Învățământul dual, soluție pentru criza de personal calificat. Protocol semnat de CCIA Timiș

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 01.07.2019 - 12:31

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș (CCIA Timiș) a semnat un protocol de colaborare cu Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România (ANPFPISD).

SHARE

Camera de Comerț și Industrie a României și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România urmăresc ca, în contextul nevoilor reale de forță de muncă ale companiilor românești, învățământul profesional în sistem dual să devină o soluție de rezolvare pe termen mediu și lung a lipsei de personal calificat, dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional și național, în scopul îmbunătățirii sistemului de formare și certificare profesională în sistem dual.

„În contextul semnării protocolului de colaborare cu Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, vom colabora cu actorii principali ai parteneriatului, pentru operaționalizarea acestui protocol, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții alternative pentru companiile care au nevoie de forță de muncă calificată. Sunt convinsă că rata de angajare a elevilor absolvenți, succesul lor profesional, rezolvarea unor probleme ce țin de incluziunea socială, depind în mare măsură de seriozitatea cu care toți actorii își duc la bun sfârșit misiunea asumată”, a declarat președintele Executiv al CCIAT, dna. Florica Chiriță.

Pe de altă parte, Ion Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, a menționat că protocolul de colaborare cu CCIA Timiș este al 4-lea protocol pe care autoritatea îl încheie cu cele opt camere de comerț și industrie la nivelul țării, și cea mai reprezentativă pentru regiunea de dezvoltare vest.

„Ne propunem să reușim să promovăm împreună învățământul dual, să putem să avem o interfață. În acest sens, utilizarea eficientă a infrastructurii sistemului cameral se pare a fi cea mai oportună soluție pentru că învățământ dual înseamnă un parteneriat public-privat care se realizează între un operator economic, părinte și elev. În viziunea și în strategia Autorității Naționale, camerele de comerț sunt elementele cele mai importante care ne pot facilita apropierea de agenții economici, de mediul de business, astfel încât să putem să răspundem la cererea de forță de muncă de pe piață”, a declarat acesta.

Pentru că implementarea învățământul profesional în sistem dual implică colaborarea între mai mulți actori: elev - școală – companie - autoritate locală – părinți/tutori, la eveniment au participat reprezentanți ai fiecăruia din actorii implicați, respectiv, Inspectoratul Școlar al Județului Timiș, colegii și licee tehnologice din județul Timiș, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar din Zona de Vest. Administrația publică locală și regională a fost reprezentată de Primarul Municipiului Timișoara, administratorul public al Consiliului Județean Timiș și consilieri superiori din cadrul Instituției Prefectului Județul Timiș.

Firmele, actorii cei mai importanți ai parteneriatului, au fost reprezentate de companii multinaționale și firme cu capital românesc care susțin și promovează acest sistem de învățământ.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.