În ce destinații au ales românii să fugă de Paște, 1 Mai și Rusalii. Vacanța medie, sub o săptămână

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.04.2023 - 13:45
Călătorii (imagine cu caracter ilustrativ) - Foto: pexels.com/Porapak Apichodilok

Valea Prahovei, Poiana Brașov, Maramureș și Bucovina, dar și Italia, Spania, Marea Britanie, Franța, Dubai, Grecia, Turcia, Egipt sau Maldive. Acestea sunt principalele destinații preferate de români pentru minivacanțele de Paște, 1 Mai și Rusalii.

SHARE

În ciuda coșmarului din trafic de pe DN1, în lipsa unei autostrăzi Ploiești - Brașov care nici pe hârtie nu e încă definită bine, staţiunile turistice de pe Valea Prahovei au fost ocupate în proporţie de 75% cu ocazia minivacanței de Paște 2023, anumite unităţi turistice fiind la capacitate maximă (90-100%) iar altele la jumătate din capacitate (50-60%), a anunţat Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova. 

Aproape de capacitatea maximă a fost și Poiana Brașov, iar top-ul destinațiilor de Paște 2023 din România este completat de Maramureș și Bucovina.

Citește și: 5 lucruri de evitat atunci când mergi în vacanță în Bali dacă vrei o experiență de neuitat

Dacă vorbim despre orașe, clasamentul este condus de Braşov. Urmează Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Sighişoara, Buşteni, Sovata și Praid, conform datelor Travelminit.ro, una dintre cele mai mari platforme hoteliere online pentru rezervări în România. 

2 nopți de cazare în România, în medie, între 963 lei și 1.304 lei, pentru 2 adulți și 2 copii. O cameră dublă pentru 3 nopți la un conac de Paște, aproape 7.000 lei

Preţul mediu al cazării pentru o vacanţă în familie în România de Paște 2023 a diferit, evident, în funcţie de unitatea aleasă, dar şi de zonă.

De exemplu, preţul mediu pentru o familie (2 adulţi, 2 copii), pentru 2 nopţi de cazare la o pensiune a fost de 963 de lei. Pentru acelaşi pachet de cazare, dar la o cabană, preţul mediu a fost de 933 de lei, pe când un apartament a costat în medie 716 lei, iar o cameră de hotel a ajuns și la 1.304 lei, conform Travelminit.ro.

După tipul de unitate de cazare aleasă de români pentru perioada Paştelui, pensiunile au fost cele mai rezervate (39.57%). Urmează camerele de hotel (24.94% din rezervări), apartamentele (11.45% din rezervări), cabanele (6.46% din rezervări), iar restul procentelor se distribuie între unităţile mici. În medie, rezervările de Paşte au fost făcute pentru două nopţi de cazare, conform Travelminit.ro.

Citește și: Clienți captivi: Tichetele de vacanță, „speranța” turismului în România, 25% din vacanțele din 2022

Dacă prețurile medii la cazare par cât de cât acceptabile, în cazul pachetelor de vacanță (cazare, mese tradiționale, spectacole, etc.) lucrurile stau puțin altfel, însă. 

Cea mai scumpă minivacanță de Paște 2023 în România a fost plătită de un grup de 22 persoane, care a închiriat un conac la munte, cu 11 camere. Pentru 3 nopți de cazare și masa festivă de Paște, grupul a plătit 15.000 de euro, potrivit agenției de turism Nordis Travel. Adică, aproape 7.000 de lei pentru o cameră/3 nopți.

Apoi, în zona Bucovinei, pachetele de vacanță de Paște 2023 au pornit de la 1.500 de lei de persoană, pentru patru 4 de cazare, cu toate mesele incluse, plus masa festivă de Paște. Iar, contra cost, turiștii au putut opta pentru ateliere de încondeiat ouă în stil bucovinean sau vizite la mănăstirile din zonă. 

Iar în Delta Dunării hotelierii au avut tarife dinamice și pachete speciale. Prețurile au început 1.700 lei de persoană, pentru 4 nopți de cazare cu toate mesele incluse și masa festivă în ziua de Paști, conform Nordis Travel. 

Citește și: VIDEO Cel mai ospitalier loc pentru o vacanță exotică: Cazare, mâncare gratis, ți se dă și la pachet

În ce destinații au ales românii să fugă de Paște. Biletele de avion s-au scumpit ușor

De Paște, mulți români au ales să fugă cu avionul în destinații din Italia, Spania, Franţa, Germania şi Marea Britanie, potrivit Vola.ro, una dintre cele mai importante agenții online de bilete de avion.

”În medie, cei mai mulţi români şi-au rezervat biletele de avion din perioada Paştelui cu 33 de zile înaintea datei zborului, semn că cei mai mulţi dintre ei şi-au organizat din timp programul pentru această deplasare, dar şi că există mai multă siguranţă în ceea ce priveşte călătoriile”, au declarat reprezentanții Vola.ro.

„În contextul scumpirii biletelor de avion din ultima perioadă, preţurile medii pentru zborurile de Paşte au crescut în comparaţie cu anul trecut. De exemplu, preţul mediu pentru un bilet din România spre destinaţiile europene în perioada Paştelui a fost de 173 de euro în 2023, în comparaţie cu 164 de euro în 2022”, mai arată compania.

În ceea ce priveşte timpul petrecut de turiștii români în destinațiile externe din Europa, acesta a fost, în medie, de 4,5 zile de Paște 2023. 

De asemenea, de Paște 2023, unii români au ales și destinații mai exotice. Dubai-ul a fost la mare căutare, conform Nordis Travel, dar și Israel, Maldive și Egipt.

Un pleacă românii cu avionul de 1 Mai și Rusalii

Cum în perioada imediat următoare, românii se vor mai bucura de încă două minivacanţe, una cu ocazia zilei de 1 Mai şi alta de Rusalii (care va fi legată şi de 1 iunie, tot o zi liberă de la stat), mulți și-au făcut deja planurile.

Potrivit Vola.ro, românii au rezervat deja zboruri pentru aceste perioade, iar topul destinaţiilor de 1 Mai și Rusalii este condus de Italia, Spania, Marea Britanie, Franţa şi Grecia.

Preţul mediu pentru un bilet de avion în mai şi iunie, în timpul acestor sărbători, este de 160 de euro.

Cel mai ieftin bilet rezervat pe Vola.ro a fost de numai 35 de euro (cu destinaţia Italia), pe când cel mai scump bilet a fost de 1.147 de euro (cu destinaţia Japonia).

În Europa, cel mai scump bilet de avion rezervat în această perioadă - 655 de euro - este unul pentru Barcelona, rutele spre Spania înregistrând creşteri semnificative de tarife pe durata verii.

Biletele de avion pentru minivacanţele din mai şi iunie au fost cumpărate, în medie, cu 3 luni înainte de data plecării, semn că mulți români au învățat să profite de ofertele early booking, dar şi că acum au încredere să rezerve în avans călătoriile, revenind astfel la obiceiurile de dinaintea restricţiilor impuse de pandemie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te