„Interbalcanic”, rețeaua de conducte prin care România poate aduce gaz din Azerbaijan

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.07.2022 - 14:03
Conductă de gaze/ Foto: Profimedia Images

De la sfârșitul anului trecut, România are un culoar nou de transport, denumit „Interbalcanic”, care leagă țara noastră de Ucraina, Bulgaria, respectiv Turcia, și prin care poate aduce gaz lichefiat și gaz natural din Azerbadjan.

SHARE

„În 2020, odată cu noua directivă a gazelor naturale, conductele de tranzit care străbăteau Dobrogea, Ucraina-Dobrogea-Bulgaria-Grecia, au fost preluate, a fost reziliat contractul cu Gazprom și au fost preluate în sistemul național de transport. Ele au fost legate în sistem reversibil la granița cu Bulgaria și cu Ucraina și avem astfel și un culoar nou de transport, Interbalcanic se numește, care leagă România- Ucraina, România- Bulgaria și Turcia, deci practic, de la sfârșitul anului trecut, independent de interconectorul Grecia și Bulgaria, am creat un nou culoar de transport al gazelor naturale, care poate aduce LNG din porturile turcești și, evident, gaz”, declara în luna martie a.c. ministrul energiei, Virgil Popescu, citat de „Financial Intelligence”.

Harta conductelor prin care putem reduce dependența de gazul rusesc

Citește și: Spionii ruși și-au intensificat activitatea în Europa de Est. Caută ruta armelor spre Ucraina 

El a precizat că interconectorul de gaze Grecia- Bulgaria „va permite României să folosească coridorul vertical și să aducem atât gaz din Azerbaidjan, pentru că prin conducta TANAP, care ajunge din Azerbaidjan în Turcia, apoi TAP, care este din Turcia în Grecia și se duce spre Italia, se intercontează cu interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, iar gazul din Azerbaidajan poate să vină prin coridorul vertical în România intrând pe la Giurgiu-Ruse în conducta BRUA. Din BRUA se duce în sistemul național de transport, iar dacă este mai mult decât avem nevoie, se poate duce, evident, către Ungaria și mai departe către toată Europa”.

În data de 7 iulie a.c., premierul Nicolae Ciucă a participat în Grecia la operaţionalizarea interconectorului de gaze Grecia - Bulgaria, prilej cu care a declarat că „această conductă este extrem de importantă pentru reţeaua de transport către Europa.” „Practic, acest interconector va asigura aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României. Şi, desigur, noi putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova", a spus Ciucă.

Citește și: VIDEO Cum arată dronele viitorului, concepute să ajute SUA să învingă China în „războiul mileniului”

„Este un interconector cât se poate de important pentru tot ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa. Practic, acest interconector va asigura legătura între reţeaua care trece prin Anatolya şi Adriatică şi, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistenţă coridorului vertical şi asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României. Şi, desigur, putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova, şi desigur a celorlalte ţări care se află pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze", a explicat premierul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te