EXCLUSIV 10.000.000 lei factura la curent în Casa Poporului la iarnă. Mutarea „aleșilor”, exclusă

DE Bianca Iosef | Actualizat: 03.10.2022 - 11:41
Casa Poporului - INQUAM PHOTO, Octav Ganea

Deși toate țările din Europa sunt îndemnate să facă economie la gaz și curent, Casa Poporului va fi „ferită” de aceste obligații. Factura imensă pentru iluminarea și încălzirea acestui imobil este achitată din bani publici.

SHARE

Conform datelor obținute de Newsweek România, 3.393.422 de lei a costat factura de energie termică pentru Palatul Parlamentului pentru trei luni de iarnă. Astfel că în ianuarie 2021 s-au cheltuit 1.142.659 de lei de la bugetul de stat în acest sens, în februarie, 1.275.546 de lei, iar în luna decembrie factura a fost de 975.217 de lei.

Palatul Parlamentului nu e alimentat cu gaz.

Aceeași situație și în 2022

Conform acelorași date, nici facturile la energie electrică nu au fost mici. Valoarea totală a facturilor la energie electrică pentru imobilul Palatul Parlamentului, în perioada 01 octombrie 2021 – 30 martie 2022, a fost de 6.331.841 lei.

Facturile la energe electrică și termică în Casa Poporului au costat, iarna trecută, 10.000.000 lei. Dat fiind că prețurile la energie au crescut în ultima perioadă, factura nu poate fi, în acest an, mai mică. Poate, doar mai mare.

Citește și: Cât costă un plin de curent la stațiile primăriilor din țară. La București, dublu față de Pitești

Palatul Parlamentului nu consumă bani publici doar pentru iluminarea și încălzirea imobilului. La factura de curent se adaugă și „alte tipuri de instalații consumatoare de energie electrică cu regim de funcționare 24/7: ascensoarele, instalațiile destinate climatizării zonelor alocate echipamentelor IT (sala serverelor, centrala telefonică, Regia TV) precum și instalațiile de ventilație și tratare a aerului destinate spațiilor monumentale în care se află amplasate opere de artă”, potrivit răspunsului transmis de Camera Deputaților pentru Newsweek România. 

Citește și: CEDO a stabilit. Adrian Năstase a adus, ilegal, în România bunuri pentru uz propriu

De asemenea, Newsweek România a întrebat dacă s-a adus în discuție mutarea activităților din Casa Poporului într-un imobil cu dimensiuni mai mici, care să consume mai puțin curent. Răspunsul a fost un scurt, clar și concis „Nu”. 

Răspunsurile complete ale administratorilor Casei Poporului pentru Newsweek România:

Cât s-a cheltuit în fiecare lună a iernii din anul 2021 pentru a încălzi Casa Poporului?

Valoarea facturilor de energie termică pentru imobilul Palatul Parlamentului + parcaj subteran:
* ianuarie 2021 - 1.142.659 lei.
* februarie 2021 - 1.275.546 lei
* decembrie 2021 - 975.217 lei.

Notă: facturile se plătesc integral de către Camera Deputaților, apoi se partajează procentual conform convențiilor cu ceilalți rezidenți din imobil (Senat, Curtea Constituțională a României, Consiliul Legislativ, Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației etc.)


Cât se cheltuie, în medie lunar, pentru iluminarea Casei Poporului?
Nu putem face o departajare a consumului de energie electrică pentru iluminat.
Plățile Camerei Deputaților aferente consumului de energie electrică includ 2 obiective: imobilul Palatul Parlamentului și imobilul Garajul Subteran.
De asemenea, vă informăm că, pe lângă aparatura tip office și climatizare – aparatură ce în mod uzual este folosită în toate clădirile cu destinație de birouri - un aspect particular al imobilului Palatul Parlamentului este că acesta are incluse și echipamentele industriale aferente punctului termic și al stației de hidrofor (instalații industriale ce în mod uzual se află în întreținerea operatorilor de rețea și / sau a administrației locale)..
Alte tipuri de instalații consumatoare de energie electrică cu regim de funcționare 24/7 mai sunt: ascensoarele, instalațiile destinate climatizării zonelor alocate echipamentelor IT (sala serverelor, centrala telefonică, Regia TV) precum și instalațiile de ventilație și tratare a aerului destinate spațiilor monumentale în care se află amplasate opere de artă.


Valoarea facturilor de energie electrică pentru imobilulul Palatul Parlamentului + parcaj subteran, în anul 2022:
- ianuarie – 1.124.915 lei
- februarie – 1.093.494 lei
- martie – 1.005.114 lei
- aprilie – 907.594 lei.
Pentru perioada mai - august 2022 nu au fost emise încă facturile.


Cât preconizați că va costa încălzirea Casei Poporului în Decembrie 2022, Ianuarie și Februarie 2023?
Nu putem estima

S-a adus în discuție mutarea activităților din Casa Poporului într-un imobil cu dimensiuni mai mici?

Nu

Care a fost factura totală la energie în perioada 1 octombrie 2021 - 30 martie 2022 pentru Casa Poporului?

Valoarea totală a facturilor la energie electrică pentru imobilul Palatul Parlamentului + parcaj subteran, în perioada 01 octombrie 2021 – 30 martie 2022, a fost de 6.331.841 lei

 

469 de senatori și deputați pe 66 mp

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului a fost inaugurată în anul 1997, deși construcția ei a fost început în 1980. Clădirea de 9 etaje are 84 de metri înălțime, iar suprafața construită la sol măsoară 66 000 metri pătrați. 

Aici își desfășoară activitatea 137 de senatori și 332 de deputați, dar și Curtea Constituțională a României, Consiliul Legislativ, Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te