Europa vrea să ia măsuri serioase împotriva importurilor masive de anvelope la prețuri reduse din China și să restabilească condiții echitabile de concurență.
În doar câțiva ani, China a devenit cea mai mare amenințare la adresa industriei auto europene. Este o amenințare pe care statele membre ale UE par, în sfârșit, să o ia în serios, în condițiile în care (re)luarea de măsuri era, probabil, așteptată de mult timp.
Citește și: Șeful Michelin: Producerea unei anvelope în Europa, de 2 ori mai scumpă ca în China. Închide 2 uzine
UE pornește războiul împotriva anvelopelor chinezești de ieftine. România, printre marii producători
„Războiul anvelopelor” vine în urma unei plângeri din partea industriei europene de anvelope, care a denunțat prejudiciile cauzate de importurile de pneuri din China la prețuri anormal de scăzute, a explicat executivul european într-un comunicat.
Iar miza este mare, deoarece în industria anvelopelor lucrează direct 75.000 de persoane, în 14 state membre ale UE, potrivit Comisiei.
În 2024, piața europeană a anvelopelor pentru autoturisme și vehicule comerciale ușoare a ajuns la peste 18 miliarde euro.
Iar ideea este de a combate eficient valul de anvelope chinezești, ale căror performanțe sunt net inferioare celor ale cauciucurilor fabricate în Europa, dar care sunt, de asemenea, adesea... mult mai ieftine de cumpărat pentru clienții privați și, prin urmare, preferate de un număr mare de șoferi cu un buget limitat.
Citește și: Cauciucurile ieftine, aduse din China, pot pune în pericol siguranța mașinii și a pasagerilor
În orice caz, executivul de la Bruxelles, care gestionează politica comercială în numele celor 27 de state membre ale UE, este gata să ia măsuri drastice.
„Dacă ancheta confirmă că industria europeană a pneurilor suferă sau riscă să sufere un prejudiciu, Comisia poate impune taxe antidumping dacă se consideră că acest lucru este în interesul UE”, transmite Bruxellesul.
Citește și: Gigantul Continental, prezent în România, face concedieri masive. Câţi oameni vor fi daţi afară?
Prin urmare, posibilitatea de a impune taxe asupra acestor importuri pentru a restabili condiții de concurență echitabile ar fi, fără îndoială, un mijloc eficient de atingere a obiectivelor, așa cum s-a întâmplat deja de mai mulți ani în cazul importurilor de pneuri pentru autobuze și camioane din China în Uniunea Europeană.
Ancheta UE asupra anvelopelor „Made in China” trebuie să fie gata în termen de 14 luni, în timp ce măsurile antidumping provizorii pot fi instituite în termen de 8 luni, în cazul în care dumpingul și prejudiciul care rezultă din acesta sunt stabilite provizoriu, a precizat Comisia.
Cu fabrici Michelin, Continental, Pirelli și Nokian, România este unul dintre marii producători de anvelope din Europa.