Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o ușoară scădere în luna februarie, coborând la 2,8% față de nivelul de 3,1% din ianuarie.
Cum arată „stabilitatea” promisă? România, „campioană” absolută la inflație în UE și în februarie
România se menține ca țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar pentru a doua lună consecutivă, cu o rată de 7,1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, în condițiile în care coaliția de guvernare promite de peste 2 ani de zile o așa-zisă „stabilitate”.
Comparativ cu luna ianuarie 2024, inflația a scăzut în 20 de state membre, inclusiv în România, de la 7,3% la 7,1%, a rămas stabilă în cinci țări și a crescut în două state membre.
În zona euro, rata anuală a inflației a coborât la 2,6% în februarie, față de 2,8% în ianuarie. De asemenea, inflația de bază, care exclude prețurile pentru bunuri volatile, a scăzut la 3,3% în februarie față de 3,6% în luna precedentă.
Citește și: Prețuri care au explodat în 2023: 12% în plus la bere, 10% carnea și peștele. Cât a crescut salariul
Același trend s-a înregistrat și pentru un alt indicator important, care exclude și prețurile la țigări și alcool, coborând la 3,1% față de 3,3% în ianuarie. Inflația de bază este un indicator monitorizat de Banca Centrală Europeană în procesul său de luare a deciziilor de politică monetară.
În ceea ce privește România, Institutul Național de Statistică a raportat o scădere a ratei anuale a inflației în februarie 2024 la 7,23%, față de 7,41% în ianuarie. Această evoluție a fost determinată de creșterea prețurilor la mărfurile alimentare cu 4,48%, la cele nealimentare cu 7,82%, și la servicii cu 11%.
Citește și: România „campioană absolută” la inflație din UE. In Italia și Danemarca e de peste 7 ori mai mică
Cu toate acestea, Banca Națională a României și-a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul anului la 4,7%, de la 4,8% anterior, și estimează că aceasta va atinge 3,5% la sfârșitul lui 2025, conform declarațiilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, prezentate în februarie.