Aici este, de fapt, problema principală. Legumele sunt foarte scumpe, chiar și în plin sezon. Un kilogram de ardei kapia ajunge și la 17 lei, castraveții sunt 7 lei în magazine, iar roșiile costă în jur de 10 lei.
Doar în ultimele 6 luni, legumele s-au scumpit cu 6%, asta arată datele oficiale. În realitate românii spun că simt o scumpire mai mare în buzunar, de 10-15%. Doar cartofii s-au scumpit cu 13% în ultimele 6 luni.
Este din ce în ce mai scump să trăiești în România. Scumpiri de 40% la toate produsele și serviciile
Și nici carnea nu este ieftină. Carnea de porc s-a scumpit cu 6% în ultimul an, iar acum dăm pe un cotlet aproape 40 de lei. Și cea de vită este cu 7% mai scumpă decât anul trecut, conform Antena3.
Însă atenție, aceste cifre oficiale, deși nu sunt mari, vin după anul 2022 în care am avut o creștere de preț de peste 20% la alimente, iar de atunci, și până acum, în fiecare lună se mai adaugă ceva.
Citeşte şi: Noile accize scumpesc de azi motorina și benzina. Cât va costa un plin?
Cel mai recent studiu făcut de Reveal Maketing Research arată că peste jumătate dintre români sunt de părere că este foarte probabil ca, în anul 2024, țara noastră să se confrunte cu o criză economică, iar inflația este principala cauză.
Val de scumpiri de la 1 iulie
Luna iulie vine cu un nou val de scumpiri. De la 1 iulie, acciza la carburanți a crescut, ca urmare benzina și motorina costă mai mult.
Șoferii plătesc mai mult cu câteva zeci de lei pentru un plin de benzină sau de motorină.
Citeşte şi: Cum a ajuns România să aibă cea mai ieftină motorină și benzină în Europa de Est? Ungurii, invidioși
Aceasta este cea de-a doua etapa de creștere a accizei din acest an, din cele două programate de Guvern. Prima scumpire a combustibililor a avut loc la 1 ianuarie 2024, când prețul benzinei a crescut cu 0,29 lei/l, iar cel al motorinei cu 0,26 lei/l.