Cele mai mari alocări prin PNDL: Bihor, Iași, Suceava, Giurgiu. Cele mai mici: Ilfov, Harghita

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.09.2021 - 00:21

Niciunui județ nu i-au fost alocate peste două miliarde de lei prin PNDL, în perioada 2013 – 2021. Un singur județ a primit sub 500 milioane de lei. Din PNDL 1 & 2, în valoare de 45 de miliarde de lei, s-au cheltuit 31. PNDL 3 le va întrece: e bugetat la 50 de miliarde de lei.

SHARE

Discuția privind modul în care au fost alocați banii prin Planul Național de Dezvoltare Locală a revenit în aceste zile.

Citește și: Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu, dezbătută după ce se pronunță CCR

Ruperea coaliției s-a datorat și discuției privind oportunitatea continuării acestor tipuri de investiții din bani publici. „Anghel Saligny” este un proiect asumat de premier, finanţat de la bugetul de stat pentru dezvoltatea infrastructurii, în primul rând din mediul rural. Suma alocată ar fi de 50 miliarde de lei. USRPLUS a acuzat că Anghel Saligny ar fi un PNDL mascat și a refuzat să îl susțină ajungându-se la ruperea coaliției.

Ce bani s-au oferit comunităților locale

 

Newsweek România a publicat ieri situația la zi a alocărilor și obiectivelor finalizate prin Programele PNDL 1 și PNDL 2.

Citește și: EXCLUSIV Jumătate din cele 11.740 de obiective din PNDL, finalizate. 48% din școli, recepționate

Alocările pe județe arată că cele mai mici au fost în Ilfov, singurul județ cu sub 500 milioane de lei. Un număr de 15 județe au primit alocări de sub un miliard. Covasna cu 530 milioane sau Harghita cu 643 milioane sunt în coada alocărilor.

Puțini bani au fost alocați obiectivelor din Cluj – 861 milioane sau Alba cu 877 milioane lei.

Cele mai mari alocări prin PNDL: Bihor, Iași, Suceava, Giurgiu. Cele mai mici: Ilfov, Harghita

Cei mai mulți bani au fost alocați în: Bihor, Iași, Giurgiu, Neamț, Olt, Satu Mare. Cele mai multe județe au primit alocări situate între un miliard și 1,2 miliarde.

Numărul investițiilor pentru care s-au alocat bani variază de la 173 în Brăila și 178 la Brașov până la 482 în Suceava și 462 în Vaslui.

 „Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport”, potrivit prezentării de pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală sunt finanțate obiective din 10 domenii precum: alimentare apă și canalizare, drumuri comunale și străzi, școli, dar și iluminat public sau realizarea unor unități spitalicești.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.