670 de lei - majorarea veniturilor unei familii. Preţurile însă covârşesc această creştere

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.10.2023 - 10:57
670 de lei - majorarea veniturilor unei familii - Foto: Flickr/Jernej Furman

Deşi câştigurile unei familii s-au majorat cu aproape 670 de lei faţă anul trecut, cheltuielile sunt peste această creştere. Românii se descurcă tot mai greu cu banii. Se vede din statistica oficială că veniturile nu ţin pasul cu cheltuielile.

SHARE

Economiştii estimează că bugetul familiilor se va subţia şi mai mult, în perioada următoare, odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de măsuri fiscale, menit să acopere deficitul bugetar.

O serie de măsuri din acest pachet de modificare rapidă a Codului Fiscal presupun noi plăţi, ori duc la scumpirea traiului, ceea ce înseamnă inflaţie, adică creştereaa preţurilor.

670 de lei - majorarea veniturilor unei familii

Mulți români spun că sunt sufocaţi de cheltuielile aflate în creştere. Acestea cresc de la lună la lună, după cum arată și statistica oficială. Totul s-a scumpit şi scumpirea va continua, deşi de câtevaa luni inflaţia scade.

Pentru că scădereaa inflaţiei nu înseamnă scăderea preţurilor, ci încetinirea creşterii acestora. Şi o scădere a preţurilor nici nu este de dorit, pentru că se numeşte deflaţie şi duce la un alt gen de criză în mediul de business.

Veniturile medii lunare ale unei familii din România s-au apropiat de 7.000 de lei, în perioada lunilor aprilie - iunie. Faţă de anul trecut, câştigurile au crescut cu 10%, însă nu suficient cât să acopere rata inflaţiei, care a sărit bine peste 10%: la aproximativ 16%.

Citeşte şi: Când vor fi plătite ajutoarele pentru pensionarii cu venituri sub 3000 de lei. Cum vor intra banii

Oricum, aceasta este o dulce poezie, faţă de 256%, cât a fost rata inflaţiei în România anului 1993. De atunci, inflația a scăzut lent, existând o perioadă de deflație, în anul 2015.

Mai bine de jumătate dintre banii pe care îi câştigă lunar o familie se duc pe mâncare şi pe facturi. Viciile, adică tutunul și alcoolul, ocupă locul 3 în topul cheltuielilor, la egalitate cu același buget alocat pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Cei mai puţini bani sunt alocați lunar pe Educaţie: 18 lei, conform Ştirile TVR

"Calitatea vieţii gospodăriilor din România nu progresează, ci mai degrabă regresează", spune Mădălina Voicu, sociolog la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, pentru că majoritatea banilor "se duce pe supravieţuire".

Citeşte şi: Cresc veniturile angajaților cu 181 de lei. Care sunt domeniile vizate

 Românilor o să le fie şi mai greu să facă față cheltuielilor în lunile următoare, avertizează specialiștii. Iar creşterea taxelor, rezultată dintr-o eventuală avizarea favorabilă de către CCR, a măsurilor fiscale, o să lovească şi mai mult în calitatea vieţii, spune Adrian Asoltanie, analisst financiar.

Faptul că românii o duc tot mai greu este confirmat şi de ultimul raport Eurostat. Avem cel mai mare risc de sărăcie din întreaga Uniune Europeană. Un român din trei supravieţuieşte de la o lună la alta, chiar dacă are un loc de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te