China cucerește și ogoarele României: cereale de un miliard de euro, silozuri și farma veterinar

DE Alexandru Pop | Actualizat: 04.06.2020 - 12:12
Grâul românesc ajunge în China/FOTO: ziuaconstanta.ro

Apetitul Chinei pentru produse agricole este insațiabil. Din România, cel mai mare jucător chinez de pe piața comerțului cu cereale, COFCO, ia anual cereale de aproape un miliard de euro. Alte companii chineze cumpără silozuri și companii din domeniul farma veterinar în România.

SHARE

Piața de cereale a României este de aproape cinci miliarde de euro anual, după cum arată un studiu al Agro-Business.

COFCO este cel mai mare trader de cereale din China și unul din cei mai activi jucători mondiali pe această piață în ultimii ani.

Politica de expansiune a COFCO poate fi urmărită la lucru și în România, prin intermediul COFCO International România SRL (după cum arată un articol din proiectul "Centura Chinei în jurul Mării Negre" al LINX). Firma românească este deținută de către CIL Agri Enterprises BV (anterior, Nidera Agri Enterprises BV) & Concordia Trading BV – ambele fiind subsidiare ale COFCO, compania-mamă chineză.

În ultimul an fiscal pentru care există date publice, 2018, veniturile COFCO International România SRL au fost de 3,9 miliarde de lei (adică aproximativ 900 de milioane de euro). Profitul net, însă, a fost de o mie de ori mai mic: 3,9 milioane de lei (aproximativ 900.000 de euro). Numărul de angajați declarat oficial este de 75.

Citește și: Cum a preluat China controlul unei părți importante din portul Constanța

COFCO are o activitate solidă și în Ucraina, unde are capacități de stocare portuare de cereale importante, potrivit proiectului "Centura Chinei în jurul Mării Negre".

Proiectul citat menționează și achizițiile de teren agricol ale grupului chinez Tianjin în Bulgaria.

China a preluat și activități de stocare cu activele aferente în România, arată un alt articol din proiectul menționat anterior.

Fondul chinez de investiţii CEE Equity Partners “a efectuat plata către Brise Group, unul dintre cele mai mari grupuri din agrobusiness din România, în cadrul tranzacţiei anunţate în luna aprilie, pentru modernizarea şi dezvoltarea silozurilor de cereale ale grupului românesc. O parte din sumă (25 de milioane de euro) merg către noua firmă înfiinţată de Brise în parteneriat cu CEE Equity Partners, iar cealaltă parte de 35 mil. euro a fost acordată pentru investiţiile vizate”, scria, la finalul lui iulie 2019, ZF.

Firma nou-înființată menționată de ZF este Bristol Logistics SA și deținută acum, în proporție de peste 76%, de către Rishima Limited, companie off shore din Cipru. Un raport al Consiliului Concurenței din septembrie 2019 arată că Rishima Limited este fondul de investiții chinez: “Fondul II China CEE a achiziționat controlul direct asupra Bristol Logistics S.A. și a anumitor active de la Grupul Brise. Bristol Logistics are ca obiect principal de activitate depozitări. Această întreprindere nu a desfășurat nicio activitate comercială în perioada 2016-2018 și va presta servicii auxiliare comerțului de cereale, precum depozitarea, cântărirea, fumegarea, uscarea etc”.

În același document, Consiliul Concurenței mai arată că “Fondurile I și II China CEE sunt fonduri de investiții, controlate de Banca de Export-Import a Chinei (Banca China Exim)” și că “Fondul I China CEE este activ pe piața din România prin intermediul Flash Lighting Services S.A., o societate achiziționată în cursul anului 2018. Obiectul principal de activitate al societății constă în lucrări de instalații electrice. Aceasta desfășoară activități precum designul și implementarea soluțiilor de iluminat eficiente din punct de vedere energetic în România”.

Cele două operațiuni economice sunt pomenite de către Consiliul Concurenței în contextul achiziției de către Grupul China CEE, prin intermediul Gardenica Limited (“deținută în întregime de către China Central and Eastern Europe Investment Co-operation fund II SCS SICAV-SIF (...) denumit, în continuare, Fondul II China CEE”), a Pasteur – Filiala Filipești SRL, Farmavet SA ș.a.

Gardenica Limited este o firmă off shore din Cipru deținută de către Fondul II China CEE, fond de investiții controlat de către Banca de Export-Import a Chinei.

În 2019, Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Gardenica Limited a preluat companiile Pasteur Filiala Filipeşti SRL şi Farmavet SA, precum şi unele active aferente activităţii de producţie de furaje ale Agrozootehnica Pietroiu SA, arată proiectul "Centura Chinei în jurul Mării Negre" al LINX.
Pasteur Filiala Filipeşti SA şi Farmavet SA erau controlate de Sorin Paul Stănescu, cel care în vara lui 2018 l-a năşit pe Ştefan Valentin Dragnea, fiul fostului șef al PSD, Liviu Dragnea.
Pasteur Filiala Filipeşti SRL fabrică produse farmaceutice veterinare de bază, iar Farmavet este specializată în comercializarea produselor biologice, medicamentelor, dezinfectanţi, raticide, reagenţi chimici, echipament de protecţie sanitar etc. Agrozootehnica Pietroiu SA se ocupă cu agricultura, în special cu cultivarea cerealelor. Activitatea de Producţie de Furaje ce urmează a fi transferată constă în proprietăţi şi alte active fixe, drepturi de proprietate intelectuală, şi alte active deţinute de către Agrozootehnica Pietroiu SA, utilizate în fabricarea şi comercializarea de aditivi pentru furaje şi furaje.

Actuala structură acționarială a firmelor acaparate de către chinezi arată acum astfel: Farmavet SA - GARDENICA LIMITED (79,7376%), A&S INTERNATIONAL 2000 SRL (14,0713%) și alți acționari minoritari; Pasteur Filiala Filipești SA – GARDENICA LIMITED (84,9995%) și Stănescu Doina Mariana (15,0005%).

A&S International 2000 SRL este o firmă înființată în 1994 de Sorin Paul Stănescu pe vremea când era un simplu veterinar. În timp, a preluat de la stat activele Farmavet și Pasteur care acum au ajuns la chinezi.

În 1998, Stănescu a preluat Farmavet, rețeaua de distribuție a produselor veterinare aduse din străinătate de omul de afaceri român și a produselor realizate în București sau Filipești, județul Prahova, de Institutul Pasteur.

În 2000 a urmat Institutul Pasteur pe care Stănescu l-a preluat la pachet cu un teren de 19 hectare pentru care Institutul nu avea însă drept de proprietate. Cu toate acestea fostul primar din Sectorul 6 a împroprietărit firma, iar terenul a fost vândut imediat cu aproape 5 milioane de euro. De 15 ori mai mult decât suma încasată de stat de la A&S International 2000.

Sorin Paul Stănescu (căsătorit cu Doina Mariana Stănescu) este cel mai important afacerist din domeniul veterinar și un apropiat al fostului lider PSD, Liviu Dragnea. Cei doi s-ar fi cunoscut în urmă cu 20 de ani în mandatul de prefect de Teleorman a lui Dragnea, și obișnuiau să meargă împreună la vânătoare și petreceri.

Pe lângă aceste afaceri, Stănescu mai deține ferme de cereale, zootehnice și psicicole prin firmele Agroholding Borcea, Agrozootehnica Pietroiu, A&S Silozuri, Fish Phoenix, cu cifre de afaceri de 100 de milioane.

Gardenica Limited face parte din Grupul China CEE este deținută în întregime de către China Central and Eastern Europe Investment Co-operation fund II SCS SICAV-SIF8, un fond de investiții. Obiectul principal de activitate al companiei Gardenica constă în activități de investiții.

Fondurile I și II China CEE sunt fonduri de investiții, controlate de Banca de Export-Import a Chinei ("Banca China Exim").

Fondul I China CEE este activ pe piața din România prin intermediul Flash Lighting Services S.A., o societate achiziționată în cursul anului 2018. Obiectul principal de activitate al societății constă în lucrări de instalații electrice. Aceasta desfășoară activități precum designul și implementarea soluțiilor de iluminat eficiente din punct de vedere energetic în România.

Fondul II China CEE a achiziționat controlul direct asupra Bristol Logistics S.A. și a anumitor active de la Grupul Brise. Bristol Logistics are ca obiect principal de activitate depozitări.

În acționariatul Flash Lighting Services SA și al Bristol Logistics SA apar tot firme offshore din Cipru și anume FROZARIA LIMITED și respectiv RISHIMA LIMITED, dar controlate de către chinezi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te