Pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, aprobat în coaliție. Amânarea ratelor la bănci, scoasă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.04.2022 - 20:03
Pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, aprobat în coaliție. / Foto: presasm.ro

Pachetul de măsuri socio-economice „Sprijin pentru România”, cu un impact de 17,3 miliarde de lei, din bugetul de stat și din fonduri europene, a fost aprobat de liderii coaliției de guvernare. Amânarea ratelor la bănci a fost scoasă, însă, din pachet, informează Digi24.ro.

SHARE

Posibilitatea amânării ratelor la bancă pentru persoanele fizice și juridice pentru o perioadă de până la 12 luni a fost scoasă din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, au declarat pentru Digi24.ro, surse din conducerea coaliției. Băncile despre care Marcel Ciolacu declara că au acceptat măsura, s-ar fi răzgăndit. Este posibil, însă, ca măsura să se aplice, totuși, din a doua parte a anului, dacă băncile vor avea timp să își facă provizioane.

Citește și: Departamentul de Stat al SUA: Primarul Băluță a folosit DIICOT pentru a intimida jurnaliști Newsweek

Pachetul de măsuri socio-economice „Sprijin pentru România”

Măsuri pentru populație:

 • vouchere pentru alimente de bază - 50 de euro la fiecare două luni pentru familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venituri mai mici de 600 de lei pe lună, pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei pe lună, pentru persoanele cu venit minim garantat și pentru persoanele cu dizabilități până la finalul anului.
 •  vouchere de 30 de euro pe lună pentru elevii care primesc burse sociale pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine, până la finalul anului.
 •  200 de lei în plus la salariu minim (sumă acordată voluntar de angajator). Cei 200 de lei sunt scutiți de toate taxele.
 • salariul minim în agricultură de 3.000 de lei.
 •  majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei.
 •  majorarea normei de hrană din spitale de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi.
 • creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii din centrele de plasament.
 •  extinderea programului de fertilizare în vitro, numărul persoanelor care pot aplica crește de la 300 pe an la 5.000 pe an.

Citește și:  Fraude cu ajutoare de stat pentru firme în pandemie de peste 400 milioane euro, în Italia

Măsuri pentru companii și antreprenori:

 • reducere de 50 de bani la benzină și motorină pentru marii transportatori.
 • ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile care au cheltuieli mai mari cu cel puțin 15% la utilități. Măsura poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii: minim 300 milioane de euro.
 • ajustarea contractelor de investiții publice în derulare în funcție de creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje.
 • 75% din salariu pentru angajații aflați în șomaj tehnic, adică continuarea măsurilor Şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022.
 • stimulent de 50% din salariu pentru angajarea șomerilor.
 • ajutoare de stat pentru susținerea fermelor de reproducere a speciilor porc, vită, oaie.
 • 100 de milioane de euro pentru Casa de comerț Unirea.
 • ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor și IMM-urilor cu profil de producție industrială și agro-alimentară.
 • 120 de milioane de euro prime pentru agricultorii români.
 • 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România.
 • garantarea unui credit în valoare de cel mult 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat - prin programul Family Start.
 • garantarea unui credit în valoare de cel mult 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat prin programul naţional ”Student Invest”

În domeniul economic, coaliţia a propus 300 de milioane de euro pentru compensarea creşterii preţurilor, ajutor de până la 400.000 de euro/ firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilităţi, 200 de milioane de euro pentru investiţiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor de peste un milion de euro, 300 de milioane lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, decontare de 0,5 lei/litru la preţul final la pompă pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje, 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare.

De asemenea, se propune acordarea a 75% din salariu pentru angajaţii în şomaj tehnic până la sfârşitul anului, precum şi continuarea Kurzarbeit - reducerea programului de lucru.

La capitolul agricultură, coaliţia propune un sprijin de care vor beneficia fermierii, IMM-urile şi cetăţenii: 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România, primă de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri, 300 de milioane de euro grant capital de lucru pentru fermierii români, salariul minim în agricultură şi industria alimentară - 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţii, 100 de milioane de euro pentru Casa de Comerţ Unirea, integrator de programe naţionale în agricultură.

Beneficiarii măsurilor sociale vor fi românii cu venit mediu sub 600 de lei, cei cu credite la bănci, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei, persoanele cu dizabilităţi, persoanele cu venit minim garantat, elevii cu burse sociale, românii cu salariul minim, angajaţii care primesc tichete de masă şi pacienţii din spitale.

Vouchere pentru alimente de bază de 50 de euro la fiecare două luni vor primi familii cu cel puţin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună, pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună, persoanele cu venit minim garantat, persoanele cu dizabilităţi.

Elevii care primesc burse sociale vor beneficia de vouchere de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine.

În plus, se prevăd 200 de lei în plus pentru salariul minim, fiind o creştere voluntară scutită de taxe.

Valoarea tichetelor de masă va creşte de la 20,17 lei la 30 de lei, iar norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi va creşte de la 11 la 22 lei.

În ceea ce priveşte protecţia copilului, se prevede creşterea alocaţiei zilnice de hrană de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei/zi, în funcţie de vârstă, majorarea sumelor lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie socială pentru unele nevoi personale de la 28 de lei la 150 de lei, creşterea cu 58,5% a sumelor acordate anual copiilor şi tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite, creşterea alocaţiei lunare de plasament de la 630 de lei la 900 de lei, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi de la 945 de lei la 1.350 de lei.

La capitolul sprijin pentru familii, coaliţia propune extinderea programului de fertilizare in vitro - numărul persoanelor care pot aplica creşte de la 300 la 5.000 în 2022; pentru tineri şi studenţi - 500 de milioane de lei garanţii pentru credite; programul Family Start - până la 75.000 de lei şi programul naţional Student Invest - până la 50.000 de lei.

Măsurile vizează fonduri naţionale şi europene de 17,3 miliarde de lei (9 miliarde de lei fonduri europene şi 8,3 miliarde de lei de la bugetul de stat).

Liderii coaliţiei anunţă măsurile convenite într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.