Varză, cartofi, fasole sunt cu 25% mai scumpe la piață ca în supermarket. Ouă, mere preț dublu. Ce boicotăm? Pe rețelele de socializare, românii sunt îndemnați să nu intre timp de o săptămână în supermarketuri ci să cumpere din piațe produsele de care au nevoie.
Cum vrea Guvernul să mențină „prețurile mici” la alimentele de bază? Lista de produse se modifică. Plafonarea adaosului comercial la produsele de bază urmează se expire la 1 februarie 2024, ceea ce ar însemna o nouă creștere a prețurilor care deja afectează bugetul românilor.
Românii, în fața unui nou val de scumpiri la alimentele de bază. Care e cauza și de când se aplică? Anul 2024 a început în forță cu taxe și impozite majorate, ceea ce a dus la o creștere a costurilor în lanț, însă din februarie, românii mai primesc o lovitură dură.
Ministrul Agriculturii suține că alimentele de bază s-au ieftinit cu 50% de la 1 august după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr 67/2023. Newsweek România a mers la un mare lanț de supermarketuri din București pentru a verifica acest lucru.
Aflat în slujba Guvernului Ciolacu, Consiliul Concurenței s-a răzgândit. Dacă în urmă cu câteva zile spunea că prețurile alimentelor de bază au scăzut cu maximum 10%, acum afirmă că, în medie, acestea s-au ieftinit cu până la 34% și există și scăderi cu peste 50%.