Hotelierii de pe Litoral se plâng că au cel mai slab an din istorie. În Grecia, mai ieftin și cu 50%

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 16.08.2023 - 14:46
Hotelierii de pe Litoral se plâng că au cel mai slab an din istorie. În Grecia, mai ieftin și cu 50% - Foto: Facebook/Litoralul Online - Imagine cu rol ilustrativ
Vacanță la Eforie, în august 2023: 3.200 lei, 3 zile la All Inclusive - Foto: captură ecran bookin.com
Cina în portul de „fițe” din Constanța pentru o familie cu 2 copii, 700 de lei - Foto: Facebook
Cina în portul de „fițe” din Constanța pentru o familie cu 2 copii, 700 de lei - Foto: Facebook

După ce anul trecut actorii din turism de pe Litoral s-au plâns că au avut cel mai slab sezon din istorie, acum spun că sezonul 2023 e și mai prost. Nu înțeleg însă, se pare, nici în al 12-lea ceas, de ce mulți români aleg Grecia sau Bulgaria pentru vacanța la mare.

SHARE

În minivacanța de Sfânta Maria, românii s-au înghesuit în stațiunile de pe Litoral. Gradul de ocupare a fost de aproape 100%. Dar, cu un weekend nu se poate face business pentru tot sezonul, chiar dacă prețurile sunt mult mai mari decât în Grecia sau Bulgaria. 

De ce sunt prețurile mari pe Litoral? Corina Martin: „Au crescut foarte mult costul utilităților, pentru materiile prime, pentru personal. Se anunță vremuri dificile”

„Noi credem că au fost în jur de 180.000 de turiști. Date transmise din partea agențiilor de turism, hotelierilor și patronatelor.

Cele mai mari cereri rămân cele pentru hotelurile de 4 stele, unde avem mai multe cereri decât oferte. A fost un weekend cu cel mai mare grad de ocupare de până acum.

Citește și: Aurelian Temișan, oripilat de Litoral: Prețuri mari, servicii proaste. În 100 m, 14 muzici diferite

Era normal să se întâmple asta, ne-am așteptat la acest lucru. Litoralul rămâne destinația vedetă din România, pentru că suntem în vârful de sezon, sunt ultimele săptămâni până la 11 septembrie, când odată cu începerea școlii, o să scadă masiv numărul turiștilor. Din păcate am avut și pierderi de vieți omenești.

Cu 4-5 zile înainte de începerea școlii românii se retrag pentru că începe pregătirea pentru școală.

Momentan vom rămâne pe un grad de ocupare asemănător cu acest weekend. Continuă vacanțele pentru familiile cu copii.

Sudul litoralului s-a animat și el, Mamaia a continuat în ritmul său, mai ales că Mamaia atrage în general turismul de weekend, turismul de cluburi”, a declarat Corina Martin, președintele de onoare al Asociației Patronale RESTO Constanța. 

Citește și: Rică Răducanu se plânge că n-are clienți la terasă, în Neptun: 33 lei tochitura, 4,5 lei micul

„A fost o vară mai slabă decât cea de anul trecut și pentru destinații externe și pentru destinațiile românești.

Este primul an în care văd în agențiile de turism atât de multe locuri goale pe fiecare plecare către Antalya, Grecia, Tenerife.

Sunt scăderi pe care nu le-am mai văzut de mulți ani. Anul trecut am avut o creștere masivă în urma scăpării restricțiilor din timpul pandemiei, faptul că s-au deschis granițele a făcut pe toată lumea să călătorească mai mult decât într-un mod normal.

Anul acesta s-a echilibrat cererea de vacanță pe fondul unei creșteri de prețuri. Au crescut foarte mult costul utilităților, pentru materiile prime, pentru personal. Se anunță vremuri dificile.”, a mai adăugat Corina Martin.

Citește și: Agențiile de turism: Litoralul are o imagine distorsionată. Cer bani de promovare de la Guvern

Hotelierii de pe Litoral dau vina și pe Ministerul Mediului: „Tarifele de închiriere a plajelor, motiv de afacere pentru stat”

„Am avut o mare problemă și cu închirierea plajelor, acolo unde Ministerul Mediului a ales să facă închiriere pe bani cât mai mulți a plajelor României, fără să aibă nici un fel de dorință de a avea vreo legătură cu turismul, sau de a-l interesa turismul de litoral și asta nu putea să nu-și spună cuvântul.

Prima jumătate a verii a fost marcată de probleme. Am pornit cu stângul și nu din cauza noastră, a operatorilor din turism ci a ministerului Mediului, care are în continuare un impact negativ major asupra turismului de litoral.

Câtă vreme tarifele de închiriere a plajelor din România au devenit motiv de afacere pentru stat și pentru ministerul Mediului, și nu au nici o legătură cu vreo politică pe care se încearcă a se urma pentru turismul de litoral, să nu ne mai întrebăm de ce costă șezlongul nu știu cât, de ce nu avem toalete pe plajă, de ce nu avem diferite utilități, câtă vreme operatorii privați nu pot și au fost împiedicați să aibă aceste facilități,” a mai explicat Corina Martin, potrivit replicaonline.ro.

Vacanță la Eforie, în august 2023: 3.200 lei, 3 zile la All Inclusive. La Nisipurile de Aur, stai 7 zile

Deși Eforie Nord este considerată o stațiune mai accesibilă, o turistă a spus că a plătit 3.200 de lei (640 euro) pentru o vacanță de doar trei zile la un hotel în regim All Inclusive.

„Un sejur de trei zile, 3.200, all inclusive. Cam scump pentru la noi în România, față de Grecia sau alte sejururi dar, la anul ne gândim să optăm și pentru alte variante în afară”, a declarat o turistă, la dobrogea.tv.

La 213 euro pe zi, însă, numai accesibil nu este la Eforie. Cu 3.100 lei, adică 620 euro, 2 persoane pot sta o săptămână la 4* cu All Inclusive în stațiunea Nisipurile de Aur din Bulgaria, de exemplu (Hotel Royal 4*, perioada 24-30 iulie, conform booking.com). Ceea ce înseamnă 104 euro pe noapte. 

50 de lei șezlongul, 55 de lei intrarea la aqua park, în Eforie

Pe plajele din Eforie Nord, închirierea unui șezlong costă 50 de lei pe zi. Deci, pentru două persoane mai scot din buzunar încă 20 de euro zilnic doar pentru a merge la plajă. 

Citește și: Rică Răducanu se plânge că n-are clienți la terasă, în Neptun: 33 lei tochitura, 4,5 lei micul

Iar turiștii care vor să se distreze și la mini-aqua park-ul din Eforie Nord, trebuie să ia în calcul că intrarea pentru un adult costă 55 de lei și pentru un copil, 45 de lei.

Evident, sucurile, apa, mâncarea, berea și înghețata se plătesc separat. 

Experiență de 765 lei/zi, în Saturn

Când optezi pentru o vacanță la un hotel de 4*, fie el și din Saturn sau din orice altă stațiune din lume, unde camera costă 765 lei pe zi (150 €/zi), te aștepți la o experiență de top. Nu e cazul, însă, la Hotel Cleopatra. Turiștii sau plâns de servicii și condițiile de cazare.

Un turist din Arad și-a rezervat concediul la Hotel Cleopatra 4* din Saturn. Iar ce a găsit la destinație i-a lăsat un gust amar, plecând de la mâncarea de la restaurant și până la condițiile de cazare. 

„Ajungi la recepție, nu te cazează nimeni până la ora 16:00, șezlonguri insuficiente, nu au prosoape pentru șezlonguri, mâncare insuficientă, personal depășit de situație.

Într-un restaurant cu 20-30 de mese mănâncă turiștii a 3 hoteluri simultan. La ora 13:00 s-a deschis restaurantul, la 13:15 nu mai era mâncare.

Lumea stătea la coadă ca să apuce ceva de mâncare. Am cerut pește sau fructe de mare și au dat din umeri, au spus că ei nu au așa ceva.

Citește și: Cina în portul de „fițe” din Constanța pentru o familie cu 2 copii, 700 de lei. Antricot - 140 lei

La fructe a fost cireașa de pe tort, le-au adus cu o cutie și le-au aruncat în acel loc dedicat fructelor.

Lipsa cleștilor cu care să îți pui mâncare este o mare problemă, lumea își punea cu mâna mâncarea în farfurii.

Oameni veniți din toată țara își cereau banii înapoi”, a povestit turistul din Arad, relatează replicaonline.ro.

„Din păcate este adevărat ce s-a scris în postare și încă mai erau lucruri negative de scris, ca de exemplu, mizeria de la piscină, de la restaurant, de la toalete!

De asemenea, nepăsarea personalului, dar mai ales a managerului! Și da, sunt turiști care au refuzat asemenea condiții și au cerut restituirea banilor, între aceștia și noi!”, a afirmat un alt turist. 

Ca idee, o noapte de cazare în perioada 25-27 august costă 765 lei. Și acesta a fost primul interval disponibil, cel puțin în weekend-urile din august de până atunci hotelul e rezervat complet. 

Cina în portul de „fițe” din Constanța pentru o familie cu 2 copii, 700 de lei

Prețurile de pe Litoral nu au luat-o razna doar în stațiuni, ci și în Constanța. Cina la o terasă din portul de „fițe” Tomis pentru o familie cu doi copii poate depăși 700 de lei, chiar dacă preparatele alese sunt „normale”, nu vreo combinație de tip „fine dining”.

Doi adulți și doi copii pot lua cina cu 140-150 de euro și la restaurante renumite din întreaga lume, dar și la terasele din portul de „fițe” din Constanța, Tomis. 

Un cititor a trimis câteva fotografii cu meniul de la o tersară din Portul Tomis, iar Newsweek a calculat la cât s-ar ridica nota de plată pentru cină pentru o familie cu doi copii. 

Cina în portul de „fițe” din Constanța pentru o familie cu 2 copii poate sări de 700 de lei, chiar dacă preparatele alese sunt „normale”, nu vreo combinație de tip „fine dining”.

Meniul pentru cină imaginat de Newsweek pentru o familie cu 2 copii la o terasă din Portul Tomis:

- salată Primavera și salată cu fructe de mare – 130 lei

- 2 porții hamsii prăjite – 90 lei

- o porție de saramură de crap cu mămăligă – 55 lei

- o porție de midii cu sos roșu – 60 lei

- o porție de antricot de vită cu legume – 140 lei

- un Burger American – 60 lei

Până aici, totalul ajunge la 535 de lei. Dar, după cum observați, „comanda” nu include nicio băutură sau vreun desert. 

Cum o sticlă de apă plată sau „cu bule” de 750 ml costă 19 lei, un fresh de portocale 22 lei, o limonadă 24 lei, o bere 15-20 lei și o sticlă de vin de la 150 lei în sus, iar deserturile variază între 20 și 30 lei, nota finală poate sări, însă, ușor de 700 lei. Adică, de 140 euro pentru o familie cu doi copii. 

Meniul trimis de cititorul Newsweek este de la restaurantul La Fontanella, dar prețuri similare sunt, de exemplu, și la restaurantul Reyna

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te