Care sunt condiţiile de intrare în Programul Rabla pentru firme şi PFA. Mâine, începe prima etapă a inscrierii în Programele Rabla şi Rabla Plus.
Acestea sunt gestionate de câţiva ani de Administraţia Fondului de Mediu, entitate aflată în coordonarea Ministerului Mediului.
Care sunt condiţiile de intrare în Programul Rabla pentru firme şi PFA
Pentru persoanele juridice şi PFA-uri, există scheme de minimis care pot fi accesate de către acestea, pentru achiziţionarea de vehicule noi.
Prima etapă de înscriere în Rabla şi Rabla Plus, a persoanelor fizice şi PFA, durează timp de o lună, între 19 martie şi 19 aprilie a.c..
Înscrierea se face online, la url-ul inscrierionline.afm.ro. Între 19 august şi 19 septembrie a.c., are loc faza a doua, dar persoanele juridice și PFA-urile pot accesa numai programul Rabla Plus.
Citeşte şi: Noutățile Rabla și Rabla Plus 2024: Praguri de 60.000 € și 70.000 €, primă electrică tăiată cu 50%
Evident, având în vedere nisipurile mişcătoare legislative tipice României, situația s-ar putea schimba între timp.
În 2024, companiile și PFA-urile pot beneficia de prima de casare, la cumpărarea unei mașini noi, dacă predau la schimb unul sau două autovehicule uzate (cele cu o vechime mai mare sau egală cu șase ani de la anul primei înmatriculări în România).
Prima de casare este de 7.000 de lei, dacă se casează o mașină veche, sau de 10.000 de lei, dacă se casează două mașini vechi.
Citeşte şi: Reducerea cu 50% a primei Rabla Plus pentru mașini electrice, reconfirmată. Ce se întâmplă cu Rabla?
Pe lângă prima de casare, se mai pot acorda suplimentar și cinci ecobonusuri diferite, valorile lor fiind de 1.500 sau 3.000 de lei (ecobonusurile se pot cumula, în anumite condiții).
Prima de casare se scade direct din prețul de vânzare (cu TVA) al mașinii noi, cu precizarea că finanțarea poate acoperi cel mult 50% din preț, dar prețul total (cu TVA) poate fi de maximum 60.000 de euro.
Foto: PickPik
Cealaltă jumătate a sumei este asigurată de solicitant din fonduri proprii și/sau dintr-un credit bancar ori un contract de leasing financiar.
Regulile pentru programul Rabla Clasic sunt în Ordinul Ministerului Mediului 324/2020, iar cele pentru programul Rabla Plus apar în Ordinul Ministerului Mediului 323/2020.