Consiliul Concurenței s-a corectat și îi face pe plac lui Ciolacu: alimentele, cu 50% mai ieftine

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 07.08.2023 - 12:49
Consiliul Concurenței s-a corectat și îi face pe plac lui Ciolacu:- Foto: gov.ro
În slujba Guvernului, Consiliul Concurenței s-a răzgândit: Alimentele, mai ieftine și cu peste 50% - Foto: Unsplash.com (imagine cu rol ilustrativ)

Aflat în slujba Guvernului Ciolacu, Consiliul Concurenței s-a răzgândit. Dacă în urmă cu câteva zile spunea că prețurile alimentelor de bază au scăzut cu maximum 10%, acum afirmă că, în medie, acestea s-au ieftinit cu până la 34% și există și scăderi cu peste 50%.

SHARE

Cu câteva zile în urmă, Consiliul Concurenței spunea că, pe baza datelor preliminare ale prețurilor monitorizate de instituție, prețurile alimentelor de bază pentru care Guvernul Ciolacu a stabilit o limită a adaosului comercial, au scăzut în medie cu cel mult 10%, deși premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se lăudau că au observat o scădere cu 35% și chiar cu 50%. 

Citește și: Prețurile la alimente au scăzut de 5 ori mai puțin decât a promis PSD. Ieftinirile, maxim 10%

”Reducerile observate în ultima lună sunt între 0% și 10%, având în vedere că la lapte deja prețurile fuseseră reduse.

E adevărat că, la anumite produse, precum o anumită categorie de lapte, mai scump, prețul a scăzut și cu 20%, dar acesta nu face parte din lista cu alimente de bază”, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, în funcție de data la care se vor raporta în cele din urmă prețurile, primele rezultate privind scăderea prețurilor ar putea să fie mai mari, dar scăderi de până la 50% sunt greu de raportat, în prezent", declarau surse din Consiliul Concurenței cu câteva zile în urmă, pentru Profit.ro.

Citește și: Echipe ANAF, trimise să verifice dacă prețurile la alimente au scăzut cu 50%, cum a cerut PSD

În slujba Guvernului, Consiliul Concurenței s-a răzgândit: Alimentele, mai ieftine și cu peste 50%

Acum, însă, după doar câteva zile, Consiliul Concurenței se pare că s-a răzgândit și spune aproape exact ce au afirmat Cioalcu și Barbu. 

Preţurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu până la 34%, în contextul aplicării prevederilor ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale, cele mai mari reduceri fiind la fructe şi legume, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței de luni, 7 august.

Citește și: Oameni revoltați după ce ministrul Agriculturii a văzut scăderi de preț la alimente cu 50%. „Basme!”

"Astfel, comparativ cu preţurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanţuri de retail s-au înregistrat la fructe şi legume.

Preţul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preţ a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) şi pepene (22,2%)", se precizează într-un comunicat al autorităţii de concurenţă.

Preţul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce preţul mediu al lactatelor a înregistrat o reducere de până la 12,3% la 1 august faţă de iunie.

Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea preţului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei. Preţul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menţionat, subliniază sursa citată, relatează Agerpres.

Consiliul Concurenței: Am remarcat scăderi ale preţurilor ce depăşesc 40% şi chiar 50%

"În urma analizei, am remarcat scăderi ale preţurilor, ce depăşesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa şi ardeii Kapia, şi chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii şi cartofii din anumite lanţuri de retail", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preţ.

Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roşii s-a constat o creştere de 3,6%, până la preţul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna, a explicat Consiliul Concurenţei.

La 1 august 2023, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te