Cum vrea Guvernul să mențină „prețurile mici” la alimentele de bază? Lista de produse se modifică. Plafonarea adaosului comercial la produsele de bază urmează se expire la 1 februarie 2024, ceea ce ar însemna o nouă creștere a prețurilor care deja afectează bugetul românilor.
Românii, în fața unui nou val de scumpiri la alimentele de bază. Care e cauza și de când se aplică? Anul 2024 a început în forță cu taxe și impozite majorate, ceea ce a dus la o creștere a costurilor în lanț, însă din februarie, românii mai primesc o lovitură dură.
Ministrul Agriculturii suține că alimentele de bază s-au ieftinit cu 50% de la 1 august după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr 67/2023. Newsweek România a mers la un mare lanț de supermarketuri din București pentru a verifica acest lucru.
Aflat în slujba Guvernului Ciolacu, Consiliul Concurenței s-a răzgândit. Dacă în urmă cu câteva zile spunea că prețurile alimentelor de bază au scăzut cu maximum 10%, acum afirmă că, în medie, acestea s-au ieftinit cu până la 34% și există și scăderi cu peste 50%.
Instituțiile verifică prețurile la alimentele de bază pentru a vedea dacă sunt aplicate scăderile. Prevederile se aplică timp de 3 luni, de la 1 august, iar în funcţie de rezultate, Executivul va lua o nouă decizie cu privire la această măsură.