„Fit for 55”, în impas. Germania, prima țară care respinge interzicerea mașinilor termice din 2035

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.06.2022 - 18:31
Germania, prima țară care respinge interzicerea mașinilor termice din 2035. / Foto: electrive.com

Germania, „motorul Europei”, respinge planul UE privind interzicerea vânzării de automobile noi cu motoare termice, pe benzină sau motorină, din 2035.

SHARE

Guvernul german nu va fi de acord cu planurile Uniunii Europene care vizează interzicerea comercializării de noi autoturisme echipate cu motoare pe ardere internă începând din 2035, a anunțat clar ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, transmite Agerpres, citând Reuters.

În încercarea de a reduce emisiile poluante cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, Comisia Europeană a propus reducerea cu 100% a emisiilor de CO2 ale noilor autoturisme începând din 2035. Aceasta ar însemna, practic, că începând din 2035 va fi imposibilă comercializarea autoturismelor noi echipate cu motoare pe ardere internă.

Citește și: VIDEO Un plin de motorină, cu 50% mai scump decât în 2021. Toți vecinii alimentează mai ieftin

Parlamentarii europeni au sprijinit luna aceasta propunerea Comisiei Europene, înaintea negocierilor cu ţările membre UE cu privire la forma finală a legii.

Luând cuvântul la un eveniment organizat de Asociaţia Federală a Industriei Germane (BDI), Christian Lindner a spus că vor continua să existe nişe pentru automobilele cu motoare pe combustie astfel încât o interdicţie ar fi o greşeală şi de aceea guvernul de la Berlin nu va fi de acord cu această legislaţie europeană.

Christian Lindner, membru al Partidului Liberal Democrat (FDP), care împreună cu social-democraţii şi verzii formează coaliţia guvernamentală de la Berlin, a mai spus că Germania va fi cea mai importantă piaţă pentru vehiculele electrice.

Citește și: VIDEO IMS-ul, primul off-roader românesc, face de rușine mașini de teren din Vest și după 60 de ani

Parlamentul European aprobat interzicerea vânzării mașinilor cu motoare cu ardere internă din 2035

Parlamentul European a aprobat pe 9 iunie 2022 un proiect legislativ ce ar interzice din anul 2035 comercializarea vehiculelor noi care emit dioxid de carbon, ceea ce ar însemna oprirea vânzării pe piața UE a mașinilor noi cu motoare cu combustie internă.

Astfel, PE și-a adoptat practic poziția de negociere cu statele membre, reunite în Consiliul UE, dar versiunea definitivă a textului legislativ ar putea suferi modificări.

La 14 iulie 2021, ca parte a pachetului „Fit for 55”, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă de revizuire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru autoturisme și vehiculele utilitare ușoare noi. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, propunerea urmărește să contribuie la obiectivele climatice ale UE pentru 2030 și 2050, să aducă beneficii cetățenilor prin introducerea pe scară largă a vehiculelor cu emisii zero (o mai bună calitate a aerului, economii de energie și costuri mai mici pentru deținerea unui vehicul), precum și să stimuleze inovarea în domeniul tehnologiilor cu emisii zero.

Citește și: VIDEO Remember Oltcit: „Citroёn-ului oltenesc”, cea mai modernă mașină comunistă, la 45 de ani

Pachetul legislativ menit să combată schimbările climatice are drept obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în anul 2030, față de nivelul anului 1990, și atingerea neutralității climatice până în anul 2050.

„O revizuire ambițioasă a standardelor privind emisiile de CO2 este un element crucial pentru a atinge obiectivele noastre climatice. Prin adoptarea noilor standarde, creăm claritate pentru industria autovehiculelor și stimulăm inovarea și investițiile pentru producătorii de automobile. În plus, achiziționarea și conducerea de autoturisme cu emisii zero vor deveni mai ieftine pentru consumatori”, a declarat eurodeputatul olandez Jan Huitema (Renew), raportor pe acest proiect legislativ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te