FORUM NEWSWEEK Ambasadorul SUA Hans Klemm se teme că Europa devine prea dependentă de gazele rusești

DE Mircea Marian | Actualizat: 21.11.2018 - 09:40
Hans Klemm, la Offshore Oil & Gas in the Black Sea Summit. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ambasadorul SUA la București a participat la Offshore Oil & Gas in the Black Sea Summit, organizat marți de revista Newsweek România, pe marginea recent promulgatei legi offshore, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră.

SHARE

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a declarat, la Offshore Oil & Gas in the Black Sea Summit, organizat de Newsweek Romania, că Northstream 2 - conducta care va transporta gaze din Rusia direct în Germania, pe sub Marea Baltică - va accentua dominația Rusiei pe piața gazelor.

„Statele Unite împărtășesc preocupările europene pe scară largă legate de Nord Stream 2 și Turkstream. Suntem de acord cu mulți dintre partenerii noștri europeni că aceste proiecte vor consolida dominanța Rusiei pe piața de gaze a Europei și vor reduce oportunitățile de diversificare a surselor de energie. De fapt, construcția Nord Stream 2 ar concentra mai mult de 70% din importurile de gaze rusești către UE într-o singură rută, creând un potențial îngust, care ar spori considerabil vulnerabilitatea Europei la o întrerupere a aprovizionării. 

Citește și Dezbatere de elită despre exploatarea gazelor din Marea Neagră

În mod clar, Statele Unite nu văd proiectele Nord Stream 2 și Turcia Stream drept proiecte comerciale sau de mediu, așa cum susțin cei care le-au propus. Acestea sunt proiecte politice”, a menționat Hans Klemm.În schimb, diplomatul a lăudat modul în care România contribuie la securitatea energetică regională, tocmai prin diminuarea acestei dominații rusești.

„Mulți actori din regiune consideră că dependența energetică este o amenințare la adresa securității naționale și se străduiesc în mod activ să-și diversifice mixul energetic. Deși gazul rusesc va rămâne întotdeauna o parte din mixul energetic al Europei, prioritatea noastră este să minimizăm dependența de un singur furnizor. După cum a spus președintele Trump anul trecut la Varșovia, «Statele Unite nu vor folosi niciodată energia pentru a pune presiune pe națiuni și nu putem permite altora să facă acest lucru». 

Se poate obține o adevărată securitate energetică, numai în opinia noastră, prin diversificarea tipurilor de combustibil, a surselor de aprovizionare și a rutelor de livrare.Statele Unite salută eforturile României de a contribui la securitatea energetică regională prin dezvoltarea interconexiunilor și diversificarea combustibililor, a rutelor și a surselor. Susținem eforturile Comisiei Europene și ale României de a promova proiectele de infrastructură care leagă mai bine țările europene de aprovizionarea cu gaze și electricitate. Proiectele în care România joacă un rol critic, cum ar fi conducta Bulgaria-România-Ungaria (BRUA / BRUSKAT) și Iași-Ungheni, sunt esențiale pentru realizarea acestor obiective”, a declarat Hans Klemm.

Investiții americane în gazele naturale din România

De asemenea, ambasadorul SUA a amintit de investițiile americane în domeniul gazelor naturale și petrolului în țara noastră. „Investițiile americane în România sunt diverse și extinse. Există producători de echipamente, cum ar fi General Electric, a cărui instalație de producție a echipamentelor petrolifere este amplasată în Ploiești, și Cameron, care a utilizat România ca bază de producție și de export. Companiile precum Hunt Oil, Mazarine, Sand Hill și Stratum au investit pentru a spori exploatarea de pe câmpurile mature. Exxon-Mobil și Black Sea Oil and Gas au în vedere investiții pe mare, încercând să deblocheze potențialul vast al României și să contribuie la viitorul industriei gazelor naturale din România. Aceste investiții îmbină capitalul american și forța de muncă și talentul românesc pentru a promova un sector vital al economiei”, a menționat Hans Klemm.

Diplomatul a susținut că, în perioada în care România va deține președinția UE, ar trebui actualizată directiva europeană privind gazele astfel încât aceasta să fie aplicabilă la NorthStream 2.

Vezi aici discursul lui Hans Klemm la Offshore Oil & Gas in the Black Sea Summit, organizat marți de revista Newsweek România


Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.