De ce ține BNR 60 de tone din rezerva de aur la Banca Angliei? „Și Ceaușescu a făcut asta”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.09.2024 - 10:07
De ce ține BNR 60 de tone din rezerva de aur la Banca Angliei - Foto: Pixabay/Stevebidmead - cu rol ilustrativ
De ce ține BNR 60 de tone din rezerva de aur la Banca Angliei - Foto: Pixabay/Stevebidmead - cu rol ilustrativ
De ce ține BNR 60 de tone din rezerva de aur la Banca Angliei
De ce ține BNR 60 de tone din rezerva de aur la Banca Angliei

De ce ține BNR 60 de tone din rezerva de aur la Banca Angliei? Cum România s-a mai „ars” de-a lungul istoriei, cu tezaurul și aurul țării trimise la ruși, o parte a românilor, dar și a experților în economie, încă este nelămurită și chiar neliniștită de această „înstrăinare”.

SHARE

De ce ține BNR 60 de tone din rezerva de aur la Banca Angliei? La ora actuală, potrivit comunicatelor Băncii Naționale a României, nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone, dintre care 61,2 tone sunt ținute în străinătate, iar 42,4 tone în țară. Mai puțin cunoscut este faptul că însuși Ceaușescu a trimis aur, în trei rânduri, la aceeași Bancă a Angliei.

De ce ține BNR 60 de tone din rezerva de aur la Banca Angliei? „Și Ceaușescu a făcut asta”

Rezervele internaţionale ale României, adică valute plus aur, erau, la 31 august 2024, de 70.775 milioane euro, faţă de 71.029 milioane euro la 31 iulie 2024, se arată în ultimul raport al Băncii Naționale pe această chestiune, din 2 septembrie, anul acesta, conform bnr.ro.

Rezerva de aur a României s-a menținut la un nivel relativ constant, din 2007 încoace, de 103,6 tone,. Totuși, aproape 60% din aceasta este depozitată în străinătate, mai precis la Banca Angliei, unde se află cee 61,2 tone.

În 2019, un proiect de lege inițiat de senatorul PSD, Șerban Nicolae și fostul lider al social-democraților, Liviu Dragnea - cu puțină vreme înainte de încarcerarea sa - solicita ca toată rezerva de aur a BNR să fie repatriată, păstrându-se maximum 5% în afara țării.

Deși a trecut de Senat, inițiativa n-a avut sorți de izbândă. Dar care e problema, de fapt, cu această aparentă înstrăinare a aurului românesc, un subiect delicat dat fiind că România a mai pățit-o și-n trecut când a venit vorba de recuperea aurului trimis în alte țări, mai precis ăn fosta URSS?

Să facem un scurt istoric. În 1915, stocul de aur al României ajunsese la 64 tone, iar în anul următor s-a dublat, atingând 143 tone.

Citește și: EXCLUSIV Toate documentele CNSAS despre turnătoriile lui Isărescu „Manole” la Securitate

 Dar, odată cu intraea țării în Primul Război Mondial și apropierea trupelor germane de București, autoritățile au decis mutarea Tezaurului țării, inclusiv a rezervei de aur a BNR, în Rusia.

Acest lucru s-a făcut în două mari transporturi, la finele lui 1916 și vara lui 1917, ele conținând pe lângă obiecte de patrimoniu, valori inestimabile artistice, istorice, bisericești și chiar ale persoanelor fizice, și 91,48 tone de aur fin. Toate au luat drumul Moscovei, care era însă, în pragul Revoluției bolșevice. 

După victoria comuniștilor, tezaurul, inclusiv rezerva, au fost confiscate de guvernul bolșevic al lui Lenin, iar de atunci, doar câteva obiecte de tezaur, cum ar fi „Cloșca cu puii de aur” au mai fost redate României, în două gesturi ce s-au vrut „de bunăvoință” în anumite contexte politice.

Rezerva de aur a BNR a atins un nivel record de 243 de tone, în 1944

Chiar și în aceste condiții, inclusiv declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial, România a ajuns să aibe, în 1944, cea mai mare rezervă de aur din istoria sa, de circa 243 de tone. 

Trebuie menționat faptul că, chiar și în perioada alianței cu Germania nazistă din timpul războiului, când SUA și Marea Britanie ne erau inamici și avioanele lor ne bombardau țara, „Banca Națională a României avea în depozite 10,4 tone de aur la Banca Angliei, 11,7 tone la Fed și 25,4 tone în Elveția”, după cum afirma Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, conform romaniaeuropalibera.org.

Dar comunismul stalinist a impus României nu doar înlăturarea monarhiei, ci și tot felul de plăți incomensurabile, inclusiv în aur, către „aliata” URSS, justificarea fiind eternele „despăgubiri de război”.

Mugur Isărescu este Guvernatorul BNR din anul 1990 - Foto: INQUAM Photos/George Călin

În primii 15 ani ai regimului comunist-stalinist din țara noastră, 100 de tone de aur din rezervă au fost folosite pentru plata importurilor de cereale, firește, în relație cu URSS. 

„A existat acel principiu al lui Petru Groza (n.r. - prim-ministru, apoi Președinte al Consiliului de Stat, noua denumire pentru premier, între 1945-1958) exprimat public că decât să flămânzească un popor mai bine renunțăm la aur.

Acest slogan s-a tradus în practică prin garantarea importurilor de cereale cu rezerva de aur”, spunea Mugur Isărescu, anul trecut, citat de hotnews.ro.

Refacerea rezervei de aur a început mai ales în prima parte a conducerii lui Nicolae Ceaușescu, dar nici acesta nu s-a ferit să depoziteze aur în bănci din afara țării, inclusiv Banca Angliei.

Citește și: Ai acasă bani uzați sau rupți? Cât trebuie să plătești pentru ca BNR să îi schimbe?

„După război, nici Dej, nici Ceaușescu n-au adus acasă aurul din străinătate. Nicolae Ceaușescu, din 1965 și până în anii 1980, a fost preocupat să transfere continuu aur în marile centre financiare.

Ceaușescu ținea aur la Banca Angliei și a dus în trei rânduri 30 de tone în afara țării, cu un avion specializat în transport de aur, înainte de 1985. (...) Și a dus câte 10 tone pe an în 3 ani”, a mai explicat Adrian Vasilescu.

Astfel, România a trecut de la comunism la capitalism, în urma evenimentelor din decembrie 1989, cu o rezervă de  60 de tone de aur, o cantitate mică față de necesarul ideal.

„Cred că erau deja toate în țară. În afară, nu mai era nimic. De asta noi (n.r. - BNR) am dus în 2000-2001-2002, 61 de tone de aur la Banca Angliei”, mai explica Vasilescu, potrivit republica.ro.

De ce există, totuși, acest obicei de a ține o parte însemnată din rezerva de aur a țării la bănci importante din străinătate.

Conform Băncii Naționale, păstrarea aurului la Banca Angliei reprezintă o recunoaștere internațională a calității rezervelor de aur ale BNR.  

Rezerva de aur totală a BNR este de 103,6 tone

„Rezerva internațională - aurul și valuta - este ținută în afara țării pentru că astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel ea neavând . (...) Nu, nu ne crede nimeni dacă am avea banii în țară”, spunea Mugur Isărescu, în 2016, potrivit stirileprotv.ro.

Trei ani mai târziu, pe fondul inițierii acelui proiect de lege de către Dragnea și Nicolae, Isărescu izbucnea: „Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi, nene, să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi”.

Altfel spus, „rezerva internaţională, de aceea se cheamă rezerva internaţională, pentru a putea fi văzută şi certificată de către pieţe, pieţele internaţionale”, declara și Valentin Lazea, economistul-șef al BNR de la acea dată..

Citește și: Cine ar putea să fie viitorii secondanţi ai aceluiaşi Mugur Isărescu, la Banca Naţională

Această rezervă poate fi oricând verificată, în sistem internaţional. Dacă ar ţinută în ţară, România nu ar mai avea credibilitate la nivel global și ar avea acces mult mai greu la credite externe.

Cu toate acestea, uni încă mai au temeri că aurul păstrat la Londra ar fi în pericol, invocând inclusiv suma anuală de 300.000 de euro pentru chiria plătită pentru depozitarea acestuia acolo. Iar aurul românesc ar fi folosit de anglezi propria acoperire monetară, fiind el fiind trecut în activul băncii din Regatul Unit.

Pe acest fond, marși, BNR a emis un comunicat în care a explicat situația lingourilor de aur din contul deschis la Banca Angliei.

„Banca Națională a României este titularul contului de la Banca Angliei (BOE) unde sunt depozitate aproximativ 60 de tone din rezerva  de aur a României. Lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate și titlul de finețe al aurului”, se afirmă în comunicatul postat pe bnr.ro.

BNR a mai precizat că orice operațiuni prin contul respectiv se pot realiza „numai în baza instrucțiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deținut în acest cont neputând fi utilizat sub nicio formă de către custode”.

De asemenea, în document se mai afirmă, că, în privința celor 300.000 de euro ce ar fi plătiți anual pentru chirie, conform unor informații vehiculate în unele articole de presă, costurile operaționale de administrare ale contului sunt „de aproape patru ori mai mici”.

Pde altă parte, Guvernatorul Băncii Naționale,Mugur Isărescu - care ocupă această funcție încă din 1990 - are unul dintre cele mai mari salarii din România. El are un venit lunar net de 56.000 de lei la care se adaugă o indemnizație, pentru că participă la ședintele Consiliului de Administrație, de 24.000 de lei.

În total, BNR îl plătește pe Isărescu cu suma de 80.000 de lei pe lună. Întreaga dimensiune a averii Guvernatorului BNR poate fi văzută AICI.

În plus, potrivit contractului pe care îl are cu Banca Națională, Isărescu ia o primă de vacanță anuală egală cu salariul. adică 56.000 lei net.

Doar că Isărescu nu trebuie să meargă în nicio vacanță pentru a primi acelști bani. „Prima de vacanță” este încasată de guvernator când pleacă în concediu, iar pentru acești bani nu trebui să aducă niciun act justificator.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te