EXCLUSIV Jumătate din cele 11.740 de obiective din PNDL, finalizate. 48% din școli, recepționate

DE Petre Bădică | Actualizat: 09.09.2021 - 23:06
Jumătate din cele 11.740 de obiective din PNDL, finalizate. 48% din școli, recepționate/FOTO: monitorfg.ro
Jumătate din cele 11.740 de obiective din PNDL, finalizate. 48% din școli recepționate / FOTO: Dreamstime.com

Cifrele oficiale arată că PNDL a mers mai bine în ceea ce privește numărul drumurilor comunale asfaltate și mai prost în privința construirii de unități spitalicești. Totuși, doar unul din două proiecte antamate pe PNDL 2 a fost dus la final. PNDL 3 va fi peste 1 și 2, în total.

SHARE

„Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport”, potrivit prezentării de pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Citește și: Cum stă Iaşiul la fonduri europene: primul pe hârtie, ultimul la pus în practică

PNDL a început să fie derulat începând din anul 2013. Ruperea coaliției s-a datorat și discuției privind oportunitatea continuării acestor tipuri de investiții din bani publici.

„Anghel Saligny” este un proiect asumat de premier, finanţat de la bugetul de stat pentru dezvoltatea infrastructurii, în primul rând din mediul rural. Suma alocată ar fi de 50 miliarde de lei. USRPLUS a acuzat că Anghel Saligny ar fi un PNDL mascat și a refuzat să îl susțină ajungându-se la ruperea coaliției.  

Citește și: Masca de protecție, obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor din București

Newsweek România vă prezintă situația la zi a tuturor obiectivelor finanțate prin PNDL (2013 - 2021) potrivit documentelor oficiale și a monitorizării la zi. În acest moment, sunt finalizate puțin peste 50% din proiectele finanțate prin PNDL.

„Prin PNDL sunt finanțate prin contracte multianuale, din etapa 1 (2015-2022) și etapa 2 (2017-2022) 11.740 de obiective, din care până în prezent 6.085 sunt finalizate (obiective pentru care a fost comunicat de beneficiari procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor). Pentru restul de 5655 obiective nu s-a realizat recepția lucrărilor”, potrivit Ministerului Dezvoltării.

Citește și: În timp ce AUR critică PNDL, deputatul Tănasă cere bani pentru proiecte din circumscripția sa

Decontări mai mari pe PNDL 1, dar nu 100%

Suma totală decontată pe PNDL – etapa 1 și etapa 2 – este de 30,9 miliarde lei (69,3% din toate fondurile PNDL). Pentru investițiile nefinalizate restul de decontat este de 13,4 miliarde lei”, se arată într-un răspuns al Ministerului Dezvoltării pentru Newsweek România.

„În cazul PNDL1, au fost decontate 12,67 miliarde lei, reprezentând 82,2 % din totalul alocat”, arată Ministerul Dezvoltării. PNDL I a avut alocată suma de 15,4 miliarde lei.

„În ceea ce privește etapa 2, au fost decontate 18,2 miliarde lei, reprezentând 62,2% din totalul alocat pe toată perioada 2017-2022”, arată Ministerul. PNDL II a avut alocată suma de 30 milioane de lei. 

 

10 domenii principale de finanțat prin PNDL

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală sunt finanțate obiective din 10 domenii.

Alimentare apă și canalizare: 1.051 de obiective finalizate și 1.417 nefinalizate,

Drumuri comunale și străzi: : 2.292 de obiective finalizate și 1.442 nefinalizate,

Școli: 1.067 de obiective finalizate și 1.103 nefinalizate.

Detalii în tabelul de mai jos:

Ce se poate realiza prin Anghel Saligny

a) alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei;  

 b) sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate;  

 c) drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor;  

 d) poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale;  

e) sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale, care au autorizaţie de construire valabilă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te