânarea deciziei de a intra pe piaţa muncii sau incapacitatea de a se adapta la mediul de lucru are de multe ori la bază discrepanţa dintre aşteptări şi realitate. Cu sprijinul potrivit, tinerii candidaţi ar putea alege mai bine jobul potrivit. În acest sens, pe bestjobs pot testa chat-ul BIA, pe bază de Inteligenţă Artificială, care oferă consultanţă în completarea CV-ului, în pregătirea pentru interviu, dar şi în găsirea de joburi active care să corespundă abilităţilor şi studiilor candidaţilor”, completează Ana Vişian.

Joburile din Comerţ oferă un salariu aproape egal cu salariul mediu net la nivel naţional

Joburile în Vânzări predomină oferta de muncă disponibilă pe bestjobs. Astfel, tinerii găsesc rapid oferte salariale foarte bune în acest domeniu.

Printre acestea se numără rolurile de Reprezentant Vânzări prin telefon, cu o ofertă salarială de 700-900 euro net/ lună, Commercial Trainee în Bucureşti, cu un salariu de 800-900 euro net/ lună sau Sales Assistant în Bucureşti, cu 650-850 euro net/ lună.

Bestjobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te