Clienți captivi: Tichetele de vacanță, „speranța” turismului în România, 25% din vacanțele din 2022

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 29.03.2023 - 10:22
Tichete de vacanță (imagine cu caracter ilustrativ) - Foto: wowbiz.ro

Tichetele de vacanță date de stat bugetarilor și, din acest an, posibil, și angajaților de la privat, sunt speranța turismului în România, în lipsa investițiilor și a altor acțiuni. Cei care le primesc sunt clienți captivi, chiar dacă există destinații mai ofertante.

SHARE

Tichetele de vacanță au menținut pe linia de plutire turismul în România, în ultimii ani, fie că vorbim de mare sau de munte, având în vedere obligativitatea cheltuirii acestora pe plaiurile mioritice.

În 2022, potrivit ANAF, tichetele de vacanță pentru bugetari au injectat 1,2 miliarde de lei în turismul românesc. Practic, un sfert dintre vacanțele petrecute anul trecut în România au fost plătite cu vouchere.

Hotelierii de pe Litoral, de exemplu, spun că un turist din trei a achitat cazarea cu tichete primite de la stat sau de la companii private. Iar la munte, în unele perioade, aproape jumătate dintre oaspeții cazați au folosit această metodă. 

Citește și: Un şef de la Electrica fura curent, cu angajaţii, care-i erau rude. Firele nu treceau prin contor

„Au acționat într-un mod major pentru preluarea unor proprietăți în paragină, multe, la nivelul întregii țări, renovarea lor. S-a întors și în dezvoltare și într-un număr mult mai mare de salariați.

Atragerea de turiști străini, cu capital străin, în țară a fost practic inexistent sau foarte leșinată”, a declarat Anca Nedea, un hotelier din Venus, relatează dobrogea.tv.

„Aceste tichete de vacanță au ținut în viață, dacă putem să spunem așa, multe destinații și foarte multe dintre locații. Tichetele de vacanță au fost supapa de siguranță, gura de oxigen pe care am reușit s-o aducem turismului românesc”, a declarat Corina Martin, secretar general al Federatiei Patronatelor din Industria Ospitalității din Romania (FPIOR).

Citește și: FOTO Drum județean, reabilitat în bătaie de joc. Pojghița proaspătă de asfalt se „spală” la ploaie

Costul ascuns al tichetelor de vacanță: creșterea prețurilor din cauza clienților captivi

În foarte multe cazuri, mai ales pe Litoral și în unele stațiuni montane, prețurile serviciilor turistice din România „concurează” și chiar le depășesc pe cele din destinații externe renumite, inclusiv exotice. Iar sistemul tichetelor de vacanță, favorizând apariția clienților captivi, obligați să meargă în vacanță și să le cheltuiască doar în anumite unități, le-a crescut și mai mult.

Tichetele de vacanţă au crescut numărul de turişti, dar a apărut și „reversul” medaliei: au crescut preţurile, cu 10-15 %.

Vocile critice spun că Guvernul ar fi putut aduce un surplus important pentru turismul românesc dacă i-ar fi obligat pe afaceriștii din turism ca un anumit procent din sumele încasate din tichetele de vacanţă să fie cheltuit pentru investiţii.

„Cele mai multe voci și cele mai agresive voci se află în zona celor care doresc să vândă servicii și apără serviciile turistice prestate în străinătate”, a declarat Dragoș Răducan, președinte FPTR.

Sistemul tichetelor de vacanță favorizează apariția clienților captivi, obligați să-și facă concedii în România.

O firmă care are clienți garantați nu este interesată să-și îmbunătățească produsul sau serviciul.

Din păcate, deşi câştigă mult mai mult de când există aceste vouchere, mulți din afaceriștii din turism nu prea mai investesc în afacerea lor.

Hotelurile mari, însa, au ținut pasul cu pretențiile turiștilor cu bani, care pe lângă vouchere cheltuiesc și sume importante, la mare sau la munte.

„Am reușit să renovăm absolut complet de la A-Z undeva la 700 de băi din toate hotelurile mele. Panourile fotovoltaice este un proiect care l-am accesat prin Ministerul Mediului. Am reușit undeva la 98 de kw”, a declarat Nicolae Bucovală, manager hotel.

„Ne-am apucat de investiții la finalul sezonului. Gresie, faianță, tot ceea ce înseamnă chiuvete, baterii. Nu vă zic cât material a intrat, TIR-uri cu adeziv, şapă, mortar și nu mai spun”, a declarat Lahme Bolat, manager hotel.

Vouchere de vacanță suportate de stat, și pentru angajații din privat

Peste 130 de parlamentari din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR au semnat, la începutul lunii martie 2023, un proiect de lege care propune acordarea de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei, suportate de la bugetul de stat, și pentru cele 4,2 milioane de angajați din privat. Impactul bugetar anual ar fi de peste 6 miliarde lei.

Potrivit expunerii de motive la inițiativa legislativă, în România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% – 27%. în țara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% impozitul pe venituri din salarii și alte taxe.

„Fiscalitatea ridicată atrage după sine și un grad de colectare redus. De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% – 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. În aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă.

De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază, printre altele, și de vouchere de vacanță, în sumă de 1.450 lei anual.

Voucherele de vacanță reprezintă și un mijloc prin care salariații își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii.

Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanță suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS”, se arată în expunerea de motive.

Conform proiectului, angajatorii vor avea doar un rol de intermediari între stat și salariați, care nu implică efort financiar propriu întrucât pot exista situații în care o persoană are încheiate contracte de muncă cu mai mulți angajatori în același timp, s-a prevăzut ca fiecare angajat să aibă posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanță.

Proiectul mai menționează că, pe lângă eliminarea discrepanțelor dintre cele două categorii de salariați bugetari și cei din sectorul privat, valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, iar consecințele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc).

Prezentă la dezbaterea din Senatul României, Corina Martin, secretar general al Federatiei Patronatelor din Industria Ospitalității din Romania (FPIOR), organizație direct interesată de sistemul de tichete de vacanță, a declarat că „eliminăm, astfel inechitățile și discrepanțele dintre salariații din sistemul bugetar și cei din sistemul privat, și oferim astfel posibilitatea acordării de vouchere de vacanță și către 4,2 milioane de angajați din sistemul privat, în valoare de 1450 lei anual, fără a implica niciun efort financiar din partea angajatorilor. 

Practic, valoarea de 1450 lei/angajat se va deduce din impozitele pe salarii/CAS pe care angajatorii le-ar plăti către stat.

Luăm însă în calcul că bugetul central nu pierde prin aceasta deducere, ci va câștiga, prin încasările sub formă de TVA, taxe, impozit pe profit, etc., care se întorc din industrie, în cuantum de 60-65%, în bugetul de stat.

Reparăm astfel o inechitate evidentă între cele două categorii de angajați, dar în plus, determinăm refacerea mai rapidă a sănătății și capacității de muncă a acestor angajați și acordăm încă un instrument de susținere pentru Industria ospitalității din România”.

Voucherele de vacanță au fost reintroduse în 2018, cu o valoarea de 1.450 de lei, iar peste un milion de bugetari primesc tichete de vacanță în momentul de față.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te