Romgaz vrea să se împrumute de pe pieţele externe, pentru investiţia de la Neptun Deep

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.06.2023 - 10:19
Romgaz vrea să se împrumute de pe pieţele externe - Foto: Wikimedia/CSIRO/CC BY 3.0

Romgaz vrea să se împrumute de pe pieţele externe, pentru investiţia de la Neptun Deep. Compania a anunțat împreună cu partenerul OMV Petrom că a adoptat decizia de investiție în cel mai important proiect offshore din apele teritoriale ale României.

SHARE

Romgaz intenţionează și să achiziționeze participațiuni sau active ale unor societăți de distributie de gaze naturale.

Romgaz vrea să se împrumute de pe pieţele externe

"Achiziția de participațiuni/active ale unor societăți de distribuție de gaze naturale” este o noutate. Ultima dată când au existat discuții pe această temă a fost în urmă cu peste doi ani, dar la acel moment era indicată o singură societate.

Compania va angaja avocați “în vederea încheierii și derulării unor contracte de rating, pentru obținerea de finanțare externă și pentru achiziția de participațiuni/active ale unor societăți de distribuție gaze naturale”.

Obținerea de finanțare externă este, probabil, necesară acoperirii investiției de 4 miliarde de euro care trebuie efectuată în următorii 3 ani pentru declanșarea producției din Neptun Deep în 2027, din care 2 miliarde de euro este partea Romgaz, conform Profit.ro.

Citeşte şi: Romgaz şi Socar au semnat un nou contract individual de livrare de gaze naturale azere în România

Acestă probabilitate este sugerată de o altă intenție a companiei, respectiv “aprobarea încheierii unui contract de împrumut între SNGN Romgaz SA și filiala Romgaz Black Sea Limited”, companie achiziționată de la Exxon și rebotezată, prin care compania este implicată la proiectul Neptun Deep.

Pe piața internă, Romgaz a contractat deja un împrumut important , de la BCR și Raiffeisen Bank, de 325 milioane de euro, în vederea achiziționării companiilor care dețineau participația gigantului Exxon în Neptun Deep.

Citeşte şi: Romgaz a finalizat cu succes tranzacția cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră

Recent, compania și-a majorat de la 420 milioane lei la 630 milioane lei plafonul contractului de facilitate de credit încheiat cu BCR, parte a grupului austriac Erste, pentru a depune o garanție de 210 milioane lei ca urmare a încheierii cu succes a etapei angajante a procesului de capacitate incrementală organizată de Transgaz în vedere construcției conductei care urmează a introduce gazele din Neptun Deep în Sistemul Național de Transport (SNT).

Datoriile pe termen scurt ale companiei la finalul primului trimestru al acestui an au crescut cu o pătrime față de cele înregistrate la sfârșitul anului trecut, de la 2,5 miliarde lei la 3,17 miliarde lei, în timp ce datoriile pe termen lung s-au redus cu 4,7%, de la 1,74 miliarde lei la 1,66 miliarde lei.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te