Analiză EY: 2021, cel mai activ an pe piaţa tranzacţiilor IPO din ultimii 20 de ani

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.12.2021 - 17:08
Analiză EY: 2021, cel mai activ an pe piaţa tranzacţiilor IPO din ultimii 20 de ani. / Foto: en.g5partners.com

Conform raportului EY Global IPO Trends Report 2021, anul acesta a fost cel mai activ an pentru piaţa tranzacţiilor IPO din ultimii 20 de ani. Volumele IPO globale au crescut cu 64% şi capitalurile atrase s-au majorat cu 67%, faţă de anul anterior.

SHARE

"În contextul unui mediu economic incert care a dominat în 2021, piaţa IPO globală a avut un an excepţional, doborând în mod constant recorduri atât în privinţa volumului, cât şi a valorii tranzacţiilor, până în trimestrul al IV-lea (T4). În ultimul trimestru, perspectivele încep să se schimbe odată cu apariţia variantei Omicron a virusului COVID-19, a persistenţei tensiunilor geopolitice şi a creşterii volatilităţii pieţelor. Per total, în 2021 s-au înregistrat 2.388 de tranzacţii care au atras capitaluri în valoare de 453,3 miliarde de dolari, în creştere cu 64% şi, respectiv, 67% faţă de anul anterior, conform raportului EY Global IPO Trends Report 2021.

Citește și: FOTO Daciana Sârbu a plecat în căutarea lui Moș Crăciun, în Laponia. Victor Ponta a rămas acasă

2021 a debutat cu lansarea vaccinurilor împotriva COVID-19, cu o redresare a economiilor globale şi cu ample lichidităţi pe piaţă, generate de programele guvernamentale de stimulare a economiei, care au adus optimism pe pieţele IPO globale. T4 2021 a fost cel mai activ al patrulea trimestru în funcţie de numărul de tranzacţii după T4 2007, înregistrând o creştere de 16% a volumului tranzacţiilor IPO (621) şi de 9% a valorii acestora (112,2 miliarde de dolari) faţă de perioada similară a anului 2020", arată EY.

Potrivit sursei citate, toate pieţele globale au crescut atât în funcţie de numărul de tranzacţii, cât şi de valoarea acestora, dar bursele din regiunea Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa (EMEIA) au generat cea mai mare creştere, cu o majorare de 158% a volumului tranzacţiilor (724) şi de 214% a capitalurilor atrase (109,4 miliarde de dolari). Şi pe continentul american activitatea a fost intensă, încheind anul cu 528 de tranzacţii IPO, care au atras capitaluri în valoare de 174,6 miliarde de dolari, reprezentând creşteri de 87% şi, respectiv, 78%. Regiunea Asia-Pacific a înregistrat o creştere relativ modestă, cu 1.136 de IPO-uri (majorare de 28%) în valoare totală de 169,3 miliarde de dolari (creştere de 22%).

Citește și: FOTO Bianca Drăgușanu și-a dorit „ochi de pisică”, ca Shakira, și și-a făcut operație de cantopexie

2021, un an record pentru listarea de acţiuni şi obligaţiuni

"În 2021, pieţele de capital au oferit randamente puternice, iar activitatea investiţională la Bursa de Valori Bucureşti s-a menţinut într-un mediu economic incert, generat de pandemie şi de factorii politici. Pe 17 decembrie, capitalizarea totală a pieţei pe segmentul principal al Bucharest Sock Exchange a atins 44 de miliarde euro, în timp ce randamentele brute YTD ale indicelui BET au depăşit 27%.

2021 a marcat un an record pentru listarea de acţiuni şi obligaţiuni. Obligaţiunile corporative au predominat în acest an, înregistrându-se 29 de emisiuni de obligaţiuni în valoare totală de 932,5 milioane euro. BCR şi Raiffeisen Bank au lansat cele mai mari emisiuni (de 425,5 milioane euro, respectiv 326,6 milioane euro), urmate de Autonom cu 48 milioane euro, Agricover Holding şi Libra Internet Bank cu 40 milioane euro fiecare. Anul a adus 23 de listări de acţiuni, dintre care trei IPO-uri pe piaţa principală, în valoare totală de 185,2 milioane euro: Transport Trade Services (TTS) pentru 58,5 milioane euro, One United Properties (ONE) pentru 52,6 milioane euro şi Aquila Part Prod Com ( AQ) pentru 74,1 milioane euro. Interesul pentru listarea pe segmentul alternativ, AeRO, a fost, de asemenea, ridicat. Au avut loc 20 de lansări care au totalizat 48,6 milioane euro. Tehnologia, produsele de larg consum şi retailul au fost principalele sectoare pentru activitatea IPO", completează Andrei Eftimie, Partener Asociat, Capital Debt Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

Sectorul tehnologiilor a înregistrat cele mai multe tranzacţii IPO

La nivel mondial, sectorul tehnologiilor a înregistrat cele mai multe tranzacţii IPO (611) pentru al şaselea trimestru consecutiv şi cea mai mare valoare a tranzacţiilor (147,5 miliarde de dolari) pentru al şaptelea trimestru consecutiv. Sectorul sănătăţii s-a clasat pe locul al doilea ca număr şi valoare a tranzacţiilor, cu 376 de IPO-uri în valoare de 65,4 miliarde de dolari. La mică distanţă, industria ocupă următorul loc în top, cu 310 IPO-uri în valoare de 63,1 miliarde de dolari.

În condiţiile unui mediu pozitiv care a asigurat antreprenorilor randamente bune şi riscuri mici, bursele din EMEIA au avut performanţe extraordinare, înregistrând cea mai mare rată de creştere dintre cele trei regiuni, cu o majorare de 158% a numărului de IPO-uri (724 de tranzacţii) şi de 214% a valorii acestora (109,4 miliarde de dolari). Persistenţa valurilor de infecţii cu COVID-19 şi perturbările lanţurilor de aprovizionare ar putea să aducă unele riscuri odată cu intrarea în primul trimestru al anului 2022.

În Europa s-au înregistrat 485 de IPO-uri (creştere de 154%), care au atras capitaluri în valoare de 81,1 miliarde de dolari (creştere de 195%). Şi Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA) au înregistrat creşteri semnificative, volumul şi valoarea tranzacţiilor majorându-se cu 205% şi, respectiv, 281% (113 IPO-uri în valoare de 11 miliarde de dolari).

Perspective în 2022

În ceea ce priveşte perspectivele pentru noul an, sunt aşteptate schimbări de direcţie care ar putea accelera sau încetini activitatea IPO, generate de tensiuni geopolitice, riscuri de inflaţie şi noi valuri şi variante ale pandemiei. În pofida acestora, cotaţiile relativ ridicate şi lichiditatea pieţei păstrează deocamdată deschisă fereastra de oportunitate de pe piaţa IPO în 2022.

Candidaţii IPO se pot aştepta la o volatilitate crescută a pieţelor şi, prin urmare, trebuie să rămână flexibili şi să aibă un plan de rezervă în ceea ce priveşte acoperirea nevoilor de finanţare în cazul în care calendarul IPO este amânat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te