Pasajul de la Domnești a ajuns cu lucrările la 33%, în condițțile în care a fost demarat în anul 2006. El a fost blocat până în 2020.
Citește și: Vlad Voiculescu a amendat-o pe Clotilde Armand pentru bloggerul vaccinat cu Moderna în loc de Pfizer
„Se montează grinzile care alcătuiesc tablierul metalic al pasajului, după ce săptămâna trecută a început aducerea lor în șantier. Au fost finalizate pilele și culeele rampelor spre București: pe raza orașului Bragadiru, pe teritoriul Sectorului 5 și ale rampei care se află în Domnești, paralel cu Centura, spre A1.
Citește și: Mafiotul Rechinu: Sunt o victimă. Parchetul din România ignoră o soluție definitivă din Mexic
Se lucrează la pilele și culeele rampelor spre Domnești. Continuă devierea utilităților și realizarea canalizării pluviale pe amplasamentul lucrării. A început turnarea fundațiilor pentru paleele (eșafodajele) care vor susține provizoriu elementele metalice de suprastructură a pasajului, pe zona Domnești spre A1”, a explicat ecretarul de stat în Transporturi, Ionel Scrioșteanu.
Citește și: Când va fi gata vaccinul anti-COVID care ar oferi imunitate 17 ani. Testele clinice au început
Pasajul Domnești va avea doar 536 de metri și va costa 91 de milioane de lei fără TVA.
Finalizarea lucrării este estimată pentru septembrie 2021.
Pasajul de la Domnești - 33% realizat
Lipsa Pasajului de la Domnești face ca șoferii care înconjoară Capitala pe Șoseaua de Centură să aștepte și două ore în coloane ce pot depăși cinci kilometri în lungime.
Citește și: VIDEO Pasajul Mogoșoaia de pe Centură, finalizat 35%. Ar putea fi deschis cu un an mai devreme
Cele mai mari cozi se formează în punctul unde ar fi trebuit să existe un pasaj și anume în dreptul localității Domnești. Primul proiect pentru lărgirea Prelungirii Ghencea (artera care iese din București spre Domnești) plus Pasajul aferent a fost elaborat în 2006 de către Consiliul Local al orașului. Lucrările s-au împotmolit pentru că o parte din proiect trebuia aprobat de Ministerul Transporturilor (care avea în subordine Centura).
În octombrie anul trecut arătam că potrivit documentelor oficiale, că lucrările ajunseră la un stadiu de 11%, iar plățile la 9%
Probleme uriașe la ieșirea din București
Prelungirea Ghencea este o arteră îngustă prin care se iese din București. Lărgirea acestei artere, care are în jur de 3 kilometri, este cerută și de zecile de mii de locuitori mutați în zonă în ultimii ani. Prelungirea Ghencea se termină în Șoseaua de Centură după ce intersectează și o cale ferată.
Deși un Pasaj peste Centură în zona Domnești a fost promis de un deceniu, lucrările au luat avânt abia în 2020. Pasajul a ajuns la 15% și va fi dat în folosință în anul 2022 potrivit documentelor de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii din România (CNAIR).
Citește și: 3% din Prelungirea Ghencea, finalizată. Primăria nu mai are bani. Oprescu, în 2013: E gata în 2 ani
Lucrările la artera Prelungirea Ghencea sunt, însă, la un stadiu de numai 3% potrivit unui răspuns al Primăriei București pentru Newsweek România.
Pe Prelungirea Ghencea lucrează primăria Capitalei care vrea să facă două benzi pe sens și linie de tarmvai pînă la Șoseaua de Centură. Pasajul de pe Centura București este construit de Ministerul Transporturilor.
Lucrările nu se pot continua până nu se va debloca situaţia financiară
„ Lucrările de lărgire a Bulevardului Prelungirea Ghencea sunt sistate începând cu data de 18 decembrie 2020”, susține Primăria București.
Cauzele sunt reprezentate de faptul că „începând din luna august a anului trecut, conturile Primăriei Capitalei sunt poprite și, din această cauză, conform legislației în vigoare, nu se poate plăti nicio lucrare de investiții. Din aceasta cauză, lucrările nu se pot continua până nu se va debloca această situaţie financiară. O alta cauză a sistării șantierelor o constituie condițiile meteo nefavorabile care nu permit continuarea lucrărilor”, arată Primăria București pentru Newsweek România.
Plățile, sistate din septembrie 2020
Întârzierile față de graficul de execuție al lucrărilor sunt generate de lipsa plăților către executant, începând cu data de 30 septembrie 2020.
„Progresul fizic al execuției lucrărilor pentru întreg obiectivul de investiții este de 3 % (decembrie 2020).