Cu ce bani rămân în mână angajații din construcții și agricultură. Creșteri de sute de lei

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.09.2023 - 15:44
Cu ce bani rămân în mână angajații din construcții și agricultură. Creșteri de sute de lei - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea(fotografie cu caracter ilustrativ)

Guvernul Ciolacu a decis să mărească salariul minim din construcții la 4.500 lei brut și la 3.300 lei brut salariul minim din celelalte sectoare, inclusiv agricultură. „Ordonanța Austerității” schimbă însă modul de calcul al salariului net.

SHARE

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul va emite o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură, „pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă”. De asemenea, el a mai spus că va fi o hotărâre de Guvern separată care va reglementa creşterea salariului minim pe economie cu 10 procente, şi anume la 3.300 lei. 

„S-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură se va face prin ordonanţă de urgenţă separată, tocmai pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă.

Citește și: Milioane de români vor pierde 400 de lei de la salariu. Ce domenii de activitate vor fi afectate

Salariul minim pe economie, în general, care va creşte cu 10% la 3.300 lei va fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid”, a declarat, Mihai Constantin. 

Iar premierul Marcel Ciolacu a explicat că „nu se poate vorbi de austeritate când o măsură cheie este creșterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 de lei la 3300 lei, iar în construcții marim salariul minim prin OUG cu 12,5%, de la 4.000 de lei la 4.500 de lei. Vorbim de o creștere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajații obișnuiti nu vor plăti nicio taxa în plus”.

Citește și: Câți bani primești în plus la salariu de la 1 octombrie. Statul îți confiscă de două ori cât îți dă

Cu ce bani rămân în mână angajații din construcții și agricultură după mărirea salariului minim

La ora actuală, angajații din construcții au un salariu minim de 4.000 lei brut, ceea ce înseamnă că „în mână” 2.750 de lei. Dar, atenție, nu plătesc impozitul pe venit și contribuția la sănătate. Iar conform „Ordonanței Austerității” pe care Guvernul Ciolacu își va asuma răspunderea, și angajații din construcții vor plăti CASS. Vor fi scutiți doar de impozit pe venit.

Prin urmare, dacă salariul minim din construcții crește la 4.500 de lei brut, teoretic, angajatul va lua în mână 2.925 de lei. 

În agricultură, ca și în construcții, până la sfârșitul anului, 200 de lei din salariu nu sunt taxați. Dacă salariul minim brut în agricultură crește la 3.300 de lei, de la 3.000 de lei, angajatul va lua în mână 2.145 de lei, în loc de 2.062 de lei. 

De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariaţi. 

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 3.000 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 165,333 ore, în medie pe lună în anul 2023, reprezentând 18,145 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.1447/2022 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te