A început cursa nucleară dintre România și Polonia. Cine va fi lider european în tehnologia SMR

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.12.2023 - 13:38
A început cursa nucleară dintre România și Polonia. Cine va fi lider european în tehnologia SMR - Foto: Facebook

A început cursa nucleară dintre România și Polonia. Liderii a peste 20 de state, printre care se află și România, reuniți la evenimentul COP28 au semnat o declarație comună prin care se angajează să tripleze, până în 2050, cantitatea de energie produsă din surse nucleare.

SHARE

Energia nucleară a fost vedeta întrunirii internaționale COP28. Liderii a peste 20 de state, printre care se află și România, Polonia sau Franța, au semnat o declarație comună prin care se angajează să tripleze, până în 2050, cantitatea de energie produsă din surse nucleare, de la 370 GW cât este astăzi.

Atât România cât și Polonia și-au declară obiectivul de a deveni lideri europeni/regionali în ceea ce privește tehnologia SMR (reactoare modulare mici). 

Citește și: Nuclearelectrica și Framatome au semnat un acord privind un izotop folosit la tratarea cancerului

Iohannis și Ciolacu, susținere puternică pentru proiectul SMR de la Doicești 

Președintele Iohannis a declarat în cadrul COP28 că România susține puternic energia nucleară pe care o consideră „o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică și la decarbonizare.”

Mai mult decât atât, președintele a dat drept exemplu multiplele proiecte nucleare pe care România este angajată să le finalizeze în perioada următoare.

 „Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unități CANDU la Centrala noastră de la Cernavodă și să construim și să implementăm SMR-uri, reactoare modulare mici, așa cum a arătat și John Kerry, în România. Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noștri din Statele Unite și se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit”, a spus Iohannis.

Citește și: VIDEO Unde se află România pe drumul către independența energetică? Ce spun specialiștii

Premierul Marcel Ciolacu, în cadrul întrevederii cu secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a dat proiectul SMR de la Doicești ca exemplu concret de cooperare bilaterală economică dintre cele două state. Premierul a salutat „excelenta cooperare în domeniul energiei în implementarea proiectului de la Doicești folosind tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR).” 

Scenariul polonez. Investiții masive în SMR și în centrale nucleare clasice

Președintele Poloniei, Andrzej Duda a susținut în cadrul COP28 că tranziția către un viitor al energiei sigure, curate și stabile nu este posibil fără energia nucleară. 

Polonia traversează o etapă de optimism maxim în ceea ce privește investițiile în energia nucleară.

Primul reactor nuclear ar putea să fie pus în funcțiune în 2033, în urma unui parteneriat pe care polonezii îl încheie cu firmele americane Westinghouse și Bechtel. Doi ani mai târziu autoritățile poloneze mizează pe construcția unui reactor nuclear cu tehnologie Sud-Coreană. 

Într-un discurs oarecum similar cu cel al președintelui Iohannis, președintele Poloniei a declarat că țara sa se vede „lider European” în ceea ce privește tehnologia SMR pe care o consideră „perfect complementară” cu proiectele de reactoare clasice. 

În context, informăm că Polonia a emis o decizie de principiu pentru șapte situri potențiale, pretabile instalării unor module nucleare SMR.

NuScale Power, aceeași companie care dezvoltă tehnologia pentru proiectul SMR de la Doicești și singura companie care a obținut certificarea reglementatorului nuclear din SUA, dezvoltă concomitent două proiecte în Polonia.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te