Guvernul a alocat un buget de 2% din PIB Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în 2024

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 19.12.2023 - 17:30
Guvernul a alocat un buget de 2% din PIB Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Foto: Profimedia Images

Guvernul a alocat un buget de 2% din PIB Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ministrul Florin Barbu explică: „Este un buget echilibrat, prin care vom continua să susținem producția românească și munca fermierilor noștri”.

SHARE

✅️Avem prevăzute aproape 60 de miliarde de lei (credite bugetare + credite de angajament) pe care le vom investi în dezvoltarea agriculturii și satului românesc.

✅️Acordăm o atenție sporită co-finanțării proiectelor derulate din fonduri europene, astfel încât să atragem toate sumele disponibile nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune și să le investim în fermele și unitățile de producție românești. Peste 12 miliarde de lei revin proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferente Planului Național Strategic 2023-2027, în vederea lansării sesiunilor de depunere a proiectelor în cursul anului 2024 și efectuării plăților, atât pentru campania finală 2023, cât și pentru cea aferentă anului 2024.

✅️Vom continua să acordăm subvențiile fermierilor noștri și sprijinul financiar aferent schemelor de stat, astfel încât producătorii români să aibă fonduri pentru a continua să obțină alimente de calitate. Am prevăzut pentru această categorie peste 7 miliarde de lei.

✅️Continuăm programele bune a căror implementare le asigură fermierilor predictibilitate, precum:
➡️Programele de susținere a crescătorilor de suine și de păsări pentru reproducție,
➡️Ajutorul de minimis pentru cartoful de consum ;
➡️Ajutorul de minimis pentru strugurii de masă ;
➡️Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate (Programul Tomata)
➡️Programul de sprijin a producătorilor de usturoi
➡️ Programul de susținere a raselor românești de porcine - Bazna și Mangalița ;
➡️Subvenționarea accizei la motorina utilizată în agricultură
➡️ Ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal si zootehnic –
➡️Finanțarea investițiilor în zona montană pentru colectarea și depozitarea laptelui, dezvoltarea stânelor, precum și pentru construirea centrelor de colectare- depozitare fructe de pădure, în baza contractelor încheiate până la 31.12.2022.

✅️Lansăm și programe noi de susținere financiară a producătorilor agricoli prin acordarea unor ajutoare de stat, conform cadrului temporar Ucraina a cărui aplicabilitate a fost prelungită până la data de 30.06.2024, cu un plafon financiar de 1,8 mld euro:
➡️Ajutor de stat pentru sectoarele creșterii vacilor de carne și a bivolițelor
➡️Ajutor de stat pentru sectoarele creșterii porcilor și păsărilor
➡️ Ajutor de stat acordat cultivatorilor de cereale în campania de toamnă 2023 exprimat sub forma unui grant în suma de 100 euro/ha”, afirmă ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o postare pe Facebook.
 

Bugetul Agriculturii pe 2024 include și sumele pentru derularea a două programe extrem de importante pentru securitatea alimentară a României

❗️În bugetul anului 2024, am inclus și sumele necesare pentru derularea a două programe extrem de importante pentru securitatea alimentară a României:
➡️Programul INVESTALIM cu o alocare financiară necesară semnării contractelor de finanțare de peste 730 de milioane de lei – prin care investim în unități de procesare pentru a produce aici, la noi, alimentele de care avem nevoie.
➡️Programul de asigurare a independenței energetice a producătorilor agricoli și a OUAI prin accesarea resurselor Fondului de Modernizare în valoare de 750 de milioane de lei – program prin care investim în producerea energiei verzi pentru a scădea costurile de producție și implicit prețurile alimentelor.

✅️Am prevăzut 3 miliarde de lei pentru continuarea investițiilor în Reabilitarea Infrastructurii Principale de Irigații, asigurării apei gratuite până la stațiile de punere sub presiune și pentru achitarea a 50% din costurile cu energia electrică utilizată de către OUAI.
🤝Respectăm și susținem munca fermierilor și investițiile procesatorilor români!
Dacă producem românește, putem cumpăra românește❗️
Așa a fost gândit și realizat Bugetul Ministerului Agriculturii❗️”, mai explică Florin Barbu, pe Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te