Corina Creţu, pusă şefă peste o agenţie care administrează companii de stat

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.10.2024 - 10:53
Corina Creţu, pusă şefă peste o agenţie care administrează companii de stat - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Corina Creţu, pusă şefă peste o agenţie care administrează companii de stat - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Corina Creţu, pusă şefă peste o agenţie care administrează companii cu pierderi de miliarde de lei. Fostul comisar european Corina Crețu a fost numită în fruntea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.

SHARE

Corina Creţu, pusă şefă peste o agenţie care administrează companii cu pierderi de miliarde de lei. Fostul comisar european Corina Crețu a fost numită în fruntea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, care monitorizează întreprinderile publice.

Numirea a fost făcută prin ordin semnat de premierul Marcel Ciolacu. Rolul AMEPIP ar trebui să fie de implementare a guvernării corporatiste.

Corina Creţu, pusă şefă peste o agenţie care administrează companii cu pierderi de miliarde de lei

Aceasta înseamnă trecerea companiilor de stat pe profit, pentru că pierderile acestora sunt suportate de statul român, din buget.

Informaţia este interesantă şi pentru că banii recent amânaţi la primire, de către Comisia Europeană, din PNRR, sunt încă aşteptaţi să intre şi din cauza neimplementării guvernării corporative, de către Guvern.

Concret, Corina Crețu a fost numită președinte interimar al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care funcționează în subordinea Guvernului și va supraveghea instituțiile de stat din România.

Citeşte şi: 60.000.000 € datorii în 6 ani. Ce conţine planul de restructurare al Tarom, datornic de lux la stat

AMEPIP are rolul de a elabora politica de proprietate a statului, care se aprobă prin lege, la propunerea Guvernului, de a coordona şi monitoriza implementarea acţiunilor şi politicilor de guvernare corporativă, la nivelul autorităţilor publice tutelare, conform Economica.net.

Dar, în loc să aplice sancţiuni pentru abaterile identificate, AMEPIP asistă deocamdată la popularea CA-urilor companiilor de stat cu proptiţii politic ai partidelor, care primesc astfel sinecuri de stat şi la perpetuarea datoriilor acestor societăţi.

Citeşte şi: 5.000.000.000 lei datorii pentru centralele pe cărbune. Statul le va prelungi durata de viață

Datele cifrice concrete sunt greu de obţinut, pentru că din 2019 au fost anonimizate şi ele pot fi găsite cu dificultate în documentele complicate livrate de Ministerul Finanţelor.

România are cel mai mare număr de companii de stat din Uniunea Europeană. Un raport din luna decembrie 2023 al Băncii Mondiale estimează acest număr la peste 1.400, din care cam 80% reprezintă companii deținute de autorități locale, restul de Guvern, conform sfin.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te