Prețul cerealelor, la jumătate în Ucraina față de producătorii români. De asta vrea Ciolacu embargou

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.09.2023 - 14:25
Marcel Ciolacu vrea embargou - Foto: Profimedia Images / gov.ro
Prețul cerealelor, la jumătate în Ucraina - Foto: Flickr/US Department of Agriculture
Marcel Ciolacu vrea embargou - Foto: Profimedia Images / gov.ro

Fermierii români sunt deranjaţi de concurenţa pe care o fac cei ucraineni, după ridicarea restricţiilor la importurile de cereale. Imediat, prim-ministrul Marcel Ciolacu a reacţionat, vorbind despre faptul că Guvernul ar fi pregătit de prelungirea embargoului.

SHARE

Ciolacu ar dori să convoace o şedinţă extraordinară de Guvern, pe acest subiect. Guvernul ar fi pregătit să adopte un ordin comun al miniștrilor Agriculturii și Economiei, pentru prelungirea cu 30 de zile a embargoului.

Ordinul nu va fi dat până nu există o comunicare cu premierul ucrainean. Şeful Executivului a spus că, în acest moment, nu există o solicitare din Ucraina, pentru export, și a promis că nici un gram de cereale nu va fi importat pe teritoriul României.

Prețul cerealelor, la jumătate în Ucraina

Cauza acestei reacţii politice pare să fie preţul cerealelor de provenienţă Ucraina, mult sub cel al cerealelor produse în România.

Să luăm porumbul ca studiu de caz. Preţul tonei de porumb, la intern, la femier, în România, este între un minim de 1100 lei/t, în judeţul Covasna, şi 1.800 lei/t (preţuri 2022), conform Agrointel. Aceasta înseamnă între 220 şi 360 de euro/t sau între 236 şi 387 $/t.

Acesta nici măcar nu este preţul FOB al porumbului românesc. Preţul FOB este prețul la frontiera României, "care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pentru ca marfa să fie încărcată la bord", conform Agrocultura.

Citeşte şi: Producătorii de cereale din Bulgaria anunță proteste. Reluarea importului din Ucraina îi revoltă

Deci, este şi mai mare. În acest timp, preţul în Ucraina a variat între 130 şi 300 de dolari pe tonă. Conform ukragroconsult.com, a fost pe 5 septembrie 217,50 $/t.

Ucraina are aceste preţuri din cel puţin două motive. Primul este că venitul mediu pe cap de locuitor este semnificativ mai scăzut decât în România. PIB-ul pe cap de locuitor a fost de 4.654 $, anul acesta, conform Statista.

În România, este PIB-ul pe cap de locuitor este așteptat să ajungă la 12.623 $, până la sfârșitul anului 2023, conform modelelor macro globale folosite de Trading Economics și așteptărilor analiștilor.

Al doilea este că Ucraina este unul dintre principalii exportatori mondiali de culturi agricole, inclusiv de cereale furajere. Producția de porumb a Ucrainei pentru anul de comercializare (MY) 2023/24 este prognozată la 27,5 milioane de tone metrice, în creștere cu 10% față de luna trecută și cu 2% față de anul trecut.

Citeşte şi: UE a ridicat restricția la importul cerealelor ucrainene. Fermierii vor să blocheze portul Constanța

Producția este prognozată la 6,88 tone la hectar, în creștere cu 7 procente față de luna trecută și cu 3 procente față de anul trecut, conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite.

Agritel estimează producția de grâu a României pentru 2023 la 8,76 milioane de tone, într-o revizuire drastică în scădere față de estimarea din aprilie, care, în schimb, a scăzut în intervalul 9,84-10,87 milioane de tone.

De peste trei ori mai mică. Atunci când cultivi mult, poţi scădea preţul, pentru că faci profit la dever (adică la o cantitate mai mare, cu un adaos comercial mai mic), şi nu la marjă (adică la o cantitate mai mică, cu un adaos comercial mai mare).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te