PSD propune un bonus RABLA suplimentar, discriminatoriu, pentru mașinile fabricate în România

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.09.2020 - 10:36

PSD a depus la Senat o propunere legislativă care prevede acordarea unui bonus suplimentar, în valoare de 1.000 de lei, prin programul RABLA, pentru achiziția de automobile și electrocasnice fabricate în România, ignorând regulile de bază ale economiei de piață.

SHARE

Proiectul de lege pentru sprijinirea producţiei interne de autovehicule şi echipamente electrice şi electronice de uz casnic a primit avizele de la Consiliul Economic și Social și Consiliul Legislativ și se află astăzi pe ordinea de zi a Senatului. Dacă acesta va trece de vot, va ajunge la dezbatere în Camera Deputaților.

În forma inițiatorului, legea propune ca bugetul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national să se dubleze, până la suma de 910 milioane lei, bugetul Programului national de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic să fie majorat la 300 milioane lei, iar bugetul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu elect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic să fie majorat la 200 milioane lei.

Avizul primit de la Consiliul Legislativ stipulează că ”prin avizul pe care il emite, Consiliul Legislativ nu se poate pronunța asupra oportunității soluțiilor legislative preconizate”.

De asemenea, ”întrucât propunerea legislativă are implicații asupra bugetului de stat, este obligatorie solicitarea unei informări din partea Guvernului, în conformitate cu dispozitiile art.l 11 alin.(l) teza a doua din Constituția Romaniei, republicata. Totodata, în considerarea dispozitiilor art. 15 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr.69/2010, republicata si a Deciziei Curtii Constitutionale nr.331/2019, fiind vorba de o initiative a carei adoptare poate atrage majorarea cheltuielilor bugetare, initiatorii trebuie sa prezinte fisa financiara prevazuta la art. 15 din Legea nr.500/2002 privind fmantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare”, mai spune Consiliul Legislativ.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.