BNR îi dă 56.000 lei pe an lui Isărescu, primă de vacanță. Guvernatorul ia banii și dacă stă acasă

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.04.2024 - 15:34
BNR îi dă 56.000 lei pe an lui Isărescu primă de vacanță. Guvernatorul ia banii și dacă stă acasă - Foto: Colaj

BNR îi dă 56.000 lei net pe an lui Mugur Isărescu primă de vacanță. Guvernatorul ia banii și dacă stă acasă și nu merge în vacanță, spun reprezentanții Băncii pentru Newsweek. Toți angajații BNR iau această primă de vacanță pe care nu trebuie să o justifice cu deconturi.

SHARE

Mugur Isărescu are unul dintre cele mai mari salarii din România. El are un venit lunar net de 56.000 de lei la care se adaugă o indemnizație pentru că participă la ședintele Consiliului de Administrație de 24.000 de lei.

În total, BNR îl plătește pe Isărescu cu suma de 80.000 de lei pe lună. Din acești bani, Isărescu nu își plătește și vacanțele.

BNR îi dă 56.000 lei pe an lui Isărescu, primă de vacanță. Guvernatorul ia banii și dacă stă acasă

Potrivit contractului pe care îl are cu Banca Națională, Isărescu ia o primă de vacanță anuală egală cu salariul. Isărescu primește, anual, o primă de 56.000 lei net pentru vacanțe.

Doar că Isărescu nu trebuie să meargă în nicio vacanță pentru a primi acelști bani. „Prima de vacanță” în valoare de 56.000 de lei este încasată de Isărescu când pleacă în concediu și pentru acești bani nu trebui să aducă niciun act justificator. El poate sta acasă și tot va încasa acești bani.

Acest aspect a fost confirmat pentru Newsweek România de către Dan Suciu care a arătat că „nu este necesară decontarea sumelor. Ele se acordă tuturor angajaților BNR cu ocazia intrării în concediu de odihnă anual, conform legii”.

Primă de vacanță la toți angajații

Toți angajații BNR primesc o primă de vacanță egală cu venitul net pe care îl are fiecare.

„Primele de vacanță se acordă tuturor angajaților BNR, conform prevederilor contractului colectiv de muncă anual, beneficii care se acordă implicit și pentru conducerea executivă a băncii, guvernator, prim vice guveverantor, viceguvernatori, în calitatea lor de angajati ai băncii”, a explicat Dan Suciu pentru Newsweek România.

Isărescu a luat și anii trecuți prima de vacanță în jur de 50.000 de lei, aceasta fiind cu 3-4% mai mică.

Alte drepturi bănești primite de Isărescu, anual: o sumă „în cuantum 1,8 salarii nete lunare”. El mai ia o sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit - în funcție de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004.

Cât de bogat e Isărescu?

Pe lângă cei 80.000 lei lunar pe care îi ia de la BNR, Isărescu mai primește o pensie de 19.700 de lei pe lună. Aveți mai jos declarația de avere a lui Isărescu.

Newsweek a dezvăluit că Mugur Isărescu a semnat zeci de note despre colegi și diplomați pentru Securitatea ceaușistă.

CCR l-a scăpat pe Isărescu de acuzația de rturnător

La sfârșitul anului 2021, CCR a declarat neconstituțională legea care a permis redeschiderea procedurilor pentru verificarea legăturilor lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cu Securitatea. 

Citește și: EXCLUSIV Toate documentele CNSAS despre turnătoriile lui Isărescu „Manole” la Securitate

A scris o carte controverstaă

Isărescu a fost unul dintre specialiștii care au redactat lucrarea „10 teme actuale în dezbaterea specialiștilor români“, apărută la Editura Politică în 1984.

„Concepția tovarășului Nicolae Ceaușescu cu privire la noua ordine mondială a fost îmbogățită cu teze noi, originale, izvorâte din însăși realitatea vieții internaționale. Astfel, în Raportul la Conferința Națională a Partidului Comunist Român, din decembrie 1982, tovarășul Nicolae Ceaușescu, referindu-se la evoluțiile din ultima vreme din economia mondială, subliniază necesitatea adoptării unor măsuri ferme pentru sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare și crearea condițiilor dezvoltării progresului lor economic-social, prin realizarea unor înțelegeri corespunzătoare între țările sărace și cele bogate“, scria Isărescu.

Citește și: BNR sunt eu - Specialistul lui Ceaușescu

Isărescu conduce BNR de peste trei decenii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te