Plafonarea tarifelor la primele de asigurare de la poliţele RCA, scoasă din dezbaterea Guvernului

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.03.2023 - 11:43
Plafonarea tarifelor la primele de asigurare de la poliţele RCA, scoasă din dezbaterea Guvernului - Foto: PXHere

Plafonarea primelor de asigurare de la poliţele de răspundere civilă auto a fost scoasă din dezbaterea Guvernului şi ar urma să fie pusă din nou pe tapet săptămâna care urmează. Săptămâna aceasta, proiectul a fost puternic criticat de piaţă, dar şi de experţi.

SHARE

Aşa cum se poate constata pe site-ul Guvernului, proiectul plafonării RCA nu este prezent pe agenda ședinței de astăzi. Sunt anunţate discuţii pe trei alte proiecte de acte normative.

Plafonarea RCA, scoasă din dezbaterea Guvernului

Cei mai mari asigurători de pe piața RCA din România au anunţat că nu sunt de acord cu proiectul de hotărâre de guvern, privind plafonarea preţurilor la RCA.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a explicat de ce a fost retras proiectul de plafonare a tarifelor RCA.

“Când am anunţat iniţial proiectul, era consecinţa unei analize realizate cu reprezentanţii principalilor asigur[tori, proiectul a fost pus apoi în dezbatere publică, înainte a fi un obiect de lucru pe masa Guvernului.

Acum au fost emise mai multe observaţii pe acest proiect, de către părţile interesate. Noi am retras proiectul, pentru a face o analiză a acestor observaţii”, a afirmat Apostol, conform News.ro.

“Trebuie să vedem fiecare observaţie în parte, să vedem oportunitatea şi relevanţa acestora, după care, pe baza acestor observaţii, vom vedea care va fi formula pe care o vom propune ulterior”, a explicat purtătorul de cuvânt al ASF. 

===

Acest proiect "încalcă legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic, ambiguu şi poate destabiliza şi mai mult subpiaţa poliţelor RCA".

UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România – n. r.), BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România) şi PIAR (Patronatul Industriei Asigurătorilor din România) spun că "industria nu poate fi de acord cu proiectul de HG".

Citeşte şi: Plafonarea RCA. La primele mai mari decât anul trecut, se aplică cel mai mic tarif de pe piaţă

Proiectul "încalcă în mod evident legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic şi ambiguu pe anumite aspecte, riscând să destabilizeze şi mai mult piaţa de asigurări RCA", spun asigurătorii, conform Agerpres.

Da, afirmă UNSAR, BAAR şi PIAR, "legislaţia trebuie modificată", dar "necesită un pachet de măsuri mai amplu, care să fie discutat împreună cu toate părţile direct implicate”, susţin actorii din piaţă.

Citeşte şi: ASF propune ca tarifele polițelor RCA practicate de asiguratori să rămână cele din martie 2022

Potrivit acestora, există soluţii esenţiale pentru o piaţă funcţională şi atractivă dedicată consumatorilor, precum îndreptarea articolelor specifice din Legea nr. 132/2017, care nu permit asigurătorului un control al costurilor, conducând astfel la dezechilibre importante în funcţionarea normală a pieţei de asigurări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te