FOTO&VIDEO Vom circula pe 13 kilometri din Autostrada Sibiu – Pitești în 2023. Pe restul, din 2025

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.04.2021 - 13:23
Vom circula pe 13 kilometri din Autostrada Sibiu – Pitești în 2023 / FB

Pe Autostrada Sibiu – Pitești, lucrările au ajuns la o treime pe cea mai ușoară dintre porțiuni, în timp ce pe cele mai dificile încă se mai licitează.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Citește și: FOTO&VIDEO Șoferii vor ieși, din România, prin Vama Giurgiu pe o autostradă de 6 kilometri. În 2021

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat un film cu stadiul lucrărilor la lotul 1 al autostrăzii. Aici, lucrările au ajuns la o treime și înaintează în ritm bun. Posibil, ca circulația să fie deschisă anul viitor.

Citește și: FOTO&VIDEO Lucrări pe 43 km din Autostrada Transilvania, promiși de PSD în 2013. Finalizați în 2024

Citește și: FOTO&VIDEO Drumul expres pe care PSD și Dragnea au pus doar o bordură a ajuns la un stadiu de 60%

Pe lotul 1 între Sibiu si Boița construiește Porr, iar stadiul fizic ajunge la aproape 35%. Valoarea proiectului este de 620 de milioane de lei, iar lungimea lotului este de 13 kilometri. S-au efectuat plăți pentru 27% din lucrări, potrivit datelor de la CNAIR consultate de Newsweek România.

Lotul 2 între Boița și Cornetu are 31 de kilometri și se speră că va fi finalizat în 2025. Proiectul este întârziat, iar CNAIR confirmă acest aspect, procedura de licitație pentru atribuirea contractului de proiectare fiind demarată în februarie 2021. În septembrie va fi anunțat numele constructorului.

Pe lotul 3 între Cornetu și Tigveni nu este încă un constructor. Lotul are 37 de kilometri și va costa aproape 5 miliarde de lei. A început o licitație de precalificare pentru alegerea a 6 constructori finaliști.

Termenul de finalizare este, potrivit CNAIR, anul 2025. Durata contractului este de 14 luni perioada de proiectare și 59 de luni execuția. Un calcul simplu arată că e nevoie de 5 ani pentru construcție, astfel că deschiderea tronsonului în 2025 pare improbabilă. Mai realist ar fi termenul de 2026-2027. Este cel mai greu tronson având 95 de poduri și pasaje, un tunel de 1,7 kilometri și un ecoduct.

Citește și: FOTO&VIDEO Pasajul de la Domnești: în 14 ani s-a construit 10%. În ultimele șase luni, avans de 25%

Câștigătorul execuției lotului 4 al autostrăzii Sibiu Pitești, 10 km între Tigveni și Curtea de Argeș, a fost anunțat luna trecută. Este vorba de compania Porr. Vestea proastă este că, imediat, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația depusă de constructorul italian Rizzani de Eccher la licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii Tigveni – Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu – Pitești.

Pe lotul 5, care are 31 de kilometri și va costa 1,7 miliarde de lei, vor lucra italienii de la Astaldi. În iunie 2020 a început proiectarea care ar trebui să se termine în această vară. Deschiderea autostrăzii este programată pentru 2025.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te