Tablou îngrijorător: Pentru a pleca în vacanță, 2 din 10 români împrumută bani de la rude sau bancă

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.05.2025 - 08:43
Tablou îngrijorător: Pentru a pleca în vacanță, 2 din 10 români împrumută bani de la rude sau bancă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Tablou îngrijorător: Pentru a pleca în vacanță, 2 din 10 români împrumută bani de la rude sau bancă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

România e campioana UE la inflație, salariile și pensiile au crescut degeaba pe hârtie. Datele unui sondaj arată un tablou îngrijorător. Pentru a pleca în vacanță, a-și renova casa sau a-și lua îmbrăcăminte și electrocasnice, 2 din 10 români împrumută bani de la rude sau bancă.

SHARE

Scumpirile din ultima vreme îi fac pe români să considere vacanța, renovarea interioară a casei, îmbrăcămintea și electrocasnicele drept cele mai importante achiziții. 

Iar în ceea ce privește bugetul alocat pentru aceste achiziții în acest an, circa o treime spun că suma este cuprinsă între 500 și 1.000 de euro, iar 18,3% vorbesc despre mai puțin de 500 de euro. 

Citește și: Avem cele mai mari scumpiri din UE. Care sunt cauzele inflaţiei din România?

Tablou îngrijorător: Pentru a pleca în vacanță, 2 din 10 români împrumută bani de la rude sau bancă

Creșterea accelerată a prețurilor din ultimul an i-a împins pe români către bugete de austeritate când vine vorba de achiziții sau cumpărături mai importante.

Pentru 2025, aproape jumătate dintre respondenții unui sondaj realizat la inițiativa tbi bank, la nivel național, nu plănuiesc achiziții mai mari decât o vacanță sau două, iar două treimi spun că vor cumpăra doar dacă vor găsi reduceri consistente. 

Citește și: Prețul acestor tipuri de carne a crescut dramatic – devin încetul cu încetul un lux

După vacanță, cele mai importante achiziții pe care le au în vedere românii în acest an sunt materiale pentru renovări interioare (28%), haine și încălțăminte (28,3%) și electrocasnice (24,3%). Iar doar 28% spun că vor face achizițiile atunci când au nevoie de produsele sau serviciile respective, indiferent de preț.

Scumpirile au schimbat și comportamentul de consum al românilor

„Scumpirile din ultimul an au schimbat și comportamentul de consum al românilor. În 2025, observăm un profil de consumator mai prudent, care evită cheltuielile majore și este dispus să facă achiziții mai importante doar în condițiile unor reduceri semnificative.

Într-un climat marcat de incertitudine economică și presiuni financiare, românii preferă să amâne achizițiile importante și să se concentreze pe nevoi imediate sau pe gestionarea mai strictă a bugetului personal.

Citește și: Fiecare leu contează. Ce să faci când totul se scumpește: sfaturi simple ca să nu rămâi fără bani

Cumpărătorul impulsiv e înlocuit, tot mai vizibil, de un profil rațional, cu apetit redus pentru risc și cu așteptări ridicate legate de valoarea oferită pentru fiecare leu cheltuit”, a explicat Ionuț Sabadac, VP Merchant Solutions, tbi bank.

Legat de bugetul alocat pentru achiziții în acest an, circa o treime dintre români spun că suma este cuprinsă între 500 și 1000 de euro, aproape 27% au alocat 1000-3000 euro, iar 18,3% vorbesc despre un buget mai mic de 500 de euro.

Un alt semn al austerității este faptul că cei mai mulți dintre subiecți (27,4%), spun că au alocat în acest an un buget asemănător cu cel de anul trecut, în contextul în care inflația a crescut semnificativ costurile.

În plus, 13,3% spun că bugetul este cu 10-25% mai mare, iar 12,4% susțin că suma este cu 25-50% mai mică. 

Întrebați de unde vor avea banii necesari pentru achizițiile mai importante din acest an, 68% spun că vor apela la economiile proprii, iar 18,7% vor alege opțiunea 50% din economii și 50% dintr-un împrumut.

Dacă ar avea nevoie să facă un împrumut, peste 34% ar alege să ia de la rude sau prieteni, aproape 27% ar apela la un card de credit, iar 25,4% ar alege un credit de nevoi personale.

Sondajul tbi bank a analizat nevoile de finanțare ale românilor și a fost desfășurat în aprilie 2025, la nivel național, prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.030 utilizatori de internet din România. Peste 46% dintre participanți sunt de sex feminin, iar peste 41% au un venit net mai mare de 5.000 de lei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te