Dezbatere de elită despre exploatarea gazelor din Marea Neagră

DE Newsweek România | Actualizat: 18.11.2018 - 11:17

Newsweek România organizează, pe 20 noiembrie, cea mai importantă dezbatere despre viitorul gazelor offshore din Marea Neagră.

SHARE

La Offshore Oil & Gas in the Black Sea Summit vor vorbi toți actorii interesați de această uriașă oportunitate economică pe care o oferă economia României. La eveniment se va discuta impactul noilor legi adoptate recent de Parlament și modul în care acestea vor afecta stabilitatea pe piețele de petrol și gaze din România. 

Va fi o ocazie pentru toți cei implicați în discuție să pună întrebări și să obțină informațiile necesare, pentru a se asigura că toată lumea este pregătită pentru momentul începerii exploatării resurselor de gaze naturale din Marea Neagră. 

Evenimentul va oferi claritate asupra infrastructurii energetice necesare în regiune, cu participarea tuturor actorilor din industria națională și regională, care vor prezenta și dezbate planurile lor de strategie pentru Marea Neagră. 

Ambasadorul Klemm, despre investițiile SUA

Printre vorbitorii la OFFSHORE OIL&GAS IN THE BLACK SEA SUMMIT, organizat de Newsweek România, se va afla și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm. Diplomatul va discuta despre ce este necesar pentru ca România  să atragă companiile americane să investească în dezvoltarea resurselor energetice. Hans Klemm va oferi și „o privire asupra perspectivelor companiilor americane în sectorul energetic din România“. 

Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil and Gas (BSOG), va vorbi despre crearea unui cadru legislativ național și implicațiile noii legi offshore.
Pe 26 octombrie, Black Sea Oil & Gas SRL a anunțat că actuala formă a actului normativ adoptat în luna octombrie de Parlament a determinat amânarea deciziei de a investi în exploatarea gazelor din Marea Neagră. 

BSOG a concesionat două perimetre pe platforma continentală românească a Mării Negre, respectiv Midia și Pelican. BSOG a apărut după ce Grupul Carlyle a cumpărat în 2015 de la Sterling
Resources compania Midia Resources și a redenumit-o.  

Adrian Volintiru, directorul Romgaz, și Andrew Costin, președintele Petroleum Club Romania, vor răspunde la întrebarea: „Adoptarea legislației pentru exploatarea zăcămintelor de gaze în Marea Neagră - este proiectul de lege actual o afacere proastă pentru țară?“.

Deputatul PSD Iulian Iancu, președintele comisiei de Industrii din Camera Deputaților și unul din artizanii legii offshore, va explica, la forumul organizat de Newsweek România, Strategia Națională de Securitate a României 2020. Din partea opoziției va vorbi deputata USR Cristina Prună, în cadrul sesiunii privind balanța riscurilor comerciale și a recompenselor asociate cu concurența mondială și provocările unei noi liberalizări a pieței.

Își vor expune perspectiva asupra gazelor offshore din Marea Neagră și Ion Sterian, directorul Transgaz, și Constantin Gheorghe, președinte al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră – ACROPO. 

OFFSHORE OIL&GAS IN THE BLACK SEA SUMMIT va furniza informații esențiale despre planul de strategie al Guvernului și va implica o dezbatere deschisă cu toți actorii din industrie cu privire la cele mai bune practici pentru promovarea activității naționale în domeniul energiei.

Legea offshore, promulgată

Legea offshore a fost promulgată de către președintele României Klaus Iohannis, după ce inițial respinsese actul normativ. 

La finalul lui octombrie, legea a trecut de Camera Deputaților, care era camera decizională, cu o majoritate zdrobitoare: 170 de voturi pentru, trei împotrivă și o abținere. 

Totuși, anterior adoptării, ALDE a avut o serie de dispute cu PSD, așa că Liviu Dragnea a amânat votul final până când a ajuns la un acord cu aliații săi. 

În plen, deputații au votat un amendament al PNL potrivit căruia titularilor acordurilor petroliere aflate în curs de executare li se aplică regimul fiscal specific destinat activităţii de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare, desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a actului normativ. 

„Dacă investitorii vor mai discuta despre gazele din Marea Neagră este numai datorită PNL, care a adus prin acest amendament stabilitate și predictibilitate a cadrului legislativ. Dacă românii vor mai beneficia de gaze din Marea Neagră este numai datorită PNL“, a declarat, la acel moment, deputatul PNL Virgil Popescu. 

Legea menține prevederea propusă de Liviu Dragnea, potrivit căreia plafonul de deduceri pentru investițiile făcute de companii e limitat la nivelul de 30% din impozitul pe venitul suplimentar. Varianta aceasta aduce mai mulți bani la buget decât varianta votată la Senat, care prevedea că deducerea maximă era de 60% din totalul veniturilor suplimentare. Un alt amendament susținut în comun de toate partidele prevede că banii proveniți din taxele offshore vor alimenta distribuția de gaze, proiectele strategice adoptate prin HG și dezvoltarea industriei petrochimice pe orizontală. 

Mai multe detalii despre condițiile de participare la OFFSHORE OIL&GAS IN THE BLACK SEA SUMMIT precum și despre programul evenimentului   organizat de Newsweek România pot fi găsite pe evenimente.newsweek.ro sau event.newsweek.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te