joi 11 decembrie
EUR 5.0898 USD 4.3493
Abonează-te
Newsweek România

Ce alimente nu ar trebui ambalate în folie de aluminiu și depozitate în frigider. Pot dezvolta bacterii

Data publicării: 11.12.2025 • 19:15
Ce alimente nu ar trebui ambalate în folie de aluminiu și depozitate în frigider. Pot dezvolta bacterii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce alimente nu ar trebui ambalate în folie de aluminiu și depozitate în frigider. Pot dezvolta bacterii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Bărbat care mămâncă din frigider - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Bărbat care mămâncă din frigider - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Unele alimente nu ar trebui niciodată ambalate în folie de aluminiu și depozitate în frigider, deoarece pot dezvolta bacterii și substanțe nocive. Experții recomandă evitarea acestui tip de ambalare pentru alimente acide, cum ar fi roșiile, citricele sau sosurile pe bază de oțet,

Nu toată lumea știe dacă este sigur să depoziteze alimentele în folie, așa că fac greșeala de a le înfășura în ea, fără să-și dea seama că în unele cazuri acest lucru poate fi nesigur.

Merită să înțelegem, deoarece există o serie de motive pentru care este mai bine să renunțăm la ambalajul de aluminiu și să alegem ceva care nu prezintă un risc pentru sănătate, potrivit unui articol din Southern Living.

Ce alimente nu ar trebui ambalate în folie de aluminiu și depozitate în frigider. Pot dezvolta bacterii

Zachary Cartwright, responsabil cu siguranța și calitatea alimentelor la Institutul Tehnologilor Alimentari (IFT), a explicat că depozitarea corectă restricționează fluxul de aer către alimente, ceea ce, printre altele, reduce riscul de contaminare cu bacterii.

Expertul a subliniat că folia nu are proprietăți adezive, deci nu poate asigura o etanșare complet ermetică, iar aerul poate ajunge la produsele ambalate în ea.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au avertizat că prezența aerului în ambalaje ar putea duce la creșterea rapidă a acestor microorganisme:

  • Bacteria potențial periculoasă Bacillus cereus (poate provoca intoxicații alimentare).
  • Stafilococi (de obicei, cauzează boli de piele).

Așadar, dacă încă vă gândiți ce alimente pot fi păstrate în folie, luați în considerare aceste riscuri și amintiți-vă că stafilococul poate produce o toxină care poate provoca intoxicații alimentare chiar și după ce alimentele au fost gătite (acest lucru se întâmplă în principal în timpul depozitării pe termen lung la temperatura camerei, mai degrabă decât în ​​frigider).

Citește și Obiceiuri banale în bucătărie prin care poți contamina mâncarea cu microplastice. Ce riscuri există

Conform CDC, aproximativ una din patru persoane poate avea bacterii stafilococice în nas sau pe piele. Dacă o persoană purtătoare a bacteriilor atinge ambalajul cu mâinile nespălate, există riscul ca și produsul din interior să fie contaminat cu stafilococ.

De ce nu ar trebui să împachetezi resturile în folie de aluminiu – ce au descoperit oamenii de știință

Un grup de experți germani în siguranța alimentară, toxicologie și chimie analitică a studiat migrarea aluminiului din ambalaje în alimente și a evaluat potențialele riscuri pentru sănătatea consumatorilor.

Bărbat care mămâncă din frigider - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Bărbat care mănâncă din frigider - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cercetătorii au descoperit că până și alimentele reci se pot contamina suplimentar cu metal dacă sunt lăsate în contact cu folia de aluminiu pentru perioade lungi de timp. Aceștia au subliniat că alimentele în marinade acide, precum și alimentele pur și simplu acide sau sărate, sunt deosebit de susceptibile la absorbția aluminiului.

Oamenii de știință au adăugat:

Dacă ambalezi alimente uscate, neutre (cum ar fi pâinea) în folie, riscul de contaminare cu acest metal va fi minim.

Citește și Este sigur să folosești folie de aluminiu la gătit? Experții au dat verdictul asupra riscurilor

Experții au avertizat că utilizarea regulată sau frecventă a foliei și depozitarea alimentelor care sunt deosebit de susceptibile la contaminarea cu aluminiu pot duce la un exces de aluminiu în organism. Expunerea pe termen lung la un exces de aluminiu poate avea un impact negativ asupra sistemelor circulator și nervos, precum și asupra oaselor.

Astfel, oamenii de știință au satisfăcut curiozitatea celor care se întrebau dacă este sigur să depoziteze carnea gătită învelită în folie în frigider. Pe baza constatărilor cercetătorilor, se recomandă alegerea unor ambalaje mai sigure pentru unele dintre alimente, scrie Unian.net

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră