Cafelele din supermarketurile românești, printre cele mai proaste din lume. Despre ce mărci e vorba

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.08.2023 - 19:00
Unele cafele de brand nu sunt atât de bune precum am crede Foto: unsplah.com (imagine cu rol ilustrativ)

O echipă de jurnaliști a testat mai multe cafele care se regăsesc și în supermarketurile din România. Descoperirea i-a șocat pe toți. Branduri cunoscute au, de fapt, o calitate foarte slabă.

SHARE

Revista ÖKO-TEST a testat cafea măcinată de la diverși producători și au descoperit care este cel mai bun și care brand cunoscut dezamăgește.

Cafeaua ar trebui să te înveselească și, bineînțeles, să aibă și un gust bun. Dar între un gust aromat, prăjit din plin și o dezamăgire cu gust amar, există o gamă largă pe rafturile magazinelor cu discount și supermarket-urilor.

Cafelele din supermarketurile românești, printre cele mai proaste din lume. Despre ce mărci vorbim

Au fost testate 20 de cafele măcinate, de tărie medie, de către revista ÖKO-TEST, evaluarea gustului a variat de la „foarte bine” la „slab” (număr 11/2021).

Studiul arată că mărcile cunoscute sunt la fel de puțin un indicator de încredere al calității cafelei prăjite ca și prețul. Dar senzorii nu au fost cel mai mare punct de critică. Pentru că douăsprezece produse au impresionat cu note parțial bune sau foarte bune din punct de vedere al mirosului, gustului și echilibrului. 

Revista a avut mult mai multe de comentat când a fost vorba de poluanți. Ea a evaluat valorile acrilamidei măsurate pentru 13 produse ca fiind ridicate.

Cu toate acestea, ÖKO-TEST stabilește un punct de referință strict: în studiu a fost considerat mai mare dacă valorile orientative aplicabile ale UE pentru acrilamida din cafeaua prăjită a fost epuizată cu mai mult de jumătate. Substanța se formează atunci când boabele de cafea sunt prăjite și este considerată un posibil cancerigen.

Citește și: Cum poți primi un litru de ulei gratuit de la supermarket. La schimb aduci ceva ce arunci la gunoi

Produsele afectate includ următoarele șase cafele:

-Cafea măcinată Alnatura

-Cafea prăjită cu aur aromat bun și ieftin

-Melitta Selection Classic

-Jacobs Krönung

-Dallmayr Classic

-Tchibo The Hearty One

-Eilles cafea gourmet

Acesta din urmă a obținut doar un punctaj „inadecvat” în general la test și a eșuat. Nici produsul nu este convingător în ceea ce privește cultivarea și transparența.

Câștigătorul testului: Doar o cafea are un punctaj „bun”

În toate criteriile de testare, adică gust, ingrediente, cultivarea cafelei și transparență, un singur produs a fost bun sau foarte bun: „Fair pounds organic coffee from fair trade, ground” de la Gepa (zu Greenist). A fost, de asemenea, cea mai bună cafea dintre cele șase produse organice din test.

Citește și: Românii nu vor mai avea acces duminica la supermarket. Pentru cine e dată legea cu dedicație

Printre cafelele prăjite convenționale, „Amaroy Extra, cafea prăjită măcinată” de la Aldi Süd (la Aldi) a fost în top. A obținut un punctaj „bun” în ceea ce privește gustul și ingredientele și a fost evaluat „satisfăcător” pentru cultivarea cafelei și transparență.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te