Electricianul care conduce Monetăria statului rămâne în afara legii: averea și casele, tot la secret

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.05.2021 - 13:03
Directorul general al Monetăriei Statului, Octavian Schen , alături de George Ogăraru / FB

Directorul general al Monetăriei Statului, Octavian Schen sfidează, în continuare, prevederile legale preferând să își anonimizeze veniturile.

SHARE

Citește și: NATO: Rusia menține soldați în Ucraina. Mobilizarea forțelor Alianței în România, rapidă & eficientă

Pe 9 februarie, Newsweek România a scris că Monetăria Statului este condusă de un Director General în persoana lui Octavian Schen. El lucrează la Monetăria Statului din anul 1998 când s-a angajat ca electrician la secția mecano-energetic. El a fost, cinci ani, electricianul instituției. A absolvit Grupul Școlar Industrial Energetic București, apoi a obținut o licență la ASE.

Schen a urcat în ierarhie trecând pe la contabilitate, reurse umane. Este Director general al Monetăriei Statului din 2010. În ultima sa declarație de avere (din decembrie 2020), Schen a decis să treacă la secret sumele de bani pe care le cîștigă ca Director, ștergându-le cu un marker negru. Acest aspect este ilegal.

Citește: EXCLUSIV Monetăria Statului, condusă de un fost electrician al instituției, care își ascunde averea

A doua zi, Newsweek România a scris că Schen a completat corect declarația de avere în anii trecuți. Dintr-o Declarație de avere mai veche, aflăm că Schen a câștigat, în 2017, suma de 291.812 lei. Cum euro era 4,55 lei, rezultă că Schen câștiga lunar 5.300 euro. 

Ultima sa declarație de avere din 2020 este, însă, secretizată.

Citește și: 5.300 €/lună pentru directorul Monetăriei Statului, care a fost cinci ani electrician în instituție

La acea dată, Newsweek România a contactat Monetăria statului pentru explicații. Răspunsul primit a fost că întreaga conducere este în ședință.

Electricianul care conduce Monetăria statului rămâne în afara legii: averea și casele, tot la secret

O zi mai târziu, pe 11 februarie, Monetăria Statului a dat un comunicat de presă în care ceartă jurnaliștii că nu informează obiectiv: „Având în vedere evenimentele ultimelor zile, dar și pentru informarea corectă și obiectivă a opiniei publice, regăsiți mai jos  declarația de avere a Directorului General al Regiei Autonome MONETĂRIA STATULUI”.

Averea, doar pentru jurnaliști

În comunicatul de presă sumele pe care le câștigă Schen nu mai sunt acoperite cu markerul.

De atunci, instituția a publicat numeroase alte comunicate de presă „îngropând” comunicatul cu Declarația de avere în care Schen își dezvăluie averea.

În schimb, la rubrica aferentă publicării declarațiilor de avere de pe www.monetariastatului.ro, Declarația de avere a lui Octavian Schen rămâne, în continuare, secretizată după cum se vede în facsimilul mai jos.

În Declarația sa de avere oficială, în continuare Schen a anonimizat informații despre terenurile pe care le deține și cine le deține. Același lucru l-a făcut cu clădirile pe care le deține, dar și cu banii pe care îi are în cont el și soția.

Aceasta este o ilegalitate. 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te