Eșec PNDL. 28 milioane pentru „apă și canal”. Câștigător, desemnat după 6 ani, preț cu 30% mai mare

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.09.2021 - 10:21
Eșec PNDL 28 milioane pentru „apă și canal”. Câștigător, desemnat după 5 ani, preț cu 30% mai mare   / botosaninews.ro

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală s-au decontat lucrări în valoare de 30 miliarde lei. Unele proiecte aprobate nu au început, însă, niciodată.

SHARE

Newsweek România a scris, în exclusivitate, că suma totală decontată pe PNDL – etapa 1 și etapa 2 – este de 30,9 miliarde lei (69,3% din toate fondurile PNDL). Pentru investițiile nefinalizate restul de decontat este de 13,4 miliarde lei”, se arată într-un răspuns al Ministerului Dezvoltării pentru Newsweek România.

„În cazul PNDL1, au fost decontate 12,67 miliarde lei, reprezentând 82,2 % din totalul alocat”, arată Ministerul Dezvoltării. PNDL I a avut alocată suma de 15,4 miliarde lei. „În ceea ce privește etapa 2, au fost decontate 18,2 miliarde lei, reprezentând 62,2% din totalul alocat pe toată perioada 2017-2022”, arată Ministerul. PNDL II a avut alocată suma de 30 milioane de lei.

Citește și: EXCLUSIV Jumătate din cele 11.740 de obiective din PNDL, finalizate. 48% din școli, recepționate

Newsweek a cerut Ministerului Dezvoltării lista cu cele mai mari eșecuri ale PNDL 1. Una din cele mai mari sume de bani alocate a fost de 65 milioane de lei pentru modernizarea unui drum. Lucrarea nu s-a mai făcut.

Citește și: Top eșecuri PNDL I: 65.000.000 pentru modernizarea unui drum licitat cu 6 ani întârziere. În 2021

O altă nereușită, în primele ca dimensiune financiară a PNDL 1, este proiectul de „Înființare rețea publică de apă uzată canalizare, stație de epurare” cu o valoare alocată de 29.270.250 lei. Contractul de finanțare a fost aprobat de MDLPA din 27.08.2015”. Abia în iulie 2021 a fost desemnat câștigătorul pentru proiectare, asistență și construcție a rețelei de apă uzată și canal.

De la aprobarea sumelor prin PNDL (2015) și până la apariția unui câștigător prețul proiectului a crescut de la 29 de milioane la 38.1460.73.34. O creștere cu 9 milioane de lei, cu 30%.

Detalii AICI


Licitația a pornit de la un preț și mai ridicat de puțin peste 40 milioane lei. Detalii AICI

Toate județele au primit bani dela PNDL pe baza proiectelor depuse de autorităților locale. Newsweek România a realizat un top al regiunilor.


Citește și: Cele mai mari alocări prin PNDL: Bihor, Iași, Suceava, Giurgiu. Cele mai mici: Ilfov, Harghita


Ce se poate face prin PNDL

 „Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport”, potrivit prezentării de pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală sunt finanțate obiective din 10 domenii precum: alimentare apă și canalizare, drumuri comunale și străzi, școli, dar și iluminat public sau realizarea unor unități spitalicești.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te